traže bolje prometne veze

Gigafactory 4: S Teslinom prvom europskom tvornicom ne ide glatko

15.04.2020 u 20:03

Bionic
Reading

Tesla planira od sljedećeg ljeta u Grünheideu blizu Berlina proizvoditi oko 500.000 električnih automobila godišnje

Za prvu europsku tvornicu Gigafactory 4 američkog proizvođača električnih automobila Tesla u Grünheideu blizu Berlina planirane su poboljšane prometne veze. U kratkom roku trebao bi postojati privremeni priključak na Autobahn 10 kao tvornički izlaz, koji Tesla financira, priopćilo je u utorak ministarstvo prometa u odgovoru na zahtjev parlamentarne skupine Freien Wähler (Slobodni birači), prema njemačkom Automobilwocheu.

Srednjoročno je planirano novo čvorište na autocesti Freienbrink Nord koje bi se trebalo financirati javnim sredstvima. Tesla planira teretni i logistički pogon u prostorima buduće tvornice.

Buduća Tesla Gigafactory 4 pokraj Berlina snimljena iz zraka Izvor: Promo fotografije / Autor: Tesla Kid Grünheide

Teslina električna paleta

Osnovana 2003.  kao Tesla Motors, Inc., Tesla je američka tvrtka za proizvodnju električnih vozila i čiste energije sa sjedištem u Palo Altu u Kaliforniji, SAD. Suprotno uvriježenom mišljenju, niti tvorničaru poput Elona Muska ne ide baš sve po planu, jer nailazi na mnoge prepreke u svom poslovanju diljem svijeta. Tesla ima više pogona za proizvodnju i montažu, glavno postrojenje za proizvodnju vozila u tvornici Tesla u Fremontu, Kalifornija; Gigafactory 1 Nevada blizu Renoa, Nevada; Gigafactory 2 New York u Buffalu, New York i Gigafactory 3 Shanghai u Šangaju u Kini. Tesla proizvodi paletu električnih automobila, kao što su Model S, Model 3, Model X i Model Y. Planira proizvoditi i električne modele Roadster, tegljač Semi i pickup Cybertruck. Tesla proizvodi i prodaje Powerwall, Powerpack i Megapack baterije, solarne panele, solarne krovove i još neke povezane proizvode.

Kritičari također smatraju da je za tvornicu Tesla potrebno proširenje kapaciteta za prijevoz tereta. Iz ministarstva prometa kažu da još ima slobodnog kapaciteta na relaciji Berlin-Frankfurt na Odri. Ne stoji, ističu, tvrdnja da je ostalo malo kapaciteta, no trenutno nema odluke o proširivanju. Tesla od ljeta 2021. u Grünheideu planira proizvoditi oko 500.000 električnih automobila godišnje, i to Model Y i Model 3 .

U regiji postoji bojazan da su zalihe pitke vode ugrožene, a iz Tesle su uzvratili kako planiraju manju potrošnju. Potpuno odobrenje za zaštitu okoliša za izgradnju prve europske tvornice još nije dobiveno, no već je tvrtka očistila dio područja na vlastiti rizik i ondje izravnala teren za gradnju.

  • +8
Buduća tvornica Tesla Gigafactory 4 Izvor: Promo fotografije / Autor: Tesla Inc.