ALI KUPCI IH ŽELE

Prvi čovjek BMW-ovog M-odjela: ‘Ručni mjenjači nemaju smisla’

30.07.2018 u 10:26

Bionic
Reading

Sve više automobila dolazi opremljeno automatskim mjenjačima. Zašto i ne bi, kad su moderne jedinice s dvije spojke po svim aspektima bolje od ručnih mjenjača, zar ne?

Ne baš. Gotovo svaki ljubitelj dinamične vožnje zna da malo što pruža toliko zadovoljstva u vožnji kao potpuna kontrola prilikom ručne izmjene stupnjeva prijenosa.

Da, automatski mjenjači su brži, uglađeniji pa čak i štedljiviji, no ručni mjenjači uvijek će imati svoje mjesto u sportskim automobilima dok god ih kupci nastave kupovati.

U razgovoru s Car and Driverom BMW-ov prvi čovjek M-odjela - Frank van Meel zaključio je kako su ručni mjenjači u današnje vrijeme iracionalni, te kako zapravo više nemaju smisla, no BMW će ih nastaviti ugrađivati u svoje automobile jer: ‘kupci glasaju novčanicima’.

  • +2
BMW M2 Competition Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW

To znači da će automobili poput M2, M3 i M4 i u idućim generacijama nuditi opciju uparivanja motora s ručnim mjenjačima, bar dok ne zavlada autonomna tehnologija.

Samovozeči automobili zahtjevat će automatske mjenjače, no veće su šanse da će ova tehnologija, zbog poprilične potrošnje električne energije, ionako biti ugrađivana u električna vozila kojima mjenjači ni ne trebaju.