TEST

[VIDEO/FOTO] Vozili smo Daciu Lodgy TechRoad 1.3 Tce 130 FAP; Obiteljski automobil nenadmašan je po cijeni

16.12.2019 u 13:48

Bionic
Reading

Prije svega ovaj automobil ćete kupiti kada želite puno prostora za 'Dacia cijenu', a snažan motor od 131 KS i TechRoad oprema biti će samo dodatni plus

Na testu smo ovaj puta imali jedan prilično zanimljiv model, Daciu Lodgy TechRoad 1.3 Tce 130 FAP, a radi se o MPV vozilu sa do sedam mjesta u kabini. Kako iza svakog modela automobila stoji neka priča, mnoge će iznenaditi upravo ona koja stoji iza Lodgyja. Potaknuta uspjehom SUV modela Duster, Dacia u sklopu Renault grupe je razvila model Lodgy kodnog imena J92, no za one koji malo dublje poznaju francuski automobilistički sport svakako će ime Trophée Andros izazvati malo čuđenje i njegova poveznica s modelom Lodgy. Naime, upravo je na tom zimskom natjecanju u vožnji na zaleđenoj kružnoj stazi, koje vuče korijene još iz davne 1972. godine predstavljeno ime Lodgy u studenom 2011. godine.

Sam model Lodgy svoju je premijeru imao nekoliko mjeseci kasnije na autosalonu u Ženevi, u ožujku 2012. Prema službenim podacima Renaulta, model Lodgy se proizvodi od samog početka 2012. godine u njihovoj tvornici u Tangeru, marokanskom lučkom gradu na obali Mediteranskog mora. Tamo se proizvode modeli za europsko i afričko tržište, a za azijsko (prije svega ogromno Indijsko tržište) Lodgy se sklapa u indijskom gradu Chennai. Zanimljiva je i činjenica da se Lodgy pod markom Dacia, za neka tržišta brendira i pod markom Renault.

POGLEDAJTE VIDEO:

Dacia Lodgy se od samog početka bazira na B-platformi Renault-Nissan Alijanse, a u siječnju 2017. Lodgy je doživio i svoju restiliziranu izvedbu; dobio je novu prednju masku s osam četverokutnih planparalelnih vodoravnih elemenata, kromirana traka stavljena je na stražnja vrata Lodgyja, nove su i felge, dok se unutra nalaze nove presvlake i materijali te četverokrako kolo volana.

U ožujku 2019. na autosalonu u Ženevi Dacia je imala premijeru ograničene serije pod nazivom Techroad (Ultimate u nekim zemljama) svoje game modela; Duster, Logan, Sandera, Logana, Lodgyja i Dokkera. Oznaka Stepway dodana je modelima koji i nisu po vokaciji SUV modeli, pa je tako naš Lodgy dobio elemente pojavnosti jednog 'terenca'. Nešto slično smo imali i kod Dokkera koji smo imali na testu u mjesecu kolovozu.

Naš testni model Lodgy je vozilo duljine 4522 mm, širine 1767 mm, visine 1714 mm, dok mu je međuosovinski razmak 2810 mm. Uz dimenzije guma na našem testnom modelu 195/55R16 visina od podloge je 130 mm, a težina 1878 kilograma za model sa 7 sjedala.

Kad je riječ o vanjskom izgledu mnogi će imati posve oprečna mišljenja, no nama je Lodgy s dodanim off-roaderskim elementima poput prednje i stražnje terenske zaštite od aluminija, te plastičnim crnim oblogama uokolo cijelog automobila sasvim prihvatljiv. Oblik samog vozila odaje dojam velike unutrašnje prostranosti, a uostalom to mu je i primarna namjena, jer danas na tržištu i nema previše MPV modela koji sve više ustupaju mjesto SUV vozilima. Prednja maska i diskretni krovni nosači su mu svakako forte, a jednostavni stražnji odrezani kraj ide u prilog samom volumenu automobila.

Unutrašnjost je naravno, veoma prostrana i osim što sjedite povišeno u odnosu na osobne automobile mjesta ima i više nego dovoljno. Njegov volumen prtljažnika je doista impresivan; od 827 litara (nešto volumena se izgubi zbog dodatna dva sjedala straga), pa sve do 2617 litara kada su preklopljena i sjedala drugog reda. Materijali obloga mnogima će zasmetati svojom jednostavnošču i kvalitetom, no mi mislimo da to u ovom modelu i nije 'udarna vijest', a sjedala s natpisima Stepway i više su nego korektna, pa čak i zanimljiva svojom kombinacijom nijansi sive i crvenim detaljima i naglašenim prošivima. Tu su i crveni detalji i na ventilacijskim otvorima. Sama udobnost je veća zahvaljujući praktičnim tehnologijama namijenjenima vožnji i udobnosti: kamera za vožnju unatrag, automatski klima-uređaj i multimedijski sustav kompatibilan s aplikacijom Android Auto koji vam omogućuje uporabu aplikacija pametnog telefona na 7-inčnom zaslonu osjetljivom na dodir multimedijskog sustava Media Nav Evolution. Tu su i sustavi pomoći, poput onog pri kretanju na uzbrdici, stražnji parkirni senzori i kamera za vožnju unatrag, putno računalo.

Naš testni model je imao četverocilindrični turbo benzinski motor s direktnim ubrizgavnjem goriva s FAP filtrom čestica. Njegov volumen je 1332 cm³, a snaga 131 KS (96 kW), uz najveći okretni moment od 220 Nm pri 1750 o/min. Za prijenos snage na prednje kotače brine se 6-brzinski ručni mjenjač. Ubrzanje od 0 do 100 km/h našeg Lodgyja je zanimljivih 9,3 sekundi, a krajnja brzina 193 km/h. Prednje kočnice su s diskovima, a stražnje izvedene s bubnjevima. Ono što će vas svakako iznenaditi je njegova agilnost, pa čak u jednom trenutku i pomislite: pa ovaj motor je iznenađujuće potentan! I doista, jer 131 KS izvanredna snaga u vozilu u kojem to niste očekivali. Sam proizvođač navodi kombiniranu potrošnju od 6,2 litara na sto kilometara, ali će vas ovaj motor sam po sebi 'navući' na malo agresivniju vožnju, pa treba očekivati i nešto višu potrošnju. Prema podacima Dacie emisija CO2 je prema WLTP protokolu 142 g/km.

Što reći za kraj o Lodgyju? Prije svega ovaj automobil ćete kupiti kada želite puno prostora za 'Dacia cijenu'. Oni koji neće imati lijepe riječi o ovome modelu, vjerojatno teže nekom razvikanijem proizvodu ili dizajnerskim rješenjima, no ovaj automobil mnoge definitivno neće niti po čemu razočarati, naročito ne u ponašanju u vožnji na cesti. Naročito nećete imati previše prijmedbi kada je Lodgy opremeljen kao u TechRoad verziji. Mnogi od ovih potonjih će vjerojatno i zažmiriti na poneke detalje, poput izolacije od buke, zastarjelom konceptu ili neimanju baš svih pet zvjezdica na EuroNCAP testiranju.

Za kraj, cijena osnovnog modela s PDV-om i trošarinom je 115.500 kuna, a našeg testnog modela Lodgy TechRoad 1.3 Tce 130 FAP bez opcija i trošarine s PDV-om 113.930 kuna. Dodamo li i opcije poput metalik Cosmos plave (3400 kn), stražnje parkirne senzore i kameru za vožnju unatrag (700 kn), rezervni kotač standardne veličine (550 kn) i električno podizanje stražnjih stakala (920 kn) onda cijena s PDV-om i trošarinom iznosi 134.570 kuna.

  • +25
Dacia Lodgy TechRoad 1.3 Tce 130 FAP Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.