Posebno izdanje

Subaru predstavio Outback Arctic Edition: Najbolje od 4DVENTURE i Premium opreme za outdoor i touring

17.06.2024 u 16:45

Bionic
Reading

Sa sigurnošću kao bitnim elementom, Subaru je opremio svoj vodeći model obnovljenim EyeSightom, svojim nagrađivanim sustavom pomoći vozaču s novim stereo kamerama postavljenim naprijed i pričvršćenim na vjetrobransko staklo koje udvostručuju područje detekcije

Šesta generacija Subaru Outbacka lansirana je 2021., potpuno obnovljeni automobil koji je dodao koncentraciju tehnologije i inovacije karakterističnim elementima koji su proslavili japansku marku, Boxer motoru i simetričnom pogonu na sve kotače. Vrhunac istraživanja i razvoja marke predstavljen je vodećim modelom s 'dvije duše': jednom koja izražava koncept putovanja i drugom koja je posvećena prirodi.

Danas je Outback obogaćen novom opremom Outback Arctic Edition koja uključuje elemente prisutne na popularnim verzijama 4DVENTURE, s obzirom na vanjski izgled i terenski duh, te Premium, za kvalitetu i udobnost putničkog prostora. Ime predstavlja njegov snažan identitet i prirodnu snagu koja opisuje njegov duh, a izražena je u ekskluzivnoj Geyser (hrv. gejzir) Blue plavoj boji. Inače, ova posebna verzija ima, uz neke razlike, u nekim zemljama i nazive Outback Wilderness (SAD), Outback Geyser (Italija) ili npr. Outback Edition Platinum Cross (Njemačka).

Saznali smo i cijenu ove posebne razine opreme Arctic Edition za Subaru Outback kod nas, a ona kreće od 58.330 eura.

Spomenimo kako smo mi u Autozoni na testu sredinom srpnja 2021. imali Subaru Outback 2.5i 4DVENTURE verziju.

Izvor: tportal.hr / Autor: Zvonimir Martinčević

Bogatstvo Arctic Edition verzije

Razvijeni dizajn Outbacka, s linijama koje poštuju tradiciju modela dajući suvremenu, aerodinamičnu i osobnošću ispunjenu vanjsku sliku, obuhvaća vanjski duh koji se očituje u elementima koji obogaćuju vanjštinu ove verzije.

Outback Arctic Edition uključuje neke karakteristične elemente 4DVENTURE, kao što su: Krovni nosači sa zelenim detaljima i povećanom nosivošću; Sjajna crna zaštita Gloss Black prednjeg i stražnjeg branika; Crystal Black ogledala i antena u obliku peraje morskog psa; 18-colni kotači od aluminijske legure (tamno metalik).

Dodani su dodatni detalji koji Outback Arctic Edition čine jedinstvenim: Crystal Black kristalno crni stražnji spojler i završna obrada; Prednji i stražnji blatobrani; Zaštite za vrata; Zaštita stražnjeg branika od smole.

Detalji interijera

Izuzetnu udobnost Outbacka najbolje predstavlja izraz 'putujući dnevni boravak', uz eleganciju i kvalitetu materijala u kombinaciji s vrhunskim iskustvom putovanja. Na novom Arctic Editionu udobnost je na najvišoj razini, sa sadržajem koji krasi Premium verziju, poput: Sjedala od crne Nappa kože; Funkcija memorije vozačevog sjedala i retrovizora; Automatski električni sklopivi vanjski retrovizori s funkcijom nagiba unazad; Audio sustav sa 11 Harman Kardon zvučnika, subwooferom i 8-kanalnim pojačalom; Prednja i bočna kamera; Električni stakleni krovni otvor s kliznim i nagibnim funkcijama.

Za upotpunjavanje sadržaja unutrašnjosti automobila postoje još tri elementa koji povećavaju funkcionalnost i iskoristivost prostora čak i izvan urbanog konteksta ili u nepovoljnim vremenskim uvjetima: Vodootporni prednji i stražnji tepisi; Vodootporna niska podstava prtljažnika; Zaštita prtljažnika stražnjeg sjedala.

Ova posebna izvedba s terenskom dušom, ali kojoj u kvaliteti i udobnosti ne nedostaje ništa, na vrhu je Outbackove ponude. Outback Arctic Edition ima modernu estetiku koja kombinira visokokvalitetnu kožu s vodootpornim materijalima, sjajnim crnim umetcima i jedinstvenom bojom. Izvrsni sadržaji, poput Harman Kardon audio sustava i krovnog otvora, upotpunjeni su funkcionalnim krovnim nosačima s povećanim kapacitetom u odnosu na verziju Premium, čineći Outback Geyser savršenim automobilom za svako putovanje.

  • +8
Subaru Outback Arctic Edition Izvor: Promo fotografije / Autor: Simon Palfrader

Karakteristike Subaru Outbacka

Najnovija generacija Outbacka opremljena je 2,5l Boxer motorom s izravnim ubrizgavanjem snage 169 KS (124 kW), Symmetrical AWD pogonom na sve kotače i Lineartronic CVT bezstupanjskim automatskim mjenjačem. Rođen na globalnoj platformi Subaru s karoserijom visoke krutosti i novom strukturom šasije koji jamče stabilnost i udobnost vožnje, naginjanje karoserije smanjeno na minimum i vrlo visoku razinu pasivne sigurnosti.

Dakle novi Outback je u svojoj 6. generaciji prešao na Subaruovu globalnu platformu (SGP), koja osim navedenih karakterisitka omogućuje i upotrebu alternativnih pogonskih sklopova, poput hibridnih ili potpuno električnih.

Sa sigurnošću kao bitnim elementom, Subaru je opremio svoj vodeći model obnovljenim EyeSightom, svojim nagrađivanim sustavom pomoći vozaču s novim stereo kamerama postavljenim naprijed i pričvršćenim na vjetrobransko staklo koje udvostručuju područje detekcije. Nudi 11 funkcija uključujući novo autonomno upravljanje u nuždi (uz sustav kočenja, također automatski aktivira upravljanje kako bi se izbjegao sudar u trenucima koji prethode mogućem udaru), inteligentni limitator brzine i prilagodljivi tempomat koji je obogaćen funkcijama kontrole centriranja vozila unutar voznog traka i kontrole prilagodljivog upravljanja za vozilom ispred.

Što se tiče sigurnosti, Outback je opremljen sustavom za nadzor vozača, sustavom detekcije koji pazi na one koji eventualno zbog umora ili nekih drugih razloga zatvore oči tijekom vožnje. DMS kamerom neprestano prati pozornost vozača i upozorava ga zvučnim i vizualnim signalima u slučaju znakova umora ili rastresenosti, pomažući mu da zadrži pogled na cesti. Sustav također prepoznaje lica vozača, automatski prilagođava položaj sjedala, retrovizora i temperaturu pri ulasku u putnički prostor na temelju postavljenih preferencija.

Kako bi poboljšao sposobnost kretanja bilo gdje koju nudi njegov izniman simetrični pogon na sve kotače, Outback dodaje sustav X-MODE koji osigurava jednostavnost i učinkovitost vožnje u najrazličitijim vremenskim i cestovnim uvjetima, čak i najopakijim, a koji je opremljen dva načina korištenja: Snow/Dirt za nepravilne cestovne površine poput snijega ili zemlje i Deep Snow/Mud za površine na kojima kotači mogu biti zarobljeni poput svježeg snijega, blata ili pijeska.