dobro je znati

[FOTO] Istraživanje pokazalo slabo poznavanje oznaka na gumama: Provjerite svoje znanje o indeksu nosivosti

13.02.2023 u 13:52

Bionic
Reading

Moderna električna vozila (EV) obično su mnogo teža od onih s konvencionalnim motorima s unutarnjim izgaranjem, što potrošačima čini još važnijim pravilan odabir odgovarajuće gume

Sigurno ste se već susreli s oznakama na bočnici vaše gume za automobil ili bilo koje drugo vozilo, pa ste se vjerojatno pitali što one točno znače. O ovom slučaju ćemo se pozabaviti nešto kasnije u izdvojenom tekstu, ali jedan od prilično bitinih parametara je svakako ideks nosivosti ili Load Index. Isti se usko veže za još jedan parametar, a to je indeks brzine ili Speed Index, a koji označava maksimalnu brzinu određene gume. Ova vrijednost mora, u najmanju ruku odgovarati deklariranoj maksimalnoj brzini vašeg automobila.

No zanimljiva je činjenica, a tako pokazuje istraživanje koje je naručio proizvođač guma Apollo Tyres u kojem stoji da samo 6 posto vozača u Ujedinjenom Kraljevstvu može točno identificirati indeks nosivosti ili 'ocjenu nosivosti' gume, što označava najveću težinu vozila koje može sigurno koristiti gumu. Odabir gume s neprikladnom nosivošću može ugroziti performanse i učinkovitost vozila, kao i njegovu sigurnost.

Porazni rezultati istraživanja

Moderna električna vozila (EV) obično su mnogo teža od onih s konvencionalnim motorima s unutarnjim izgaranjem, što potrošačima čini još važnijim odabir kompatibilne gume.

Anketa Apollo Tires, koja je anketirala 1000 vozača diljem Ujedinjenog Kraljevstva, otkrila je da je 11 posto muškaraca moglo identificirati oznaku nosivosti na gumi, u usporedbi sa samo 3 posto žena.

Istraživanje je također pokazalo da je samo 14 posto vozača svjesno da gume montirane na EV obično moraju biti napuhane na viši tlak, kako bi se osigurao siguran i učinkovit rad. Taj udio pada na samo 6 posto među vozačima u dobi od 55 do 64 godine, a doseže više od polovice (52 posto) među osobama od 18 do 24 godine. Ono što je ključno, među vozačima električnih vozila, postotak je još uvijek nizak – samo 38 posto. Preporučeni tlak zraka u gumama specifičan je za svako vozilo i ovaj je podatak bitno znati radi održavanja optimalne razine prianjanja, vuče i otpora kotrljanja.

Odabir prave veličine guma za vaš automobil

Prema njemačkom proizvođaču guma Continental, postoje tri stvari koje morate razumjeti kada kupujete nove gume za svoj automobil; veličinu, ocjenu brzine i indeks opterećenja. Ispravan odabir vrlo je važan za održavanje optimalnih performansi, sigurnosti i učinkovitosti goriva.

Srećom, sve ove informacije lako je pronaći. Možete ga locirati unutar vozačevih vrata vašeg automobila, unutar poklopca goriva ili unutar pretinca za rukavice. Alternativno, možete pogledati dokumentaciju vozila i specifikacije proizvođača guma.

Kada razmatrate veličinu guma, morate se pridržavati dva jednostavna pravila.

Prvo, zamjenske gume trebaju biti iste veličine, indeksa opterećenja i specifikacije brzine prema preporuci proizvođača vozila ili guma.

Drugo, zamjenske gume nikada ne smiju biti manje veličine ili nosivosti od originalne specifikacije.

Čitanje dokumentacije o veličini guma

Što znače sva ova slova i brojke? Ovdje su sve brzo dekodirane informacije na bočnoj strani gume:

  1. Širina guma u milimetrima
  2. Postotna visina bočne stijenke u odnosu na širinu
  3. Radijalna konstrukcija
  4. Promjer naplatka u colima (ili inčima ako tako preferirate)
  5.  Indeks nosivosti (maksimalna nosivost gume)
  6. Indeks brzine (maksimalna brzina gume)
  7. Samonosiva Run-flat guma
  8. Ključ originalne opreme (OE ili Original Equipment key, na slici primjer gume za Mercedes)
  9. Prikladno za blato i snijeg
  10. U skladu sa sigurnosnim standardima motornih vozila Ministarstva prometa
  11. Tjedan proizvodnje
  12. Godina proizvodnje

Dokumentacija isporučena s vašim vozilom navodi preporučene veličine guma za vaš automobil. Kompatibilnost se utvrđuje prema vanjskim dimenzijama – promjeru/opsegu kotrljanja i širini – i označena kao standardizirani pokazatelj veličine gume na bočnoj stijenci.

Također, veličina mora biti u skladu sa zahtjevima vozila u pogledu brzine i raspona opterećenja. Zajedno, indeks nosivosti i indeks brzine čine puni opis usluge za gumu za osobni automobil. Mora odgovarati podacima navedenim u dokumentima vozila.

Indeks nosivosti

Indeks nosivosti (eng. Load Index) najveća je nosivost (opterećenje) gume za osobni automobil, izračunata iz najvećeg dopuštenog raspona osovinskog opterećenja između dvije gume.

Indeks brzine

Indeks brzine (eng. Speed Index) također je bitan čimbenik pri odabiru gume. Brzinska sposobnost gume mora biti barem jednaka najvećoj brzini vozila. Njegova ocjena brzine označava najveću dopuštenu brzinu (pri punom opterećenju) gume i odgovara li ona vašem automobilu.

Potreba za edukacijom

Yves Pouliquen, voditelj prodaje i marketinga u tvrtki Apollo Tyres, je komentirao: 'Kako se Europa kreće prema masovnom usvajanju električnih vozila, proizvođačima automobila i široj industriji guma – od proizvođača do trgovaca i onih koji gume montiraju – postaje još važnije pomoći potrošačima da razumiju presudnu važnost kompatibilnosti s nazivnim opterećenjem i potrebu za održavanjem ispravnih vrijednosti napuhavanja.'

'Potreba za edukacijom seže dalje od točke kupnje. Vlasnici električnih vozila razumljivo žele maksimizirati domet vožnje, ali premali tlak zraka u gumama može značajno povećati otpor kotrljanja, a to dovodi do njihove niske učinkovitosti.'

Prva cjelogodišnja 'High Load' (HL) guma za EV i hibride

Inače, Apollo Tyres proizvodi široki raspon Vredestein guma za osobna vozila koja odgovaraju vozilima s motorom s unutarnjim izgaranjem i električnim vozilima. U studenom 2022. Apollo Tyres je lansirao svoju prvu namjensku EV gumu, Vredestein Quatrac Pro EV, prve europske gume za sva godišnja doba razvijene posebno za električna vozila na baterije i hibride.

Tako je nova Quatrac Pro EV prva guma za ovakva vozila koja je dostupna s certifikatom 'High Load' (HL) (varijanta 255/40R20), što naglašava njezinu prikladnost za velike potpuno električne automobile i terenska vozila.

Marka guma Vredestein bila je pionir u segmentu cjelogodišnjih guma ranih 1990-ih, a danas – kao dio Apollo Tyres – se nastavlja pojavljivati u najširem izboru cjelogodišnjih guma na tržištu.