"ispravno je sigurno"

Tehnički pregled automobila – ulaganje u sigurnost cestovnog prometa

10.11.2017 u 10:52

Bionic
Reading

Inicijativom „Ispravno je sigurno“ CVH želi podići svjesnost o važnosti redovnog tehničkog pregleda vozila jer gotovo svako četvrto vozilo u Hrvatskoj ne prođe tehnički pregled

Centar za vozila Hrvatske d.d. kao stručna organizacija organizira i prati rad svih stanica za tehnički pregled vozila u Republici Hrvatskoj te kontinuirano izdaje stručne upute za obavljanje tehničkih pregleda vozila i povezanih poslova.

Inicijativom „Ispravno je sigurno“ CVH želi podići svjesnost o važnosti redovnog tehničkog pregleda vozila. Iako sva vozila koja sudjeluju u prometu moraju biti tehnički ispravna, gotovo svako četvrto vozilo u Hrvatskoj ne prođe tehnički pregled. S obzirom da neispravnosti nekih dijelova nisu lako uočljive, svrha tehničkih pregleda upravo je na vrijeme otkriti takve nedostatke kako ne bi došlo do ozbiljnijih problema u vožnji i teških posljedica.

Osim toga, tehnički pregled vozila ima zadaću osigurati i ekološku podobnost vozila, odnosno adekvatnu zaštitu okoliša. Utvrđuje se i opremljenost vozila propisanom opremom i uređajima, njihova ispravnost te udovoljavaju li oni uvjetima iz propisa za sigurno sudjelovanje u prometu.

Čak 12% ispitanih vozila koja su sudjelovala u prometnim nesrećama sa smrtnim posljedicama imalo je tehničke nedostatke koji su mogli uzrokovati nesreću. Upravo zato se ističe važnost tehničkog pregleda kao ulaganje u vlastitu sigurnost i onu drugih sudionika u prometu kao što su pješaci, biciklisti i ostala vozila, a ne kao dodatni trošak.

S ciljem osvještavanja vozača o toj činjenici kampanja „Ispravno je sigurno“ putem svoje Facebook stranice (https://www.facebook.com/ispravnojesigurno/) informira vlasnike vozila o pozitivnim propisima i načinima preventivnog djelovanja na smanjenje broja neispravnih vozila na tehničkim pregledima. Osim informacija o propisima, stručnim uputama i statističkim podacima na stranici možete pronaći i upute za sudjelovanje u prometu te korisne savjete o automobilskim gumama, antifrizu, promjeni akumulatora, ispravnom korištenju svjetla za vrijeme magle, itd.