nova generacija

Isprobali smo novi Citroen Berlingo Business: To se zove polivalentnost, sjajan je i za putnike i za teret

27.02.2019 u 13:31

Bionic
Reading

Bili smo na hrvatskom predstavljanju najnovije generacije popularnog Citroen Berlinga, i to ne bilo kakvog, već modela Bussines

Odmah smo ga i provozali te stekli dojam da se u vožnji ponaša kao osobno vozilo, u kojem se spajaju i karakteristike lakog gospodarskog vozila kada je riječ o nosivosti i velikom tovarnom prostoru. Uz dva mjesta za vozača i suvozača u prednjem redu, tu je dodatni, drugi red na koji se mogu udobno smjestiti tri putnika.

Tovarni prostor je od putničke kabine odvojen pregradnom stijenom i rešetkom iza drugog reda sjedala. Velika pozitivna karakteristika ovog modela je činjenica da se registrira kao lako gospodarsko vozilo s mogućnošću 100 posto odbitka PDV-a. Bussines model je moguće dobiti samo s XL duljinom, u dvije razine opremljenosti; Live i Feel.

Što se motora tiče, tu je benzinski motor PureTech 110 S&S BVM6, koji razvija 81 kW (110 KS) uz početnu cijenu od 118.800 kuna bez PDV-a. Od dizelskih, u ponudi su motori BlueHDi 100 i BlueHDi 130 S&S. Uz dizelski motor BlueHDi 130 S&S, u ponudi je i posljednja generacija automatskog mjenjača EAT8. Korisna nosivost je 855 kila, a obujam prostora za teret iznosi do 1900 litara. Početna cijena s dizelskim motorom BlueHDi 100 je 122.800 kuna bez PDV-a. Treba reći i da su svi gore navedeni motori norme Euro 6.2.

U novom su modelu Business u serijskoj opremi šest zračnih jastuka, ABS + REF + AFU, cofee break alert, prepoznavanje prometnih znakova za ograničenje brzine, sustav za pomoć pri zadržavanju vozila unutar vozne trake, aktive safety break, regulator/limitator brzine, pomoć pri kretanju na kosini, lijeva i desna bočna klizna vrata sa staklom, ručni klima uređaj te radio RD6 sa šest zvučnika Bluetooth.

Model Bussines zanimljivo je i polivalentno vozilo za one koji uz prijevoz putnika ujedno moraju prevesti relativno veliku količinu tereta.

Citroen Berlingo Business Izvor: Ostale fotografije / Autor: ZM