SVJETSKA PREMIJERA

Renault pokazao H1st vision: Nevjerojatni konceptni automobil s 20 inovacija

15.06.2023 u 11:54

Bionic
Reading

H1st vision više je od pokaznog vozila: riječ je o punokrvnom automobilu u koji se mogu udobno smjestiti četiri osobe. Njegov privlačan dizajn na skladan način spaja glatke površine i oštre bridove, naglašene srebrnom završnom obradom i ljubičastim premazom

Inovacijska mreža Software République, koja je osnovana prije samo dvije godine, na sajmu Viva Technology 2023. u Parizu predstavlja prvi put u svijetu, kolaborativni konceptni automobil s ukupno 20 inovacija koje predstavljaju buduću mobilnost usmjerenu prema ljudima. Naziv tehnološkog prototipa: H1st vision (Human First vision - Vizija u čijem je središtu čovjek).

Kao posebnost, fizička H1st vizija ima virtualnog blizanca u digitalnom svemiru u kojem trenutno neovisni sustavi (infrastruktura, energija, javne usluge, korisnici različitih kategorija) međusobno komuniciraju. Na taj se način mogu modelirati, vizualizirati i simulirati različiti stvarni slučajevi upotrebe. Zahvaljujući mreži sa svojim okruženjem, H1st vision je u stalnom dijalogu s digitalnim i fizičkim ekosustavima. To ga ne čini samo konceptnim vozilom, već opipljivom vizijom iskustva mobilnosti sutrašnjice.

H1st vision koncept: personalizirana privatnost poziva Izvor: Promo fotografije / Autor: Software République

20 inovacija tehnološkog prototipa usredotočeno je na ljude. Bez iznimke, oni su potpuno funkcionalni i uključuju, između ostalog:

  • potpuno novu i sigurnu biometrijsku kontrolu pristupa
  • jedinstven zvučni doživljaj u interijeru
  • optimiziran domet vozila i punjenje
  • monitor i pomoćnik zdravstvenog stanja vozača i vozila
  • Prediktivna upozorenja za zaštitu putnika i drugih sudionika u prometu

Koncentrirano znanje i iskustvo za održivu, suverenu i sigurnu mobilnost

Kao otvoreni inovacijski ekosustav koji je osnovalo šest velikih kompanija (Atos, Dassault Systèmes, Orange, Renault Group, STMicroelectronics i Thales), Software République je postavio jasne ciljeve za doprinos europskom ekosustavu za održivu, suverenu i sigurnu mobilnost. Putokaz predviđa pokretanje deset novih digitalnih usluga i proizvoda do 2025. godine, promicanje najmanje 50 start-upa i ponudu digitalnih usluga u više od 50 regija svijeta.

H1st vizija sadrži akumulirano znanje i iskustvo članova Software République i obećavajućih start-upa. Vozilo je razvio tim od 100 ljudi u rekordnom roku od šest mjeseci. Time Software République dokazuje relevantnost svog modela otvorenih inovacija za razvoj stvarnih industrijskih projekata koji pomažu da Europa postane centar izvrsnosti za mobilnost budućnosti.

Eric Feunteun, glavni operativni direktor Software République: 'Konceptni automobil H1st vision povezan je, fizički i virtualni objekt koji nudi otpornu metodu suradnje među partnerima i komplementarnost tehnologija Dassault Systèmesa, Orangea, ST Microelectronicsa, Renault Grupe i Thales u razvoju mobilnosti budućnosti.'

H1st vision koncept: zaštita ranjivog korisnika ceste u stvarnom vremenu (VRU Protection) Izvor: Promo fotografije / Autor: Software République

20 inovacija za sigurnost, dobrobit i okoliš

H1st vision spaja revolucionarne tehnologije koje povećavaju sigurnost i dobrobit putnika i smanjuju utjecaj korištenja vozila na okoliš.

To uključuje softver za prepoznavanje položaja i lica koji se aktivira kada se vozač približi automobilu, dopuštajući pristup putničkom prostoru i pokretanje vozila. Korisnici prvo kreiraju profil na tabletu. Njihovi podaci (ime, visina, fotografija lica i video u hodu) su šifrirani i pohranjeni u vozilu. Avatar projiciran na prozorsko okno, a potom na središnju konzolu, pozdravlja korisnika i pomaže mu u upravljanju svim dostupnim funkcijama vozila. Osim toga, vozačevo ili suvozačevo sjedalo se automatski pomiče u pravilan položaj. Ovaj novi sustav autentifikacije pomaže u pojednostavljenju najma automobila, dijeljenja automobila, udruživanja i provjere vozačkih dozvola.

Razvijen u suradnji s glazbenikom i glazbenim producentom Jean-Michel Jarreom, impresivni audio sustav sa 16 zvučnika obavija korisnika u zvučnu čahuru i u kombinaciji s inovativnim mikrofonom osigurava prostorno zvučno iskustvo na svakom sjedalu. Poseban detalj je jedan dvaju visokotonaca u naslonu za glavu akustično upozorava vozača na približavanje vozila hitne pomoći.

H1st vision također ima sučelje sustava plaćanja u automobilu i inteligentnog asistenta za parkiranje. Osnova je umrežavanje s drugim vozilima i pružateljima usluga mobilnosti. Ovisno o tome što je potrebno, vozač može birati između najbližeg parkirališta, parkirnog mjesta u blizini javnog prijevoza ili parkirnog mjesta na V2G-kompatibilnoj stanici za punjenje (Vehicle to Grid), koja omogućuje napajanje baterije u mrežu.

Brže vrijeme punjenja zahvaljujući komponentama silicij karbida

Kako bi mobilnost bila održiva, komponente od silicijevog karbida koriste se u pretvaračima, punjačima i pretvaračima istosmjernog napona. U usporedbi s konvencionalnim silicijskim uređajima, ove komponente omogućuju značajno smanjenje vremena punjenja, jer značajno povećavaju i učinkovitost punionica. To pak omogućuje povećanje dometa vozila ili smanjenje veličine baterije, a time i izradu lakših vozila. Osim toga, domet se produžuje rasterećenjem baterije. Ova će se tehnologija već koristiti u sljedećoj generaciji Renaultovih modela.

Powerbox punjači H1st visiona rade u oba smjera, omogućujući vozilu da napaja bateriju u mrežu ili da osigura napajanje kod kuće tijekom razdoblja najveće potrošnje. Ovaj inteligentni sustav upravljanja energijom pomaže u kontroli vršnih troškova potrošnje i optimizira korištenje obnovljive energije.

  • +13
Renault H1st vision koncept Izvor: Promo fotografije / Autor: Prodigious 3D

Zdravlje vozača na prvi pogled

H1st vision također može pratiti zdravlje putnika. Senzori na upravljaču modela H1st vision neprimjetno prate otkucaje srca vozača. Drugi senzor u sigurnosnom pojasu analizira brzinu disanja. Sustav uspoređuje podatke s 'uobičajenim' profilom vozača vozila te ga nakon analize obavještava o zdravstvenom stanju. Kamera u vozilu i mikrofon ispod retrovizora također mogu otkriti raspoloženje vozača analizirajući njegov glas i izraze lica. Ako E-Mood tehnologija otkrije da je vozač razdražen ili pod stresom, predlaže vježbu disanja za opuštanje.

Asistent za praćenje zdravlja H1st visiona analizira podatke o zdravstvenom stanju vozača i može predložiti stanku prije nego što vozač više ne može voziti. Tijekom pauze, uz suglasnost vozača, sustav može slati zdravstvene podatke službi medicinske pomoći i uspostaviti videokonferenciju s liječnikom. U slučaju incidenta, H1st vision također može poslati hitan poziv hitnim službama.

Također se prati istrošenost važnih komponenti vozila kao što su baterija ili gume. H1st vision može stvoriti 'Certifikat o zdravstvenoj ispravnosti vozila' zaštićen od neovlaštenog otvaranja.

H1st vision koncept: asistent za praćenje zdravlja H1st visiona Izvor: Promo fotografije / Autor: Software République

Taj je dokument (NFT) dostupan na svim digitalnim uređajima (kao što je, primjerice, pametni telefon). Da pojasnimo, Nezamjenjivi token ili non-fungible token jedinstvena je digitalna potvrda o vlasništvu koju nije moguće umnožiti, zamijeniti drugom ili podijeliti na više dijelova.

Služi kao potvrda ispravnosti automobila i sadržava sve povezane podatke (broj vlasnika, stanje baterije i ostalih ključnih komponenti, broj pregleda, servisne potvrde itd.). Jednako tako sadržava popis obavljenih tehničkih pregleda i, što je najvažnije, korisnike obavještava o datumu sljedećeg održavanja.

Potvrda o stanju vozila upotrebljava tehnologiju lanca blokova koja onemogućuje neovlaštene izmjene. Na taj se način povećava preprodajna vrijednost vozila, budući da novi vlasnici ili pružatelji usluge najma vozila mogu biti sigurni u vjerodostojnost podataka o vozilu.

Umreženi s okolinom

H1st vision neprestano obrađuje podatke koje prima u stvarnom vremenu od cijelog umreženog ekosustava. Ima i arhiviranih podataka. Njegova softverska platforma prikuplja, dijeli i analizira informacije iz gradske i cestovne mreže, od drugih vozila i korisnika ceste, vremenske podatke, itd. Konceptni automobil stoga može predvidjeti opasnosti kao što su nesreće ili led i upozorava vozača u stvarnom vremenu putem zaslona na ploči s instrumentima.

H1st vision koncept: asistent za praćenje zdravlja H1st visiona Izvor: Promo fotografije / Autor: Software République

Dizajn konceptnog automobila H1st vision

H1st vision više je od pokaznog vozila: riječ je o punokrvnom automobilu u koji se mogu udobno smjestiti četiri osobe. Njegov privlačan dizajn na skladan način spaja glatke površine i oštre bridove, naglašene srebrnom završnom obradom i ljubičastim premazom. Vitka i elegantna prednja i stražnja svjetla daju poseban tehnološki pečat silueti vozila te najavljuju naprednu tehnologiju u unutrašnjosti.

Motiv romba zastupljen je u čitavom dizajnu koncepta H1st vision. Dizajn stražnjih svjetala nadahnut je Renaultovim logotipom.

Prednji je kraj konstruiran po uzoru na potpuno električna vozila, bez zračnih otvora ili usisnika zraka. Varljiva i naizgled perforirana maska ovog koncepta zapravo je elegantna šahovnica izrađena od pleksiglasa u obliku dijamanata kroz koje LED diode isijavaju svjetlo u boji. LED svjetla također odašilju interaktivni svjetlosni signal koji može upozoriti pješake ili dati do znanja da se vozilo zaustavilo u nuždi.