PREMIJERA

Mini predstavio Cooper s 5 vrata: Novi član obitelji donosi prošireni prostor i prepoznatljivu funkcionalnost

14.06.2024 u 15:05

Bionic
Reading

Trocilindrični benzinski motor Mini Coopera C razvija 156 KS (115 kW), dok Mini Cooper S pokreće četverocilindrični benzinski motor s 204 KS (150 kW). Karakteristični Mini upravljač i snažne kočnice osiguravaju visoku razinu zabave u vožnji, sigurnosti i udobnosti

Nekoliko mjeseci nakon lansiranja novog Mini Coopera s 3 vrata, Cooper s petera vrata sada se pridružuje novoj Mini obitelji. Mini Cooper s 5 vrata karakterizira tipična zabava u vožnji ove marke, prošireni prostor i prepoznatljiva funkcionalnost. Kombinacija je to tradicije i modernog, purističkog stila - i inovativnim sustavima pomoći.

Veća karoserijska inačica purističkog Mini Coopera također pruža zabavu u vožnji i agilno upravljanje prepoznatljivim za marku. Postoji izbor između dva učinkovita benzinska motora koji, u kombinaciji s modernim podvozjem i preciznim upravljanjem, daju prepoznatljiv Mini go-kart osjećaj.

Trocilindrični benzinski motor Mini Coopera s 5 vrata C razvija 156 KS (115 kW). Mini Cooper 5 Door S pokreće četverocilindrični benzinski motor sa 204 KS (150 kW). Karakterisitčni Mini upravljač i snažne kočnice osiguravaju visoku razinu zabave u vožnji, sigurnosti i udobnosti. Kompaktne dimenzije, kratki prevjesi i mali krug okretanja čine ga svestranim modelom za grad.

Metamorfoza: Mini Classic > MINI Cooper Izvor: Promo fotografije / Autor: MINI

Novi stil dizajna

Novi Mini Cooper karakterizira 'karizmatična jednostavnost'. Jezik dizajna trenutne obitelji Mini predstavlja tradicionalne vrijednosti marke s upečatljivom jasnoćom. Autentičan dizajnerski jezik novih modela kombinira naprednu tehnologiju s elementarnim načelima dizajna vozila i podrijetla marke.

S duljinom od 4036 mm, širinom od 1744 mm i visinom od 1464 mm, dimenzije karoserije gotovo su identične onima kod prethodnika i naglašavaju osnovnu ideju koja stoji iza svakog Minija: stvoriti što više prostora na maloj površini .

U slučaju Mini Cooper 5 vrata, to znači unutrašnjost koja nudi dovoljno prostora za pet putnika. U usporedbi s novim Mini Cooperom s 3 vrata, međuosovinski razmak je duži za 72 mm, a karoserija za 172 mm. Sve to koristi putnicima u smislu udobnosti i prostora.

Straga osjetno šira unutrašnjost pruža udoban prostor za tri putnika. Preklopiva stražnja sjedala u omjeru 60:40 povećavaju kapacitet prtljažnika sa 275 litara na čak 925 litara.

Kratki prevjesi, mali poklopac motora, dugačak međuosovinski razmak i veliki kotači - proporcije Mini Coopera s 5 vrata odražavaju njegov urbani karakter.

Zahvaljujući svojoj kompaktnoj silueti, modelom je lako i udobno upravljati čak i u skučenim prostorima - s puno prostora za sve putnike. Vizualna tripartitna podjela na jasno dizajniranu karoseriju, prostor oko prozora i stepenasti krov čini ga odmah prepoznatljivim.

Minimalistički dizajn prednjeg kraja sa svojim fokusiranim izrazom pridonosi tome. Nova generacija također ima kultna Mini okrugla prednja svjetla. Zajedno s osmerokutnom prednjom maskom čine prepoznatljivo Mini lice. Standardna LED prednja svjetla s individualno podesivim elementima dnevnih svjetala poboljšavaju upečatljiv izgled. Opcijski svjetlosni potpisi dostupni su u tri verzije kako bi se naglasio karakter vozila. Mini Cooper komunicira s vozačem koristeći posebno orkestriranu 'welcome & goodbye' animaciju čak i prije početka putovanja.

Nova Mini estetika nastavlja se na stražnjem dijelu s čistim površinama i stražnjim svjetlima koja se uklapaju u ravninu. Okomito postavljene LED grupe podsjećaju na klasična Mini svjetla i, kao i prednja svjetla, mogu se mijenjati na različite postavke.

Dizajn stražnjih svjetala u ravnini daje moderan i puristički izgled stražnjoj skulpturi automobila. Podijeljen je upečatljivom crnom trakom ručke s prepoznatljivim natpisom modela. Njegova vodoravna usmjerenost naglašava njegov široki stav.

Četiri opreme s individualnim opcijama opreme

Novi Mini Cooper s 5 vrata dostupan je u jedanaest izražajnih boja karoserije. Za krov postoji izbor između tri kontrastne boje, boje automobila i karakterističnog višetonskog krova s ​​postupnim prijelazom boje. Različiti tonovi boja ističu različite značajke automobila i prikazuju novi Mini dizajnerski jezik na razne načine.

Automobil se može personalizirati s četiri različite vanjske opreme. Essential Trim, koji dolazi kao standard, naglašava minimalistički cjelokupni izgled i ističe određene funkcionalne dijelove kao što je logotip u Vibrant Silver srbrnoj boji. Počevši od Classic opreme, krov je dostupan u crnoj ili bijeloj boji, kao i Multitone krov sa svojim jedinstvenim prijelazom boja. Kontrast s bojom karoserije daje Mini Cooperu posebno izražajan izgled.

U verziji Favored Trim, okvir prednje rešetke hladnjaka i određeni elementi dizajna završeni su u Vibrant srebrnoj boji, dodatno naglašavajući individualnost Mini Coopera.

JCW oprema naglašava sportsku stranu Mini Coopera s 5 vrata. Ekskluzivne značajke dizajna kao što su upečatljivi prednji i stražnji difuzori, okvir rešetke hladnjaka i crni JCW logo visokog sjaja aludiraju na Minijevo naslijeđe motorsporta. Chili Red crvena je dostupnaisključivo za kontrastni krov.

Udobna i sportska mobilnost

Promjer guma je veći nego na odlazećem modelu, naglašavajući široki stav novog Mini Coopera s 5 vrata.

Širina traga kotača i međuosovinski razmak izdašni su za ovaj segment vozila i daju osnovu za prepoznatljive Mini dinamičke performanse. Mini Cooper s 5 vrata ima ovjes i sustav prigušenja podešen za živahno upravljanje. To osigurava visoku razinu svakodnevne udobnosti vožnje, u kombinaciji s preciznim osjećajem upravljanja tipičnim za Mini i snažnim kočnicama.

Visoko unaprijed opterećeni nosači stabilizatora na osovinama osiguravaju uravnoteženo upravljanje karoserijom tijekom dinamičnog skretanja. Također osiguravaju preciznost i točnost upravljanja. Rezultat je izvrsna potpora tijelu u kombinaciji s glatkom udobnošću kotrljanja.

Selektivno ugađanje upravljanja i svih sustava kontrole stabilnosti osigurava izvanredno iskustvo u svim uvjetima vožnje. Za posebno sportsku vožnju dostupan je prilagodljivi ovjes s frekvencijski selektivnim sustavom prigušenja. Povećani promjer gume od 625 mm daje Mini Cooperu s 5 vrata veću vizualnu prisutnost. Istodobno se poboljšava dinamika vožnje i udobnost vožnje. Osim toga, širina guma opcijski dostupnih 17- i 18-colnih naplataka povećana je na 215 mm kako bi se naglasio tipičan Mini go-kart osjećaj.

Unutrašnjost

Unutrašnjost novog Mini Coopera s 5 vrata također ima tipičnu kombinaciju novih elemenata, tehničkih inovacija i referenci na povijest marke.

Legendarni izumitelj Alec Issigonis dizajnirao je interijer za prvi model s okruglim instrumentom u sredini i karakterističnom trakom prekidača ispod. Ova dva elementa također strukturiraju kokpit u Mini Cooperu s 5 vrata.

Minimalistički dizajn interijera zadovoljava se s manje komponenti, koje su pametno dizajnirane i proizvedene prema visokim standardima. Iza upravljača, dodatni, tanki, kombinirani head-up zaslon osigurava da se svi relevantni sadržaji pojave u vidnom polju vozača. Kao rezultat toga, armaturna ploča na strani vozača ne zahtijeva dodatnu instrument ploču, pa otvara pogled prema naprijed.

Inovativni materijali karakteriziraju ugodnu atmosferu u unutrašnjosti. Posebno razvijen postupak pletenja koristi se za stvaranje svestrane strukture tekstila koja se lako održava u dvobojnom dizajnu od recikliranog poliestera. Tekstilne površine protežu se preko zakrivljene armaturne ploče i do panela vrata. Ventilacijski otvori imaju posebno ravan dizajn. Vodoravni raspored otvora za zrak osigurava ravnomjeran protok zraka u kokpitu. Smjer ventilacijskih otvora može se lako podesiti.

Izdašan prostor na prednjim sjedalima i čiste linije daju kokpitu moderan i prozračan izgled. Zahvaljujući panoramskom staklenom krovu, unutrašnjost je posebno svijetla. Sjedala su dostupna u standardnoj verziji i JCW verziji. Njihove bočne stranice presvučene su visokokvalitetnom tkaninom sve do gumba za podešavanje. Straga mogu udobno sjediti tri putnika.

OLED zaslon visoke rezolucije revolucionira korisničko iskustvo

Poput okruglog instrumenta odlaznog modela, nova središnja ikona sa svojim svestranim funkcijama vizualno je središnja točka interijera. Središnji OLED zaslon u redizajniranom kokpitu pomaknut je bliže vozaču, što ga čini lakšim za dohvat. Njegova visoka rezolucija postavlja novi standard. Zahvaljujući MINI operativnom sustavu 9, sve funkcije vozila mogu se intuitivno kontrolirati dodirom ili glasom. Tanak zaslon osjetljiv na dodir ima visokokvalitetni stakleni rub, narastao je na 240 mm u promjeru i svojom logikom rada podsjeća na standarde poznate s pametnih telefona.

Grafički prikaz sadržaja fokusiran je na bitne stvari. Informacije o vozilu prikazane su na vrhu. Donji dio OLED zaslona omogućuje izravan pristup izbornicima za navigaciju, medije, telefon i kontrolu klime. Tipka Home vraća zaslon na zadane postavke.

Načini rada Mini Experience

Sedam Mini Experience modova može se odabrati prema raspoloženju i osobnim preferencijama i karakteriziraju atmosferu u unutrašnjosti.

Koristeći Mini projektor na stražnjoj strani OLED zaslona, ​​oni transformiraju kontrolnu ploču u odgovarajuće svjetove boja i uzoraka. Međuigra projekcije, ambijentalnog osvjetljenja i Mini interakcijske jedinice stvara jedinstveno, impresivno iskustvo koje se proteže do obloga vrata. To otvara nove mogućnosti za individualizaciju. U osobnom načinu rada, na primjer, personalizirana slika može se odabrati kao pozadina zaslona putem aplikacije Mini. Dominantne boje slike zatim se primjenjuju na tekstilne površine nadzorne ploče pomoću digitalnog birača boja. Ambijentalna rasvjeta ispod armaturne ploče i u retrovizorima također je kodirana bojama kako bi odgovarala ovim projekcijama.

Svaki način ima vlastite prilagođene pozadine. U načinu Go-kart, na primjer, zaslonom i interijerom dominiraju ugljen siva i crvena s potpisom John Cooper Works.

Novi dizajn trake s preklopnim prekidačem

Baš kao i kultna središnja konzola, traka s prekidačima s preklopnim prekidačima je legendarna kao i sam Mini - a ipak je pažljivo ažurirana uvijek iznova. U najnovijoj verziji, ručna kočnica, mjenjač, ​​gumb start/stop, Experience Mode i kontrola glasnoće su vam na dohvat ruke. Praktična korist: Uklanjanje ručice mjenjača oslobodilo je više prostora u središnjoj konzoli, koja sada ima veliki otvoreni pretinac za pohranu uz držače za čaše. Pametni telefoni se mogu puniti u području bežičnog punjenja na prednjoj strani konzole i uvijek su spremni pri ruci.

Četiri novodizajnirane unutarnje opreme

Novi koncept boja i materijala za Mini Cooper s 5 vrata je namjerno minimalistički. Korišteni su visokokvalitetni, ekološki prihvatljivi materijali, kao što su pletene površine od recikliranog poliestera na armaturnoj ploči i oblogama vrata.

Četiri novodizajnirane opreme naglašavaju koncept dobrog osjećaja. Essential oprema uključuje crna sportska sjedala s višebojnom tkaninom s uzorkom i odgovarajuću traku od tkanine na armaturnoj ploči. Nova akcentna boja, Vibrant Silver, koristi se za isticanje određenih funkcionalnih elemenata interijera i eksterijera.

Počevši od Classic opreme, standardni dvokraki upravljač zamijenjen je trokrakim.

Digitalne usluge

U novom Mini Cooperu, brojnim se funkcijama može upravljati pomoću prvog potpuno razvijenog glasovnog asistenta marke. Mini Intelligent Personal Assistant može se aktivirati pozdravom "Hey MINI" ili pomoću gumba na upravljaču za razgovor. Glasovno upravljana interakcija odvija se na kružnom OLED zaslonu u obliku animacije grafičkih elemenata, tipografije i avatara. Korisnici mogu birati između stiliziranog prikaza Minija i virtualnog partnera za putovanja 'Spike'. Vozač može jednostavno glasovno upravljati navigacijom, telefonom, zabavom i brojnim funkcijama vozila.

Mini Intelligent Personal Assistant kontinuirano uči iz ponovljenih ruta. Oslanjajući se na geografske podatke, na primjer, vozilo može naučiti automatski otvoriti prozor kada ulazi na parkiralište. To čini svakodnevni život mnogo praktičnijim.

Novi Mini operativni sustav 9

Mini korisničko sučelje kombinira funkcionalne i emocionalne elemente. Dizajn je smanjen, stvarajući vrlo moderan izgled temeljen na novoj grafici. Statički i dinamički elementi prirodno se stapaju u kružni oblik Mini Interaction Unit, slijedeći jasnu strukturu. Mikro animacije pojačavaju intuitivnu interakciju između vozača i središnjeg instrumenta, čime se naglašava digitalni karakter nove obitelji.

Mini operativni sustav 9 vlastiti je razvoj BMW Grupe. Rukovanje je intuitivno i slijedi standarde poznate iz sektora potrošačke elektronike.

Početni izbornik nalazi se u sredini zaslona. Statusna traka sa stavkama izbornika Navigacija, Mediji, Telefon, Sve aplikacije i (ovisno o situaciji) Početna nalazi se na dnu zaslona. Omiljene funkcije poput navigacijskih odredišta ili radijskih postaja mogu se pohraniti u remen za alate radi brzog pristupa. Gornji dio zaslona rezerviran je za sadržaj vezan uz vožnju, poput brzine i važnih informacija o statusu vozila. Opcijski head-up zaslon prikazuje najvažnije informacije u vidokrugu vozača.

U kombinaciji s Mini povezanim paketom, puni Mini navigacijski paket podržava vozača tijekom putovanja s realističnom 3D vizualizacijom situacija skretanja, prikazom trenutne prometne situacije čak i kada sustav navođenja rutom nije aktiviran, informacijama o parkiralištima uključujući digitalne mogućnosti plaćanja i još mnogo toga.

  • +24
Mini Cooper S s 5 vrata Izvor: Promo fotografije / Autor: Bernhard Filser

Novi sustavi pomoći vozaču

Novi Parking Assistant Plus dodatno olakšava proces parkiranja. Zahvaljujući 12 ultrazvučnih senzora i četiri kamere za surround view, vozilo može jasnije prepoznati moguća parkirna mjesta i može čak samostalno pokrenuti manevre parkiranja s ograničenim prostorom.

Uz Mini Digital Key Plus, pametni telefon postaje ključ i automatski otvara automobil. Projekcija dobrodošlice prednjih i stražnjih svjetala počinje čim je vozač udaljen manje od tri metra; vrata se otključavaju kada je vozač udaljen manje od jednog i pol metra od automobila. Digitalni ključ je prenosiv na različite korisnike, čime se olakšava dijeljenje automobila jer više nije potrebno predati konvencionalni ključ vozila drugoj osobi.

Benzinski motori

Novi Mini Cooper s 5 vrata dostupan je s izborom između dva učinkovita benzinska motora. Početni model je Mini Cooper C s trocilindričnim motorom od 156 KS (115 kW) s okretnim momentom od 230 Nm(kombinirana potrošnja: 6.6 – 6.0 l/100 km; kombinirane emisije CO2: 149 - 136 g/km prema WLTP). To vozilu omogućuje ubrzanje iz mjesta do 100 km/h za 8,0 sekundi i postizanje najveće brzine od 225 km/h.

Mini Cooper S ima četverocilindrični motor od 204 KS (150 kW) s najvećim okretnim momentom od 300 Nm ubrzava od 0 do 100 km/h za 6,8 sekundi i ima najveću brzinu od 242 km/h. Kombinirana potrošnja je 6,8 – 6,3 l/100 km; kombinirana emisija CO2: 153 – 141 g/km prema WLTP.