Samo za jako bogate

Rolls-Royce predstavio svoj novi Wraith Eagle VIII: Ovaj kolekcionarski automobil pusti je san mnogih

29.05.2019 u 10:45

Bionic
Reading

Britanski proizvođač ultraluksuznih automobila predstavio je najnoviji model nadahnut prvim svjetskim transatlantskim non-stop letom

Rolls-Royce je oduvijek bio sinonim za ultraluksuzne automobile namijenjene za aristokraciju i bogate, a ove godine je na Concorso d'Eleganza Villa d'Este na talijanskom jezeru Como iskoristio priliku i posjetiteljima predstavio najnoviji kolekcionarski automobil pod nazivom Wraith Eagle VIII.

Rolls-Royce Motors Cars Limited, inače podružnica njemačke grupe BMW koja je u njegovom potpunom vlasništvu, osnovan je 1998. godine nakon što je BMW stekao licencirano pravo na Rolls-Royceov brend i logotip tvrtke Rolls-Royce plc., stekavši tako prava i na robne marke Spirit of Ecstasy i Rolls-Royce. Iako je robna marka Rolls-Royce u uporabi od 1906. godine, podružnica BMW-a Rolls-Royce Motor Cars nema izravne veze s Rolls-Royceovim automobilima proizvedenim prije 2003. godine. Podružnica tvrtke Bentley Motors Limited tvrtke Volkswagen AG izravni je nasljednik Rolls-Royce Motorsa i prethodnika koji su proizvodili brendirane automobile Rolls-Royce i Bentley između osnivanja svake tvrtke i 2003. godine, kada je entitet pod kontrolom BMW-a počeo proizvoditi automobile pod robnom markom Rolls-Royce. Limuzina s četvero vrata Rolls-Royce Phantom prvi je proizvod koji je ponuđen na prodaju 2003. Od tada je tvrtka proširila svoju liniju proizvoda kako bi uključila prošireni međuosovinski razmak, kupe s dvoja vrata i kabriolet verzije limuzine Phantom, kao i manji četverovratni sedan Ghost, Wraithov kupe s dvoja vrata, kabriolet Dawn i SUV Cullinan.

Concorso d'Eleganza Villa d'Este

Ova izložba duguje svoj privilegirani status među najprestižnijim svjetskim baštinskim događajima za povijesna vozila brojnim jedinstvenim atributima. To uključuje eleganciju događaja, njegovu dugu i slavnu tradiciju, nenadmašan osjećaj doživljen u veličanstvenom Grand Hotelu Villa d'Este i malim odabranim skupinama sudionika. Concorso d'Eleganza Villa d'Este (talijanski prijevod za natjecanje u eleganciji) je događaj za klasične i vintage automobile. Održava se svake godine od 1929. godine tijekom posljednjeg vikenda u svibnju u blizini hotela Villa d'Este u Cernobbiju, na obali jezera Como u Italiji. Od 2011. godine događaj se održava u drugoj polovici svibnja. BMW Grupa je organizirala događaj s hotelom Villa d'Este posljednjih deset godina. Zemljišta i parkovi nude gostima i posjetiteljima priliku da se dive oko 50 povijesnih automobila proizvedenih između 1920-ih i 1980-ih, organiziranih u različitim kategorijama.

 

Model Rolls-Royce Wraith Eagle VIII (u prijevodu s engleskog riječ wraith znači duh, utvara) ograničen je na samo 50 primjeraka. Rolls-Royce navodi da je njegova svrha 'ispričati epsku priču o jednom od najvažnijih trenutaka 20. stoljeća' - prvom non-stop transatlantskom letu.

U lipnju 1919., prije 100 godina, britanski avijatičari John Alcock i Arthur Brown poletjeli su s Newfoundlanda u Kanadi u modificiranom zrakoplovu Vickers Vimy iz Prvog svjetskog rata te sletjeli u Clifden, u Irskoj, skoro 16 sati kasnije nakon što su se borili s teškim oblacima i zamrznutom maglom. Zrakoplov su pokretala dva motora Rolls-Royce Eagle VIII obujma 20,3 litre i snage po 350 KS, prema kojemu novi automobil dobiva ime.

  • +5
Rolls-Royce Wraith Eagle VIII Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW Group

Posebni Wraith obojan je u dvije nijanse svjetlo-tamno-sive boje odvojene mesinganom crtom, a upravo takva boja se koristi zato što je let bio noću. Također, imaju kotačiće translucent shadow, dok su crne rešetke X-uzorka referenca na poklopac motora zrakoplova.

Unutrašnjost je izrađena u sivoj i crnoj koži s elementima od mesinga i taj je materijal ključan za cijeli automobil. Poklopci zvučnika od mesinga pokazuju procijenjenu udaljenost leta (1880 milja) dok se mesing koristi i na vratima. Sat s upravljačkom pločom čak dobiva ledeni efekt u pozadini jer svijetli zeleno noću, a osmišljen je tako da oponaša smrznute instrumente zrakoplova i zeleni sjaj s instrumentne ploče.

Gornja ploča izrađena je od eukaliptusovog drveta te sadrži zlatne, srebrne i bakrene umetke koji prikazuju pogled na Zemlju odozgo noću, dok se na stropu vidi konstelacija zvijezda, za koju se tvrdi da upravo odgovara konstelaciji u vrijeme leta, a put letenja prikazuje umetnuti mesingani konac. Čak i trenutak u kojem su se piloti uspjeli riješiti oblaka i ploviti zvijezdama označen je crvenim svjetlom od optičkih vlakana. Polovica leta označena je plaketom, a izvezeni 'oblaci' također su obilježeni.

Pločica, također od mesinga, na vozačkim vratima sadrži sljedeći citat sir Winstona Churchilla o povijesnom letu: 'Ne znam čemu bismo se trebali najviše diviti - njihovoj smjelosti, odlučnosti, vještini, znanosti, njihovom avionu, njihovim motorima Rolls-Royce ili njihovoj dobroj sreći?'

Za Wraith Eagle VIII nisu otkriveni detalji o cijeni, a najvjerojatnije si ga ni ne možemo priuštiti.