ces 2020

Što kažete na virtualni štitnik protiv sunca? Ovo je rješenje koje bi moglo zamijeniti dio automobila prisutan već 95 godina

07.01.2020 u 14:40

Bionic
Reading

Često ste se susreli s pojavom zasljepljivanja u vožnji prema suncu, a često niti suncobran ili sunčane naočale ne mogu sprječiti ovu ne samo neugodnu, već i opasnu sigurnosnu pojavu

Bosch će na Salonu potrošačke elektronike (CES) u Las Vegasu predstaviti svoj potpuno preuređeni 'suncobran' protiv sunčevih zraka koje ometaju vozača za vrijeme jako sunčanih dana. Virtualni vizir (Vrtual Visor) osim što blokira sunčevu svjetlost ujedno pruža vozaču (i suvozaču) neometan pogled na cestu ispred.

Ovo inovativno rješenje koristi AI tehnologiju (umjetna inteligencija), a radi se o virtualnom viziru je otprilike iste veličine i oblika kao i standardni suncobran, ali je prozirni LCD zaslon koji uključuje linije umetaka u obliku pčelinjeg saća.

Tehnologija umjetne inteligencije analizira snimke poslane s kamere okrenute vozaču kako bi prepoznala crte lica i precizno pratila kako sunčeva svjetlost udara vozačevo lice. Zna gdje su vam oči i zna odakle dolazi sunce pa automatski nijansira pojedinačne šesterokutne ćelije kako bi ga blokirao. Taj se proces događa u stvarnom vremenu; virtualni se vizir prilagođava promjenjivim svjetlosnim uvjetima.

Bosch Virtual Visor kao rješenje u osobnom automobilu protiv zasljepljivanja sunčanim zrakama Izvor: Promo fotografije / Autor: Bosch

Blokiranje sunca stvara sjenu koja nije poput sunčanih naočala na licu vozača. Ostatak vizira ostaje potpuno proziran, tako da vozač i suvozač u osnovi mogu vidjeti 'oko sunca'. Smanjenje odsjaja čini putovanje sigurnijim, tvrdi Bosch, a Virtualni vizir posebno je učinkovit u zoru i sumrak.

'Sada započinjemo razgovore s proizvođačima opreme (osobni i komercijalni automobili), a cilj je donijeti ih na tržište', rekao je glasnogovornik Boscha.

Korijeni Virtual Visor-a daleko su manje korporativni nego što se možda čini. Boschov inženjer Jason Zink i dvojica njegovih kolega došli su na ideju u slobodno vrijeme i izgradili prvi prototip koristeći odbačeni LCD zaslon koji su pokupili u kanti za smeće.

Rukovodioci Boscha su bili toliko impresionirani prototipom da su dali Zinku i njegovom timu proračun za razvoj ovog rješenja do proizvodnog modela koji Bosch može prodati industriji. A samo rješenje je nagrađeno na CES-u 2020 nagradom za najbolju inovaciju.

Bosch će na Salonu potrošačke elektronike (CES) u Las Vegasu predstaviti svoj potpuno preuređeni 'suncobran' protiv sunčevih zraka Izvor: Promo fotografije / Autor: Bosch