gume za topliji dio godine

Od danas više ne morate imati zimske gume na automobilu: Ipak nemojte previše žuriti s promjenom!

15.04.2024 u 13:00

Bionic
Reading

Zakon kaže da uporabe zimske opreme na zimskim dionicama u RH traje od 15. studenog do 15. travnja iduće godine, no niste u prekršaju ukoliko niste odmah promijenili svoj set guma u onaj ljetni ili univerzalni

Danas je 15. travnja i mnogi će odahnuti, barem što se tiče zimskih guma na vašem automobilu, jer ipak je ugodnije i primjerenije voziti se s ljetnim gumama u toplijim uvjetima. Ovo se posebno odnosi na vremenske prilike koje nas u Hrvatskoj prate već nekoliko dana. Primjerice, jučer smo uživali i na temperaturama blizu 30 stupnjeva Celzija.

No za ovaj tjedan, barem u kontinentalnom dijelu zemlje, meteorolozi predviđaju osjetan pad temperatura, a u gorskom dijelu domovine čak i vremenske prilike bliže onim zimskim. Možda čak padne i snijeg!

Ne zaboravite, bez obzira na datum i dalje morate voditi računa o tome da vas prometna policija ima pravo isključiti iz prometa i naplatiti vam kaznu ako nemate propisanu zimsku opremu u slučaju iznenadnih vremenskih neprilika na cesti.

Stoga ipak ne žurite s promjenom guma, pogotovo ako ste planirali putovanje kroz gorske predjele. Treba napomenuti da za razliku od početka zimskog perioda, 15. studenog, kada vozači imaju zakonsku obvezu biti opremljeni zimskom opremom na zimskim dionicama, sada je montiranje ljetnih guma zapravo samo preporuka.

Neki vozači će odmah pohrliti u vulkanizersku ili servisnu radionicu u kojoj su osposobljeni za promjenu guma na vozilima, no neki će ipak još malo pričekati dok se vrijeme ne stabilizira.

Mijenjate sami setove guma na vašem vozilu?

Postoji dobar dio vozača koji imaju dva seta felgi; jedan za zimski set guma, a drugi za ljetni set guma. Dio takvih vlasnika, osobito starijih vozila, svoje će zimske gume ili, bolje rečeno, setove kotača (gume montirane na felgama) promijeniti na svojim vozila sami – kod kuće. Razlozi tome su i više nego jasni, jer ovime se štedi novac i potrebno vrijeme kako bi se otišlo do ovlaštene vulkanizerske radionice. Iako, to ne znači da ne bi bilo dobro otići kod stručnjaka za gume da vam izbalansiraju kotače ili barem vizualno pregledaju novomontirane ljetne setove guma koje čuvate kod sebe tijekom zimskih mjeseci.

Zakonski je to posve legitimno, ali ćemo ipak skrenuti pažnju onima koji to rade na najčešće pogreške pri sezonskoj promjeni setova kotača na svojim vozilima u vlastitoj režiji. Ali čak i ako su koraci promjene setova jednostavni, a dovoljno je samo pažljivo proučiti upute za rukovanje vozilom i ponešto tehničke spretnosti.

Za sve one koji odluče sami zamijeniti svoje setove kotača sa zimskim gumama u one s ljetnim preporučamo da pročitaju sljedeći članak. Tako ćete izbjeći nekoliko tipičnih pogrešaka kod zamjene 'sam svoj majstor'.