Motori u prometu

Svake godine u Hrvatskoj pogine sve više vozača motora; policija ima važno upozorenje

07.03.2019 u 14:01

Bionic
Reading

Dolaskom lijepog vremena i skorog kalendarskog početka proljeća velik broj motora i mopeda hrabro se otisne na javne prometnice

Nakon višemjesečnog izbivanja iz prometa vozači na dva kotača željni su dokazivanja i isprobavanja mogućnosti svojih vozila, pri čemu čine prometne prekršaje od kojih su najčešći prekoračenje dopuštenih brzina kretanja vozila, kretanje suprotnom stranom kolnika, nepropisno pretjecanje (kolone vozila ili na nepreglednom mjestu), nepropisno obilaženje ostalih sudionika u prometu, upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola, prije stjecanja prava ili za vrijeme trajanja izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima svih razina kategorije A.

Prometna policija stoga iz godine u godinu upozorava da prije nego što započnu svojim vozilima sudjelovati u cestovnom prometu vozači mopeda i motocikala trebaju izvršiti provjeru tehničke ispravnosti svojih vozila, a naročito ispravnost svjetlosnog sustava (svjetla i pokazivači smjera), kočionog sustava, sustava za upravljanje i stanje pneumatika. Sve te nedostatke bez iznimke je potrebno ukloniti kako bi vozač bio što sigurniji.

I bez obzira na sva zdravorazumska upozorenja, brojke stradalih u prometu su strašne - samo prošle godine zabilježeno je povećanje smrtno stradalih vozača motocikala, kojih je poginulo 52 na razini Republike Hrvatske, što čini porast od 33 posto u odnosu na 2017. godinu. Broj smrtno stradalih u prometu cijele prošle godine je za 14 osoba manji nego u 2017., ali broj motociklista se, nažalost, unatoč svim mjerama prevencije, ipak povećao. Tu treba reći i da velik broj unesrećenih motociklista i mopedista pretrpi ozljede, koje su samo privremene ili trajne, jer je razina njihove zaštite u slučaju padova ili izravnih prometnih nesreća u odnosu na ostala vozila jako niska.

Prometna policija, kao i uvijek, predlaže brojna pravila kojih bi se svi sudionici u prometu obvezno morali pridržavati, a to su pravilna upotreba homologiranih zaštitnih kaciga, kao i zaštitne odjeće i obuće. To vrijedi kako za vozača, tako i za suputnike na dva kotača.

Upozorava se i na upotrebu samo onih vozila za koja imate položene propisane kategorije. Treba se kretati bliže desnom rubu kolnika kako bi vas ostali sudionici u prometu mogli sigurno preteći.

Treba poštivati propisana ograničenja brzine i prometna pravila te treba izbjegavati konzumiranje alkohola i opijata, ne pretjecati na nepreglednim mjestima, niti preinačavati svoja vozila na dva kotača. Svjetla moraju biti uvijek upaljena, a djecu ispod 12 godina ne smije se voziti. Isto tako, treba jasno naglasiti ostalim sudionicima u prometu svoje namjere u pogledu smjera kretanja.