PAPRENO SKUPA EGZOTIKA

Koliko košta održavanje McLarena F1 čak i ako ga ne vozite? Toliko da boli glava

13.12.2017 u 11:44

Bionic
Reading

Kad bismo mogli posjedovati jedan, bilo koji automobil na ovom svijetu bio bi to najvjerojatnije McLaren F1 - svojevremeno najbrži i, po mišljenju onih koji su ga imali prilike voziti, najbolji analogni automobil kojeg možete kupiti

Ovo ‘možete kupiti’ treba uzeti sa zrncem soli, doduše, budući da primjerci koji se tu i tamo nađu u prodaji s lakoćom hvataju cijenu od 15-ak milijuna dolara.

Možda biste mogli pomisliti da je tu kraj, no posjedovanje egzotičnog automobila je trošak samo po sebi, a u slučaju kultnog F1 ovi iznosi dosežu vrijednosti od kojih mislite da vam nešto nije u redu s vidom ili sluhom.

Jeste li znali da set novih guma za McLaren F1 košta 50.000 američkih dolara.

Ova informacija nemalo je iznenadila stanovitog Bruce Weinera koji je svojevremeno jednog od svega 64 proizvedena primjerka McLarena F1 platio 1,2 milijuna američkih dolara.

Nakon svega četiri mjeseca u garaži, McLarenovi inženjeri dostavili su mu servisni popis komponenata koje bi trebalo izmijeniti. Iznos? 250.000 američkih dolara, od čega je 50.000 trebalo platiti izmjenu tri godine starih guma iako je na njima prevaljeno jedva stotinu kilometara.

Same gume koštale su 7.000 dolara, a preostale 43.000 otišle su na najam trkaće staze, prijevoz vozila do nje, hitnu pomoć koja je morala biti prisutna itd. Vidite, gume na F1 navodno se mogu balansirati isključivo na trkaćoj stazi.

Weiner je ubrzo izračunao da će ga posjedovanje McLarena F1 koštati 50.000 američkih dolara čak i ako automobil samo stoji u garaži, pa ga je odlučio prodati.

Danas mu je žao jer, kao što ste mogli saznati na početku ovog članka, trenutna cijena McLarena F1 iznosi 15 i više milijuna američkih dolara.