JEDINSTVENI McLAREN F1

Može li automobil vrijediti 13 milijuna eura? Evo zašto je odgovor: ‘da’

22.08.2017 u 17:24

Bionic
Reading

Vlasnici automobila s trokrakom zvijezdom vole ponavljati onu legendarnu krilaticu: ‘Mercedes je Mercedes, sve ostalo su automobili’ no istina je zapravo da je samo McLaren F1 - McLaren F1

Vjerojatno najbolji i donedavno najbrži serijski automobil na svijetu (391 km/h) ove godine slavi 25. rođendan. Kilometri pisanog teksta i dani video materijala pokušali su kroz minula dva desetljeća približiti ovo analogno savršenstvo na kotačima prosječnom smrtniku.

Jer, homologiranih McLarena F1 proizvedeno je tek 64 pa je praktički blagoslov i luda sreća vidjeti jednog uživo, kamoli zasjesti za njegov upravljač, te iz sna prenuti 24-karatnim zlatom prekriveni BMW-ov V12.

Baš iz ovog razloga Road & Trackova ispovijest vlasnika McLarena F1 i vozača koji su ga imali prilike voziti najbolje svjedoči zašto gotovo nikakav novac, pod uvjetom da ga imate, nije previše za čudo iz Wokinga.

Pazite ovo. ‘Jedan njemački kupac, poslovni čovjek iz Kolna, koristio je automobil svakodnevno. Rekao nam je: ‘imam problem sa servisnom lampicom. Pogledao sam, i u servisnoj knjižici ne mogu pronaći ništa, možete li poslati nekog da vidi u čemu je problem?’ priča Mark Grain, McLarenov viši mehaničar, te nastavlja - ‘Jedan od naših mehaničara je otišao pogledati, te se pokazalo da je problem u poklopcu motora. Servisna lampica upali se kad se poklopac blago podigne u vožnji. No to se događa samo pri 300 km/h! ‘Čini to kad idem na posao i kad se vraćam kući, svaki dan’ rekao je vlasnik.

Kad pročitamo sve ispovjedi iz Road & Trackovog članka jasnije nam je zašto bi netko za jedan od sedam registriranih primjeraka McLarena F1 u SAD-u izdvojio 15,6 milijuna američkih dolara, odnosno nešto manje od 13 milijuna eura po današnjem tečaju.

Primjerak koji je upravo zamijenio vlasnike na aukciji Bonhams u Pebble Beachu prevalio je tek 15.000 km, te je gotovo sigurno da će već za koju godinu vrijediti značajno više.

Može li automobili vrijediti 96 milijuna kuna? Ne treba nam anketa da znamo da će vaš odgovor biti: ‘ne’.

Autor: YouTube