MY23

Ovo je novi Yaris Cross: Više snage i tehnologije s dodanim stilom za Toyotin kompaktni SUV

23.11.2023 u 12:36

Bionic
Reading

Dodavanje novog, snažnijeg elektrificiranog pogonskog sklopa Hybrid 130, koji se nalazi u svim modelima visoke kvalitete Yaris Cross uključujući GR SPORT i novo Premiere Edition izdanje

Toyota jača svaki ključni aspekt popularnog Yarisa Crossa, nadovezujući se na kvalitete koje su ovom kompaktnom SUV-u donijele titulu Svjetskog urbanog automobila među mnogim drugim nagradama tijekom njegove prve godine u prodaji.

Ova prva runda poboljšanja za model usredotočena je na glavna razmatranja kupnje za kupce u segmentu, osiguravajući da Yaris Cross zadrži svoju sveobuhvatnu privlačnost kupcima. Od svog predstavljanja 2021., brzo se etablirao kao snažan i vrlo konkurentan izazivač na brzorastućem europskom tržištu B-SUV vozila i do sada je ove godine vodeći u svom segmentu.

Novi Yaris Cross donosi jaču i korisniju izvedbu svog hibridnog električnog pogona; sigurnija i lakša vožnja s najnovijim Toyotinim T-Mate sigurnosnim sustavima i sustavima pomoći u vožnji; potpuno digitalno korisničko iskustvo; i stilske detalje koji naglašavaju njegov moderan urbani stil. Njegovo uvođenje dovršava potpunu reviziju Toyotine linije malih automobila s novim Aygom X i Yarisom hatchback; također je dio moćne nove obitelji Yarisa uz hatchback i GR Yaris čistih performansi.

Toyota Yaris Cross Hybrid 130 Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota

Snaga i užitak u vožnji

Yaris Cross pridružuje se svom srodnom hatchback modelu Yaris s novom ponudom 'dvostrukog hibrida' ('eng. 'dual hybrid') pogonskog sklopa usvajanjem pete generacije Toyotine hibridne tehnologije u novoj opciji pogonskog sklopa, 'Hybrid 130'. Ovo nudi veći izbor novim kupcima B-segmenta koji smanjuju veličinu vozila, bez žrtvovanja performansi.

Utvrđeni 1,5-litreni puni hibridni električni sustav opremljen je novim sklopom mjenjač-diferencijal koji ima veći i snažniji električni motor-generator (MG1). Ovo, zajedno s prilagodbama jedinice za upravljanje snagom (PCU), daje 14 posto povećanja ukupne snage sustava, sa 116 KS (85 kW) na 132 KS (97 kW). U isto vrijeme, okretni moment motora MG2 je povećan u cijelom rasponu okretaja, s maksimalnim porastom za 30 posto sa 141 na 185 Nm.

Rezultat je brže ubrzanje, s vremenom od 0-100 km/h smanjenim za pola sekunde na 10,7 sekundi, a referentna vrijednost za pretjecanja 80-120 km/h smanjena je za 0,4 sekunde na 8,9 sekundi. Što se tiče emisija CO2, učinak je skroman s novim sustavom koji postiže najbolje rezultate u klasi od 103-122 g/km.

Ove statistike samo su dio priče; jednako je značajan utjecaj na iskustvo vožnje. Učinkovitost motora, pogonskog motora i hibridne baterije maksimizirana je u Hybridu 130. To, zajedno s višom razinom okretnog momenta pri svim brzinama motora, daje automobilu dinamičniji i osjetljiviji osjećaj s performansama ubrzanja i usporavanja koje doprinose užitku svakom voziti, bilo urbanim ulicama ili na otvorenoj cesti. Pomoć motoru vožnje kao odgovor na vozačevo korištenje papučice gasa poboljšana je kako bi pomogla u vjernom upravljanju i osjećaju linearnog ubrzanja.

Agilne performanse automobila koje ulijevaju povjerenje dodatno su podržane sposobnošću njegove GA-B platforme, s temeljnim prednostima niskog težišta i vrlo krute karoserije.

Novi pogonski sklop Hybrid 130 bit će predstavljen u modelima visoke razine, uključujući novo Premiere Edition i GR SPORT. Linija će i dalje nuditi uspostavljeni hibridni sustav od 116 KS (85 kW), sada poznat kao 'Hybrid 115'.

Hibridni električni pogon je odlučujući faktor broj jedan za ljude koji se odlučuju kupiti Yaris Cross. Sa svojom 100 posto hibridnom linijom i jedinstvenom u klasi opcijom dvaju različitih pogonskih sklopova, kupci sada imaju više izbora nego ikad da zadovolje svoje potrebe.

Tiša vožnja uz poboljšani paket buke i vibracija

Novi Yaris Cross koristi niz dodatnih mjera za smanjenje buke i vibracija.

Što se tiče buke motora, četiri su ključna područja bila usmjerena na poboljšanje: dinamički prigušivač dodan je lijevom nosaču motora; rezonator je postavljen na usisno crijevo; unutarnji prigušivač ploče promijenjen je iz jednoslojne u troslojnu konstrukciju; a na gornji prigušivač poklopca dodan je dodatni sloj filca.

Za suzbijanje buke od vjetra i ceste, deblje staklo se koristi za vjetrobransko staklo, kao i za prednja i stražnja bočna stakla.

Potpuno digitalno korisničko iskustvo

Pristup informacijama, povezanost i zabava transformirani su uvođenjem potpuno novog digitalnog korisničkog iskustva. To uključuje i zaslon s instrumentima za vozača koji se može konfigurirati i prilagoditi prema željama vozača i multimedijski sustav koji je snažniji, brže reagira i nudi širi raspon funkcija. Zasloni su vodeći u klasi po veličini: 7 ili 12,3 inča za vozačev kombimetar i devet ili 10,5 inča za multimedijski zaslon osjetljiv na dodir, ovisno o razini.

Kombinirani mjerač od 12,3 inča prikazuje brojčanike, informacije i grafiku u oštroj definiciji za dobru vidljivost pri svim razinama osvjetljenja. Vozač može prilagoditi izgled zaslona prema svom raspoloženju ili vrsti putovanja s četiri opcije stila: Smart, Casual, Sporty i Tough.

Verzija od sedam inča standardna je za Mid i Mid+ razrede; 12,3-inčni je predstavljen na modelima visoke kvalitete, GR SPORT i Premiere Edition.

Multimedijski sustav Toyota Smart Connect dizajniran je za jednostavnu, intuitivnu upotrebu s bržim odgovorom na unose zahvaljujući povećanoj računalnoj snazi. Njegove funkcije uključuju navigaciju temeljenu na oblaku kao standard, sustav "uvijek povezan" koji pristupa najnovijim informacijama o rutama, prometu i kašnjenjima za bolje planiranje putovanja.

Sustav ima poboljšani sustav za prepoznavanje glasa s boljim odzivom i ugrađeni glasovni agent "Hey Toyota" koji može prepoznati prirodan, razgovorni jezik i zahtjeve. Na primjer, recite 'Hej Toyota, hladno mi je' i sustav će automatski povisiti temperaturu kontrole klime.

Osmišljeno je jednostavno povezivanje s integracijom bežičnog pametnog telefona za Apple CarPlay i Android Auto. Kao i kod sustava Toyota Safety Sense, multimedijske nadogradnje i nove funkcije mogu se neprimjetno instalirati bežičnim putem.

Jednostavan pristup uz pametni digitalni ključ

Yaris Cross pridružuje se novom Yarisu hatchbacku nudeći vlasnicima praktičnost i sigurnost pametnog digitalnog ključa. Povezano s aplikacijom MyT, ovo omogućuje do pet korisnika pristup vozilu putem pametnog telefona. Digitalni ključ se može koristiti za zaključavanje, otključavanje i pokretanje vozila – bez potrebe da korisnik vadi telefon iz torbe ili džepa.

Ključ je kompatibilan s Apple i Android uređajima i standardno je uključen u Premiere Edition. Jednogodišnji priključak uključen je u cijenu kupnje automobila.

Aplikacija MyT pruža druge korisne funkcije, uključujući daljinsko zaključavanje/otključavanje, upravljanje klimom prije putovanja i aktivaciju svjetala za opasnost kako bi se lakše lociralo vozilo – na primjer, na prometnom parkiralištu.

Sigurnija, manje stresna vožnja s Toyota T-Mate paketom

Toyota je odlučila napraviti trenutnu generaciju Yaris hatchbacka najsigurnijim malim automobilom na svijetu, opremivši ga obiljem aktivnih i pasivnih sigurnosnih mjera i značajki koje mogu ukloniti velik dio poznatog stresa vožnje. Yaris Cross je imao koristi od istog širokog raspona Toyota T-Mate paketa.

Toyota T-Mate je krovni izraz za napredne značajke koje automobil čine sigurnijim i lakšim za vožnju i parkiranje. U novom Yarisu Cross, oni su poboljšani i prošireni kako bi bili učinkovitiji nego ikad, uključujući uvođenje najnovije generacije sustava Toyota Safety Sense. Ove značajke, koje se često dodatno naplaćuju ili jednostavno nisu dostupne na drugim B-SUV modelima, dio su standardne opreme za Yaris Cross ponudu.

Novi multimedijski sustav i podatkovni komunikacijski modul (DCM) omogućuju isporuku ažuriranja softvera bežičnim putem. To znači da se Toyota Safety Sense i multimedijske funkcije mogu neprimjetno nadograditi, bez potrebe za odnošenjem automobila u servisni centar. Preuzimanja se mogu odvijati dok se automobil vozi, spreman za instalaciju kada to bude odgovaralo vozaču.

Korištenjem nove kamere i radarskog sustava koji može skenirati dalje i šire nego prije, postoji veći opseg za otkrivanje rizika od nesreća. Na primjer, Pre-Collision System (PCS) sada može prepoznati potencijalni čeoni udar i širok raspon objekata i vozila na putu automobila, uključujući pješake, bicikliste, a sada i motocikle.

Acceleration Suppression novi je dodatak portfelju Toyota Safety Sense. Ovo intervenira kako bi usporilo svako naglo ubrzanje kada prepozna opasnost od sudara s vozilom ispred.

Proactive Driving Assist (PDA) je još jedna nova značajka, osmišljena kako bi pomogla u izbjegavanju poznatih opasnosti od nesreća prilikom vožnje malom brzinom. Deceleration Assist omogućuje glatko usporavanje kada vozač otpusti papučicu gasa kako bi usporio kada se približava sporijem vozilu ispred ili ulazi u zavoj. Drugi element PDA je Steering Assist, koji prepoznaje zavoj na cesti ispred i prilagođava silu upravljanja kako bi pomogao vozaču da glatko i stabilno skrene.

Novi sustav zaustavljanja u hitnim slučajevima (EDSS) može pomoći vozaču ako se razboli ili onesposobi. Ako otkrije da vozač nije napravio nikakve unose – upravljanje, kočenje, ubrzavanje – određeno vrijeme, oglasit će se upozorenjem. Ako nema reakcije vozača, lagano će zaustaviti automobil, aktivirati svjetla za opasnost i otključati vrata.

Toyota T-Mate također pruža zaštitu kada automobil miruje. S opcijskim sustavom pomoći pri sigurnom izlasku (SEA), vizualni i zvučni sustav upozorenja pomaže u zaštiti od nenamjernog otvaranja vrata prema putu vozila i biciklista koji se približavaju sa stražnje strane. Sustav podsjetnika na stražnjim sjedalima (RSRS) upozorit će vozača vizualnim i zvučnim upozorenjima ako je ostavio dijete ili kućnog ljubimca na stražnjem sjedalu, pomažući u izbjegavanju rizika od incidenata s 'vrućim automobilom'.

  • +18
Toyota Yaris Cross (MY23) Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota

Osim ovih dodatnih funkcija, novi Yaris Cross također ima koristi od nadogradnji svojih utvrđenih Toyota Safety Sense značajki. Adaptivni tempomat (ACC) je revidiran kako bi brže reagirao i radio s prirodnijim osjećajem. Na primjer, kada drugo vozilo prijeđe u prometnu traku automobila, usporavanje je postupnije. Postavke udaljenosti između vozila proširene su tako da vozač ima više izbora prema svojim željama, a sustav za smanjenje brzine u zavojima aktivira se ranije, dajući glatku kontrolu brzine.

ACC-u su dodani novi sustavi za sigurnije pretjecanje: podrška za sprječavanje pretjecanja sprječava nenamjerno pretjecanje s pogrešne strane vozila ('undertaking') i Preliminarno usporenje/povezana kontrola pokazivača smjera pomaže vozaču da se ponovno sigurno uključi u prometnu traku pri odgovarajućoj brzini i udaljenosti od drugih vozila.

Upozorenje o napuštanju trake (LDA) sada prepoznaje kada je vozač izašao iz trake dok pokušava izbjeći prepreku (pješaka ili drugih sudionika u prometu) i privremeno poništava svoju funkciju upozorenja. Funkcija usmjeravanja u prometnu traku sustava Lane Trace Assist (LTA) prilagođena je tako da njegova izvedba ima prirodniji dojam. Sustav za pomoć pri prometnim znakovima poboljšan je tako da je samo podešavanje limitatora brzine jednim dodirom sve što je potrebno za usklađivanje informacija o prometnim znakovima.

Premiere Edition izdanje s dodanim stilom

Cool suvremeni stil Yarisa Crossa snažno je odjeknuo kod kupaca od lansiranja, hvatajući stav i imidž SUV-a u automobilu koji je kompaktan i upravljiv na urbanim ulicama. Njegova vizualna privlačnost poboljšana je u novom halo modelu za asortiman, Premiere Edition.

Nudi se u ekskluzivnoj novoj Urban Khaki boji u dvobojnoj izvedbi i s ekskluzivnim novim 18-colnim tamno sivim/strojno obrađenim aluminijskim naplatcima s pet krakova koji poboljšavaju dinamičan, robustan izgled. U unutrašnjosti, šavovi presvlaka i dekorativne linije na ploči s instrumentima i vratima odgovaraju zelenoj boji karoserije. Platinum Pearl White i Silver Metallic dvotonske opcije bijele i srebrne metalik boje su također dostupne.

Unutarnje presvlake sjedala također su osvježene novim uzorkom, a mekana presvlaka donje ploče s instrumentima uvedena je na svim razinama. Nova opcija boje Juniper Blue dostupna je u cijeloj ponudi.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'