SIGURNOST AUTOMOBILA

Revolucionarna tehnologija Honde: Nagrada za novi dizajn zračnog jastuka

07.04.2023 u 15:41

Bionic
Reading

Hondina nova tehnologija zračnog jastuka za suvozača dizajnirana je za bolje upravljanje silama bočnog sudara koje mogu uzrokovati oštro okretanje glave putnika velikom brzinom i skliznuti s konvencionalnog zračnog jastuka, povećavajući mogućnost ozbiljnih ozljeda

Hondin sigurnosni inženjer Eric Heitkamp je prošli tjedan primio najveću čast koju mu je dodijelilo Ministarstvo prometa SAD-a za njegov rad u vođenju stvaranja revolucionarnog dizajna zračnog jastuka za suvozača. Heitkamp je prihvatio nagradu Vlade SAD-a za izvrsnost u sigurnosnom inženjerstvu na konferenciji o poboljšanoj sigurnosti vozila (Enhanced Safety of Vehicles - ESV) 2023. u Yokohami, Japan. Dizajnirana kako bi smanjila mogućnost ozbiljnih ozljeda mozga, nova tehnologija prednjeg zračnog jastuka za suvozača sada je standardna oprema u Acuri MDX, Acuri TLX i Hondi Pilot. Treba reći da je Hondina marka Acura, namijenjena prvenstveno za sjevernoameričko tržište. Slično kao što su to za Toyotu marka Lexus, za Nissan marka Inifiniti ili za Hyundai marka Genesis.

Nagrade Vlade SAD-a za izvrsnost u sigurnosnom inženjerstvu odaju priznanje pojedincima koji su dali izniman znanstveni doprinos u području sigurnosnog inženjerstva motornih vozila i za istaknute usluge automobilskoj javnosti. Ovo je druga uzastopna nagrada za izvrsnost koju je osvojio Hondin inženjer sa sjedištem u SAD-u, a Sue Bai je dobila priznanje na ESV konferenciji 2019., kada su ove nagrade posljednji put dodijeljene, za vodeće napore u industriji povezanih tehnologija vozila.

Razvoj novog zračnog jastuka za suvozača

Hondina nova tehnologija zračnog jastuka za suvozača dizajnirana je za bolje upravljanje silama bočnog sudara koje mogu uzrokovati oštro okretanje glave putnika velikom brzinom i skliznuti s konvencionalnog zračnog jastuka, povećavajući mogućnost ozbiljnih ozljeda.

Heitkamp je predvodio razvoj novog zračnog jastuka koristeći nova istraživanja mjerenja ozljeda mozga u sudarima vozila, uključujući značajnu studiju o ozljedama mozga koju su vodili znanstvenici iz Ministarstva prometa SAD-a.

Umjesto jedne komore na napuhavanje konvencionalnih sustava zračnih jastuka za suvozača, novi zračni jastuk djeluje nešto poput rukavice za hvatanje bejzbola, s nenapuhanom pločom koja prvo hvata i usporava glavu putnika s manje sile, dok je također usmjerava prema unutra između dvije napuhane komore do ležišta i zaštititi glavu.

Konkretno, novi prednji zračni jastuk za suvozača koristi četiri glavne komponente: tri napuhana odjeljka koja se sastoje od središnje komore i dvije bočne komore koje strše prema van koje stvaraju široku bazu preko ploče i nenapuhanu "ploču jedra" koja se proteže između dvije bočne komore.

Nova tehnologija zračnih jastuka debitirala je u Acuri TLX 2021., a objavljeni videozapis o sigurnosnim poboljšanjima TLX-a pomaže objasniti njezin rad.

Acura TLX na sigurnosnim testovima Izvor: Promo fotografije / Autor: Acura

Konferencija o poboljšanoj sigurnosti vozila (ESV) je najistaknutiji međunarodni sigurnosni tehnički događaj i održava se svake dvije godine, a domaćin je zemlja članica ESV-a koju odaberu međunarodne sigurnosne regulatorne agencije koje sudjeluju. Globalna pandemija uvjetovala je jednogodišnju odgodu najnovije konferencije, prvotno zakazane za 2022. Sudionici ESV-a uključuju članove vlada, proizvođače automobila, tehnološke tvrtke, dobavljače, akademsku zajednicu – uključujući istraživače sigurnosti, studente, zagovornike sigurnosti i druge stručnjake za sigurnost motornih vozila , stručnjaci za medicinu, osiguranje, pravo i politiku, potrošači i mediji.

  • +6
Hondina nova tehnologija prednjeg zračnog jastuka za suvozača Izvor: Screenshot / Autor: Honda/Acura

O Hondinoj predanosti sigurnosti

Honda je obajvila kako je predana 'Sigurnosti za sve' i radi na daljnjem poboljšanju sigurnosti za sve koji dijele cestu. Cilj tvrtke je nula smrtnih slučajeva u prometnim sudarima koji uključuju Honda motocikle i automobile na globalnoj razini do 2050. Honda provodi dva najsofisticiranija testa sudara na svijetu. objektima u Ohiju i Japanu, te je odgovoran za brojne pionirske napore u otpornosti na sudar, kompatibilnosti u slučaju sudara i sigurnosti pješaka.

Napredne značajke pasivne sigurnosti uključuju Hondinu vlastitu strukturu karoserije Advanced Compatibility Engineering (ACE) i tehnologiju prednjih zračnih jastuka za vozača i suvozača sljedeće generacije, koji su dizajnirani da pruže visoku razinu zaštite od sudara za putnike. Napredna aktivna sigurnost i sustavi za pomoć vozaču koji se nalaze u tehnologijama Honda Sensing i AcuraWatch, sada na gotovo 7 milijuna vozila na cestama u SAD-u, dizajnirani su za smanjenje učestalosti i ozbiljnosti sudara, a istovremeno služe kao tehnološki i perceptivni most do više visoko automatizirana vozila budućnosti.