2020 World Car of the year

Najbolji od najboljih; Kia Telluride i Soul EV, Porsche Taycan i Mazda3 su pobjednici Svjetskog automobila godine 2020.

09.04.2020 u 11:07

Bionic
Reading

Ovogodišnje je proglašenje pobjednika WCOTY 2020 ograničeno na digitalnu objavu putem e-maila članovima žirija i priopćenjima za javnost te popratnu objavu rezultata na YouTube kanalu

Prije skoro mjesec dana smo objavili po tri finalista za Svjetski automobil godine 2020. (World Car of the year 2020 ili WCOTY 2020), a upravo smo jučer saznali i pobjednike svih pet kategorija. Tako je pobjedu u kategoriji Svjetski automobil godine za 2020. odnio SUV Kia Telluride, Porsche Taycan je pobjednik u čak dvije kategorije; Svjetski luksuzni automobil 2020. i Svjetski automobil prema performansama 2020., Kia Soul EV je pobjednik u kategoriji Svjetski urbani automobil 2020., a Mazda3 pobjednik u kategoriji Svjetski automobilski dizajn.

Prije svega, treba reći da je ovogodišnji izbor Svjetskog automobila godine 2020. trebao doživjeti svoju kulminaciju proglašenjem pobjednika u ovih pet kategorija u vrijeme održavanja autosalona u New Yorku od 10. do 19. travnja, ali je New York International Auto Show zbog epidemije koronavirusa pomaknut na 28. kolovoza. Slično se dogodilo i s objavom pobjednika Europskog automobila godine koja je trebala biti obznajena u vrijeme autosalona u Ženevi, u ožujku. No iz dobro poznatih razloga i taj je salon automobila otkazan za ovu godinu.

Svjetski automobil godine 2020. - pobjednici Izvor: Promo fotografije / Autor: World Car Award

S obzirom na gore navedene razloge, ovogodišnje je proglašenje pobjednika WCOTY 2020 ograničeno na digitalnu objavu putem e-maila članovima žirija i priopćenjima za javnost te popratnu objavu rezultata na YouTube kanalu.

  • Kia Telluride - Svjetski automobil godine 2020. (2020 World Car of the Year)

'Svakome u Kiji zaista je čast primiti ne samo jednu, već dvije nagrade od strane žirija World Car Awards', rekao je Thomas Schemera, izvršni potpredsjednik i šef odjela proizvoda u Kia Motors Corporation. 'Ovo je jedno od najjačih natjecanja u svjetskoj automobilskoj industriji, što dokazuje da su Telluride i Soul EV istinski izvrsna vozila. Ove pohvale svjedoče o talentima i naporima tima diljem svijeta, koji svi nastoje stvoriti poželjne, kvalitetne i praktične automobile koje vozači vole.'

Dostupan u cijeloj Sjevernoj Americi i na mnogim Kijinim svjetskim tržištima, Kia Telluride spaja snažnu prisutnost vanjskog dizajna s prostranom, praktičnom i visokokvalitetnom kabinom u koju se može smjestiti do osam putnika. Opremljen mnoštvom naprednih tehnologija, pogonom na sve kotače i sustavima pomoći vozaču, Telluride je idealan za obiteljske avanture na i izvan asfaltiranih prometnica.

Kia Telluride nagrađena je od strane ocjenjivačke komisije za svoj karakterističan dizajn i impresivnu praktičnost. Titula Svjetski automobil godine predstavlja još jedno priznanje za vozilo koje je od svog predstavljanja 2019. godine osvojilo više od 70 nagrada. Ovaj SUV je, između ostalih, već okrunjen nagradama North American Utility Vehicle of the Year i MotorTrend SUV godine.

  • Porsche Taycan - Svjetski automobil prema performansama 2020. (2020 World Performance Car) i Svjetski luksuzni automobil 2020. (2020 World Luxury Car)

'Porsche Taycan dizajniran je s jasnom svrhom: pokazati da električni automobil može pružiti performanse, užitak u vožnji i svakodnevni komfor i upotrebljivost koji karakteriziraju svaki Porsche. Vrlo smo ponosni što međunarodni žiri World Car Awards vjeruje da smo uspjeli', rekao je Oliver Blume, predsjednik Izvršnog odbora Porsche AG.

Ovo je šesta pobjeda za Porsche AG u kategoriji World Performance Car koji je prethodno osvojio nagrade 2006., 2012., 2013., 2014. i 2017. godine. To je prva pobjeda za Porsche AG u kategoriji Svjetski luksuzni automobil.

  • Kia Soul EV - Svjetski urbani automobil 2020. (2020 World Urban Car)

'Velika nam je čast vidjeti da je Soul EV prozvan Svjetskim urbanim automobilom', rekao je Thomas Schemera, izvršni potpredsjednik i šef odjela proizvoda u Kia Motors Corporation.

Kompaktni Kia Soul EV sadrži snažni baterijsko-električni pogonski sklop s izborom baterija od 64 ili 39,2 kWh. Sposoban za domet do 452 kilometra s jednim punjenjem (modeli sa 64 kWh; WLTP 'kombinirani' ciklus), Soul EV vozačima nudi veći električni domet od mnogo skupljih električnih vozila, što ga čini idealnim pratiteljem, kako u gradu tako i izvan gradskih granica. Niz naprednih tehnologija za povećanje dometa, uključujući regenerativno kočenje, osigurava vozačima da maksimalno povećaju udaljenost s jednim punjenjem.

  • Mazda3 - Svjetski automobilski dizajn 2020. (2020 World Car Design)

'Prije prihvaćanja ove nagrade, Mazda Motor Corporation želi izraziti sućut svima onima koji su pogođeni koronavirusom', rekao je Akira Marumoto, direktor predstavnik, predsjednik i izvršni direktor Mazda Motor Corporation. 'Izuzetna nam je čast što možemo primiti nagradu za Svjetski automobilski dizajn godine u oovj posebnoj godini koja obilježava stotu obljetnicu osnivanja Mazde. Nastaviti ćemo pružati našim kupcima unikatne proizvode, dizajne, tehnologije i iskustva.'

Dizajnerski panel sastavljen od sedam vrlo cijenjenih svjetskih stručnjaka za dizajn su najprije zamoljeni da procijene svakog od kandidata, a zatim naprave najuži izbor i preporuče ga žiriju. Stručnjaci u dizajnu su bili: Anne Asensio (Francuska - potpredsjednica, Design - Dassault Systemes), Gernot Bracht (Njemačka – Pforzheim Design School), Ian Callum (Ujedinjeno Kraljevstvo - direktor dizajna, Callum), Patrick le Quément (Francuska - Dizajner i predsjednik odbora za strategiju - The Sustainable Design School), Tom Matano (SAD – School of Industrial Design at Academy of Art University in San Francisco), Gordon Murray (Ujedinjeno Kraljevstvo - Gordon Murray Design) i Shiro Nakamura (Japan - CEO, Shiro Nakamura Design Associates Inc.).

Vozila koja ispunjavaju uvjete za bilo koju od nagrada World Car of the Year su automatski ušla u izbor za nagradu World Car Design.

Inače, Mazda je dosad imala mnogo uspjeha na World Car Awards, godišnjem natjecanju o kojem odlučuje 86-člani žiri automobilskih novinara iz 25 zemalja. Mazda3 je druga Mazda koja je proglašena Svjetskim automobilskim dizajnom godine, nakon Mazde MX-5 2016. godine. Nagrada za Svjetski automobilski dizajn 2020. godine najnovija je u dugom nizu nagrada koje je prikupila Mazda3, a koje uključuju 'Red Dot: Best of the Best' na natjecanju Red Dot Product Design awards 2019., 'Supreme Winner' na natjecanju Women's Car of the Year awards 2019., i 'Small Hatch of the Year' na 2020 UK Car of the Year awards.

Za kraj, treba spomenuti i da je 10. ožujka tajnim glasovanjem Carlos Tavares, izvršni direktor PSA Grupe izabran kao dobitnik prestižne nagrade Svjetska automobilska osoba 2020. godine.

Tavaresova mnoga značajna dostignuća u protekloj godini učinila su ga prvim izborom stručnog žirija u odnosu na nekoliko drugih vrlo impresivnih rukovoditelja, inženjera, dizajnera i poduzetnika iz svih krajeva svijeta. Među tim dostignućima, kao predsjednik PSA Grupe, Carlos Tavares je učinio portfelj svojih marki (Peugeot, Citroën, Opel/Vauxhall, DS Automobiles) priznatim u svijetu, povrativši ovoj tvrtci profitabilnost, uz činjenicu da je u rekordnom roku učinio Opel ponovno profitabilnim. On isto tako pregovara o spajanju PSA i FCA koji će tako postati četvrti najveći proizvođač automobila na svijetu po količini proizvedenih vozila i bolje će uravnotežiti globalnu prisutnost kombiniranog entiteta, dok uz sve to nadzire integraciju elektrifikacije i mobilnosti te radi na jačanju razvoja tržišta u Kini i šire.