test automobila

[FOTO/VIDEO] Vozili smo Toyotu Yaris hibrid; Europski automobil godine po mnogo čemu!

09.04.2021 u 09:50

Bionic
Reading

Novi Yaris koristi prednosti Toyotine četvrte generacije hibridnih električnih pogonskih sklopova, zahvaljujući čemu automobil troši manje goriva, ima manju emisiju štetnih plinova kao i značajno poboljšanu sposobnost vožnje samo na električni pogon, i to većom brzinom i na veće udaljenosti

Četvrta generacija malog gradskog automobila B segmenta Toyota Yaris po mnogočemu je zanimljiv automobil, a za nas možda još posebniji jer je upravo Mario Majdandžić glavni dizajner njegovog vanjskog izgleda. Pa ako smo malo i subjektivni iz ovog razloga, nepobitna je činjenica da se radi o jednom doista lijepom dizajnerskom uratku.

Ipak, čini se da nismo baš toliko subjektivni, jer je 1. ožujka ove godine i žiri od 59 članova, sastavljen od automobilskih novinara iz 22 zemlje, za europski 'Automobil godine 2021.' odabrao Toyotu Yaris s liste od 29 nominiranih modela automobila. Znamo li i činjenicu da je Yaris kao model osvojio po drugi put ovu najprestižniju nagradu, jer je i prva generacija Yarisa proglašena je europskim automobilom godine 2000. godine, onda to svakako ima svoju težinu. I da, izgleda da nije sve samo u njegovom lijepom izgledu.

Toyota Yaris Premiere 1.5 HSD sa 116 KS i e-CVT mjenjačem Izvor: tportal.hr / Autor: Zvonimir Martinčević

Kako bismo provjerili je li to doista tako na svom smo jednotjednom testu odlučili isprobati upravo izabrani automobil godine u europskim okrvirima, a naš model je bio hibridni Yaris Premiere 1.5 HSD sa 116 KS i e-CVT mjenjačem.

Yarisovo naslijeđe

Općenito uzevši, novi Yaris koristi prednosti stečene kroz 20 godina iskustva i sadrži zadnju razvojnu stepenicu Toyotine četvrte generacije hibridnih električnih pogonskih sklopova, zahvaljujući čemu automobil troši manje goriva, ima manju emisiju štetnih plinova kao i značajno poboljšanu sposobnost vožnje samo na električni pogon, i to većom brzinom i na veće udaljenosti.

Toyota Yaris ima zavidno naslijeđe, a već se i prva generacija (oznake XP10) predstavljena 1999. zamjenjujući modele Starlet i Tercel isticala svojim karakterom 'velikog malog' automobila zahvaljujući zavidno prostranoj unutrašnjosti, zbog čega je pobrala tolike pohvale.

Druga generacija Yarisa (XP90), predstavljena 2005., bio je prvi model u B segmentu koji je osvojio pet zvjezdica prema Euro NCAP ispitivanju sigurnosti, dok je 2011. godine treća generacija (XP130) po prvi put uvela hibridni električni pogon na tržište malih automobila te učinila dodatne iskorake u sigurnosti zahvaljujući sklopu naprednih sustava pomoći vozaču 'Toyota Safety Sense' koje je uveo u standardnu opremu.

U 20 godina, Yaris je postao najvažniji Toyotin model u Europi, neprestano povećavajući ukupni broj prodanih vozila i tržišni udio. Godine 2019. zabilježio je prodaju od oko 224.000 vozila, te dostigao 7,6 posto tržišta u B segmentu, čime je bio najprodavaniji Toyotin model u Europi, čineći više od 22 posto prodaje novih automobila. Samo na hrvatskim prometnicama još uvijek prometuje preko 17.000 Yarisa iz prethodne 3. generacije.

Nova, četvrta generacija Yarisa (XP210) je svoju svjetsku premijeru imala još u listopadu 2019. godine, a na naše je tržište stigla početkom prosinca 2020. Novi Yaris se proizvodi u francuskom pogonu Toyote u Onnaingu, u blizini Valenciennesa, gdje je uloženo 300 milijuna eura u omogućavanje proizvodnje vozila na TNGA (Toyota New Global Architecture) platformi. Dok se 1,5-litreni motor Hybrid Dynamic Force i hibridni mjenjač proizvode u poljskim pogonima Toyote u Wałbrzychu i Jelcz-Laskowice.

Vanjski dizajn, struktura i dimenzije

Novi Yaris je prvi automobil koji je izgrađen na Toyotinoj novoj modularnoj platformi za male automobile, varijanti TNGA platforme koja je u osnovi nove Corolle te CH-R i RAV4 crossovera. Sam proizvođač navodi da nova platforma, nazvana GA-B, poboljšava upravljivost zahvaljujući povećanoj krutosti i nižem težištu. Ova platforma također omogućava dizajnerima da izrade vizualno prepoznatljive modele privlačnih proporcija, pa je tako glavni dizajner vanjskog izgleda novog Yarisa Hrvat Mario Majdandžić, zaslužan za jedinstveni dojmljivi koncept i formu, definiravši njegovu dinamičnu i čvrstu siluetu.

Dok su mnogi modeli iz B segmenta postupno postajali sve duži, novi Yaris je zapravo kraći od prošlog modela. Ali, iako je ukupna duljina sada ispod četiri metra (3940 mm), međuosovinski razmak je povećan za 50 mm (sada 2560 mm), čime je povećana prostranost kabine.

Platforma GA-B je omogućila smanjenje ukupne visine za 40 mm (sada 1500 mm / 1505 mm s panoramskim krovom), dok je povećanje širine vozila za 50 mm (sada 1745 mm) te dodatnih 57 mm širine traga kotača (sprijeda 1518-1531 mm, straga 1514-1528 mm) pridonijelo ukupnom niskom, širokom i snažnom stavu automobila. Prednji i stražnji prevjesi su također smanjeni, prednji za 10 mm (sada 790 mm), a stražnji za 48 mm (sada 590 mm), dodatno naglašavajući ukupno kompaktne dimenzije i dajući najmanji radijus okretanja u klasi (od 9,8/10,4 m), što je idealno za kretanje po gradskim ulicama i parkiranje na skučenim mjestima.

Učinak sabijenih proporcija je naglašen snažnim linijama uzduž boka automobila koje odaju dojam kretanja prema naprijed. Mišićavi prednji i stražnji blatobrani pojačavaju ukupni dojam napetosti te, zajedno s profiliranim vratima, izražavaju dojam okretnosti i 'ready to go' karakter.

Čeoni izgled je usmjeren prema velikoj masci hladnjaka i središnjem Toyotinom znaku. Dizajneri su pojačali dinamičan izgled povlačenjem prednjeg stupa prema natrag (što ujedno poboljšava vozačevu preglednost prema naprijed) te povećanjem dužine poklopca motora. Novi sklopovi svjetala se odlikuju tehnologijom LED te uključuju pokazivače smjera koji se izmjenjuju s dnevnim svjetlima. Glavna svjetla se pružaju prema prednjim kotačima i tako daju snažan pečat, istovremeno vizualno smanjujući dužinu prednjeg prevjesa. Stražnji kraj novog Yarisa je mišićav i daje ovom malenom gradskom vozilu priličan dojam stabilnosti, a uglata stražnja naglašeno izbočena LED svjetla su sjajna kontrateža zaobljenim stražnjim blatobranima. Dizajnerski praktično spojena stražnja svjetla ujedno služe i kao stražnji spojler, nadopunjujući se s naglašenim krovnim spojlerom.

Naplatci mogu biti promjera 15, 16 ili 17 cola, ovisno o pogonskom sklopu i razini opreme. Naš je testni model imao opcijske 17-colne naplatke Toeda od lake legure s 5 dvostrukih krakova, sa zimskim gumama Continental WinterContact TS850P dimenzija 205/45R17. Težina našeg testnog modela s hibridnim pogonom je 1080-1180 kg, a za one koji trebaju s hibridnim Yarisom prevesti više tereta treba reći da je najveća težina i kočene i nekočene prikolice 450 kg. U tom slučaju se montira opcijska rastavljiva vučna kuka koja se lako postavlja, zaključava, površina joj je zaštićena od korozije, a moguće ju je skinuti kada nije u upotrebi.

Što se tiče volumena prtljažnika on je zapremine 286 litara, a kad se polegnu nasloni stražnjih sjedala raste do 947 litara (do krova).

Ukupnom dojmu testnog Yarisa jako dobro pristaje za Premiere verziju ekskluzivna Tokyo Fusion crvena boja karoserije s Bi-tone kombinacijom krova i stupova u Crna Night Sky crnoj boji.

Unutrašnjost kabine

Kabina novog Yarisa izgleda dojmljivo, pogotovo u slučaju našeg testnog modela, jer 'Premiere' sjedala u kombinaciji kože i tkanine u crnoj boji sa šavovima u 'Tokyo Fusion' crvenoj boji te crnom armaturnom pločom i crnim oblogama djeluju istovremeno sportski i elegantno. Primjetan je koncept 'manje je više' koji se provlači kroz cijeli automobil. Pažljivo oblikovan prostor odlikuje se većim područjem mekanih obloga na armaturnoj ploči, mekanim umetcima na oblogama vrata, širom prednjom konzolom, pa se postigla dojmljivo veća prostranost.

Vozačko mjesto je oblikovano po konceptu 'pogled na cesti, ruke na upravljaču' uz raspored pokazivača i upravljačkih sklopki koji osigurava da se vozač može usredotočiti na cestu i očitavati sve ključne podatke za automobil uz minimalno skretanje pažnje s vožnje i vrhunsku preglednost u svim smjerovima. Sjedalo je pomaknuto unatrag za 60 mm (zahvaljujući čemu je poboljšan i raspored masa u automobilu); položaj kuka je spušten za 21 mm čime je postignuti dinamičniji položaj za vožnju, ali i osigurano više prostora za glavu unutar manje ukupne visine automobila, a obruč upravljača je uspravljen za šest stupnjeva prema vertikali. Povećana je mogućnost namještanja obruča upravljača po dubini, pa ga je sada moguće privući za 77 mm bliže vozaču. Prednja sjedala su pomaknuta prema van, pa je između vozača i suvozača više prostora zbog dodatnih 20 mm, a izmijenjen je i izgled srednje konzole. Novi Yaris ima na raspolaganju i bežični punjač pametnog telefona. Dimenzija 150 sa 80 mm, dovoljno je velik da je na njega moguće postaviti zadnju generaciju mobilnih uređaja.

Ploča s instrumentima je postavljena niže, a pomaknut je i prednji stup unatrag. Ometanje pažnje vozača je svedeno na najmanju mjeru zahvaljujući rasporedu ploče s instrumentima s dva velika okrugla digitalna pokazivača i TFT višenamjenskom 4,2-inčnom zaslonu u boji između njih, središnjem Toyota Touch 2 multimedijskim uređajem s 8-inčnim dodirnim zaslonom smještenom nadohvat ruke visoko na nadzornoj ploči koji se odlikuje oštrom slikom velike rezolucije. Tu je i u našem slučaju 10-inčni head-up zaslon u boji koji projicira informacije poput smjernica za satelitsku navigaciju na vjetrobransko staklo.

Korisnim internetskim uslugama je moguće pristupiti uz Toyotinu aplikaciju MyT. Funkcionalnosti uključuju praktične i korisne informacije o Toyoti, funkciju 'pronađi moj automobil' i navođenje 'do vrata', koje pruža upute korak po korak ako ne možete parkirati na svom odredištu. 'Pošalji u automobil' omogućava vozaču planiranje putovanja i kada nisu uz svoje vozilo i slanje tog plana u navigacijski sustav u vozilu.

Ova aplikacija isto tako bilježi podatke o vožnji, pa je naknadno moguće očitavati podatke kao što su kilometraža, brzina i ubrzanje. MyT može isto tako slati podsjetnike za redovno održavanje automobila.

Obruč upravljača je sada manji i sportskiji te ima nove pomoćne prekidače uz još kvalitetnije materijale. To čini njihovo korištenje nagonski, bez potrebe za spuštanjem pogleda.

Pogonski sklop - četvrta generacija hibridnog električnog sustava

Novi Yaris koristi zadnju, četvrtu generacije Toyotine hibridne tehnologije i uvodi nove komponente koje su konstruirane da budu kompaktne, lagane i učinkovite. Time je ovaj automobil dobio svoj prvi TNGA motor. Za konstruktorski tim, fokus je bio ne samo na stvaranju učinkovitijeg sustava, nego i na povećanju užitka u vožnji koji automobil pruža, uz prilagođavanje europskim cestama.

Sljedeći podaci ukazuju u kojoj mjeri je to postignuto. Ukupna učinkovitost je povećana za 20 posto, što se obično postiže na račun performansi. Međutim, snaga je veća za 16 posto pa je sada ukupna snaga sustava 116 KS (85 kW), uz poboljšanje ubrzanja 0-100 km/h za 15 posto, pa hibridnom Yarisu sada treba 9,72 sekunde, a odziv na pritisak papučice gasa je brži. Krajnja brzina je 175 km/h.

Sposobnosti ovog automobila u vožnji isključivo na električni pogon su značajno poboljšane: sada može postići brzinu do 130 km/h, a povećana je i njegova sposobnost vožnje na električni pogon u gradskom prometu. To znači da vozači mogu uživati u mnogim pogodnostima baterijskog električnog vozila, ali uz nižu cijenu i bez brige o tome kada i gdje će moći napuniti bateriju. Emisija CO₂ je smanjena na 85 g/km, a vrijednost potrošnje goriva prema mješovitom ciklusu WLTP je 3,7 l/100/km, što predstavlja umanjenje za 20 posto.

Inženjerski tim je bio odlučan u rješavanju najčešćeg prigovora koji su Toyoti upućivali vozači Yaris Hybrida. Riječ je o ubrzanju kod pretjecanja pri brzinama na autocesti (ubrzanje 80 do 120 km/h je skraćeno za dvije sekunde, na 8,1 sekundu); bolje ubrzanje pri manjim brzinama, na primjer u vožnji kroz kružni tok, te linearnije, prirodnije ubrzanje u vožnji na otvorenoj, zavojitoj cesti, radi pojačavanja užitka u vožnji.

Svaki od četiri glavna sklopa hibridnog sustava pridonosi poboljšanim voznim svojstvima novog Yarisa: potpuno novi motor Hybrid Dynamic Force doživljava svoju premijeru u ovom automobilu; nova litij-ionska baterija; potpuno novi hibridni mjenjač, te upravljačka jedinica snage. Svi ovi sklopovi su razvijeni uz korištenje filozofije TNGA, zahvaljujući čemu su ostvareni učinkovito oblikovanje i jednostavnost proizvodnje u velikim količinama.

  • +54
Toyota Yaris Premiere 1.5 HSD sa 116 KS i e-CVT mjenjačem Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

1,5-litreni motor Hybrid Dynamic Force

Potpuno novi trocilindrični 1,5-litreni benzinski motor Hybrid Dynamic Force je iz iste obitelji motora TNGA kao i 2,0-litreni, četverocilindrični motor koji se ugrađuje u modele Corolla i C-HR. Ima dugačak hod, kompresijski omjer 14,0:1 i brzo izgaranje s boljim nadzorom temperature i tlaka. To pridonosi njegovoj izuzetno visokoj toplinskoj učinkovitosti od 40 posto, zahvaljujući čemu se iskoristi više energetskog potencijala svake kapi goriva.

Kao i svi drugi Toyotini hibridni motori, koristi Atkinsonov proces, kod kojeg je usisni ventil duže otvoren, čime se odgađa takt kompresije. Na taj način se poboljšava učinkovitost i smanjuje potrošnja goriva, ali se i smanjuje snaga. Unatoč tome, novi motor ima najveću snagu od 93 KS (68 kW) i najveći okretni moment od 120 Nm pri manjem broju okretaja (3600 okr./min.).

Trocilindrična konfiguracija donosi prednosti i u pogledu buke. U radu pri 4000 ok.r/min., performanse su kao kod četverocilindričnog motora pri 3000 okr./min., pa daje više snage i okretnog momenta, ali uz tiši rad. Mjenjač je automatski e-CVT – električno stalno promjenljivi mjenjač – koji omogućava linearno ubrzanje i tiši rad. Doista, za one koji nisu ljubitelji bezstupanjskih mjenjača, u novom hibridnoim Yarisu postignuta je vrlo niska razina proklizavanja prijenosnog remena, pa se ne ulazi u područje velike vrtnje motora i time veća buka.

Elektromotori/generatori

Hibridni sustav u novom Yarisu ima dva elektromotora/generatora – MG1 i MG2. MG2 je spojen na prednje kotače i može se koristiti kao izvor snage za pogon vozila. Broj okretaja elektromotora kod kojeg se snaga može prenositi na kotače određuje najveću brzinu koju automobil može postići uz električni pogon (EV), zbog čega je MG2 ključan za vozna svojstva na električni pogon ovog automobila. MG1 se koristi za pokretanje benzinskog motora i za generiranje električne energije za punjenje baterije.

Litij-ionska hibridna baterija

Novi Yaris se odlikuje litij-ionskom hibridnom baterijom, čiji je napon povećan sa 144 na 177,6 V. Broj članaka je smanjen, sa 120 na 48. Električni tok je značajno poboljšan, za 100 posto na ulazu u bateriju, odnosno 50 posto na izlazu.

Uz značajno veću gustoću električne energije, baterija je i manja i lakša, za 12 kg. Zbog malih dimenzija moguće ju je smjestiti ispod stražnjih sjedala, zajedno s akumulatorom čime se oslobađa prostor u prtljažniku.

Tehnologija litij-ionskih baterija stvara bolji električni tok, što je ključno u postizanju snažnih performansi Yarisa u vožnji na električni pogon po gradu.

Hibridni mjenjač

Potpuno novi hibridni mjenjač je manji i lakši, pri čemu su elektromotori/generatori postavljeni na različita vratila, umjesto jedan iza drugoga, čime je smanjena širina sklopa za oko 37 mm. Elektromotor/generator 2 ima novu segmentnu statorsku zavojnicu, zahvaljujući čemu je sklop kompaktniji. Njegova snaga je 59 kW (80 KS), a okretni moment 141 Nm na prednjim kotačima pri maksimalnih 17.000 okr./min. Ključna prednost je veliko povećanje performansi, pa sada benzinski motor može mirovati, a vozilo se kretati isključivo na električni pogon brzinom do 130 km/h.

Ovaj mjenjač ima i novu uljnu pumpu koju pogoni zupčasto kolo, a koja osigurava podmazivanje zupčanika i elektromotora/generatora 2.

Upravljačka jedinica snage

Upravljačka jedinica snage podnosi jakost struje 100 A, mijenjajući 177 V iz baterije na 580 V te koristeći tranzistorsko upravljanje u invereteru za transformaciju iz istosmjerne u izmjeničnu struju. Na učinkovitost tranzistora utječe upravljanje toplinom unutar sklopa; kada su vertikalno postavljeni moguće ih je hladiti s obje strane, pa je moguće preciznije upravljanje toplinom, a time i visoka frekvencija struje - do 10.000 puta u sekundi. Na taj način je značajno povećana učinkovitost sustava i prijenos električne energije u elektromotor.

Transformator u upravljačkoj jedinici snage pretvara 177 V iz hibridne baterije u 12 V za napajanje pomoćnih agregata u automobilu.

Power Split Device

Uređaj za raspodjelu snage je u srcu hibridnog sustava i upravlja uzajamnim djelovanjem sklopova. On omogućava da automobil djeluje kao paralelni hibrid pri čemu elektromotor/ generator 2 sam pogoni automobil, ili uz sudjelovanje hibridnog benzinskog motora.

Dodatni pogonski sklopovi novog Yarisa

Novi Yaris je dostupan i s 1,5-litrenim benzinskim motorom i ručnim mjenjačem sa šest brzina ili stalno promjenljivim mjenjačem (W-CVT) s dugim hodom – W (Wide range) – u prvoj brzini. To je u osnovi isti novi trocilindrični motor koji je dio hibridnog sustava; u usporedbi s motorima malog obujma s prednabijanjem njegovih konkurenata, nudi malu emisiju štetnih plinova i malu potrošnju goriva.

Dostupan je i 1,0-litreni, trocilindrični benzinski motor snage 72 KS (53 kW), sličan onom koji se ugrađivao u Yaris prethodne generacije, kao ulazni model u paleti novog Yarisa.

Sigurnost novog Yarisa

Prednosti naprednijih tehnologija izbjegavanja sudara i pomoći vozaču nakon toga su stavljene na raspolaganje uvođenjem Toyota Safety Sense u cjelokupnu ponudu kao standardne opreme 2017. godine – još jedan prvijenac u segmentu.

Novi Yaris podiže sigurnost malog automobila na najviše razine, te je opremljen da bude najsigurniji model u svojem segmentu. Njegova najveća snaga je značajno povećana krutost karoserije, što je izravna pogodnost nove platforme GA-B te veliki iskorak u sustavima koji čine sklop Toyota Safety Sense kao standardne opreme. Tu je i niz dodatnih naprednih sustava pomoći vozaču (Advanced Driver Assistance Systems - ADAS) kao što su sustav praćenja kolničkih crta (Lane Trace Assist), pomoć u zakretanju upravljača u slučaju nužde (Emergency Steering Assist) i sustav pomoći u skretanju na križanju (Intersection Turn Assistance). Naš je testni model imao i BSM (Blind Spot Monitor) Sustav prepoznavanja vozila u mrtvom kutu.

Funkcionalnost sustava predsudarne zaštite je proširena tako da sada može prepoznati pješake danju i noću te bicikliste danju. Novi Yaris prvi u svom segmentu nudi i sustav pomoći u skretanju na križanju (Intersection Turn Assistance) radi prepoznavanja opasnosti od sudara s nadolazećim vozilima i pješacima prilikom skretanja u križanju, te je prva Toyota opremljena središnjim zračnim jastucima koji sprečavaju međusobni sudar vozača i suvozača prilikom bočnog sudara.

Novi Yaris, zahvaljujući modulu za prikupljanje podataka, uživa pogodnost sustava eCall koji automatski poziva hitne službe na lokaciju vozila u slučaju jakog sudara.

Velika krutost karoserije

Platforma GA-B novog Yarisa (uključujući podvozje i pogonski sklop) ima 37 posto veću torzijsku krutost, čime doseže najbolju razinu u svom segmentu. To je postignuto kroz niz ojačanja karoserije, čvršću armaturnu ploču i veću primjenu točkastog zavarivanja i lijepljenja u konstrukciji ovog automobila.

Uzdužni nosači automobila su spojeni na ojačanja branika, a na prednjem ovjesu, vrh amortizera služi kao gornje uporište krajnika upravljača. Krutost je dodatno povećana novom prstenastom konstrukcijom područja armaturne ploče dok su u središnjem dijelu automobila postavljena ojačanja tunela i stražnje strukture čime je stvorena još jedna čvrsta prstenasta struktura. Straga su dodane upore podnice, pri čemu ojačanja unutarnjih blatobrana i stražnji stup čine još jednu prstenastu strukturu.

Nisko težište

Kao i na svim modelima koji se zasnivaju na TNGA, novi Yaris ima nisko težište (oko 12 mm niže od aktualnog modela) što mu daje bolje inercijske karakteristike i poboljšavaju stabilnost pri brzim prolascima kroz zavoje. Ovo smanjenje je postignuto pomicanjem teških sklopova bliže središtu automobila te njihovim postavljanjem niže, počevši s krovom, uključujući i motor i sjedala.

Pored nižeg težišta, poboljšan je i raspored masa u automobilu, podjednako naprijed/natrag i lijevo/desno, zbog čega se karoserija manje valja, poboljšana je stabilnosti pri kočenju i skraćen zaustavni put.

Ovjes

Konstrukcija ovjesa je ključna za dinamičke karakteristike automobila. Jedna od najvažnijih primjena filozofije TNGA je osiguravanje da svaki novi model uživa pogodnosti optimalnih postavki. Yaris ima potpuno novi raspored, s MacPhersonovim nogama sprijeda koje su postavljene pod drugačijim kutom pa u svom djelovanju izazivaju manje trenja. Vrh amortizera ovdje služi kao uporište krajnika upravljača, dok je promjena kuta ovjesa omogućilo bolji raspored amortizera i opruga čime su smanjene vibracije.

Stražnja torzijska opruga je 80 posto kruća, a krutost u odnosu na valjanje je povećana za više od 80 posto čime je smanjeno valjanje u zavoju i općenito poboljšana okretnost automobila. Povećanje krutosti ovjesa je omogućilo korištenje mekših opruga. Uz poboljšanu ravnotežu podvozja naprijed/natrag, postignuta je veća udobnost u vožnji.

Smanjena buka i vibracije

Platforma GA-B donosi dodatne prednosti u pogledu smanjenja buke i vibracija, pa je vožnja u kabini tiša i profinjenija. Arhitektura platforme i gornji dio karoserije su konstruirani tako da se smanji buka u kabini. Inženjeri su prepoznali mjesta na kojima buka najviše prodire (armaturna ploča i podnice) te podesili svoju konstrukciju tako da izoliraju vanjsku buku. Brojna mjesta brtvljenja na karoseriji, pored toga što pridonose krutosti karoserije, sprečavaju i ulazak zvukova u kabinu.

Što reći o testnom hibridnom Yarisu?

Čak i da nije osvojio prestižnu titulu europskog automobila godine za 2021. godinu Toyota Yaris je impresivan mali gradski automobil. No svi koji su upoznati s Toyotinom tehnologijom hibridnog pogona te filozofijom japanskog proizvođača, koji je ujedno i najveći svjetski proizvođač automobila, uvjereni su da je njihova četvrta generacija hibridnog električnog sustava nedvojbeno i najnaprednija tehnologija kad je riječ o samopunjivim hibridima.

Dodamo li tome doista izvanredan vanjski dizajn, unutrašnje uređenje, kvalitetu materijala i izrade te performanse novog Yarisa, posve smo uvjereni da članovi žirija COTY-ja i nisu imali drugog izbora nego proglasiti Yaris europskim automobilom godine.

U vožnji naš je testni Yaris sjajno zabavan mali automobil, pogotovo ako ste ljubitelj malo sportskije vožnje i prebacite u PWR mod vožnje. Za onoliko koliko je povećana krutost njegove strukture, toliko je povećano i držanje samog modela u vožnji, uz naravno sjajnu opcijsku niskoprofilnu dimenziju guma 205/45R17. Čak i da niste ljubitelj sportske vožnje jako ćete uživati u okretnosti i praktičnosti ovog mališana dužine ispod 4 metra. Potrošnja? Zanemariva, čak i ako ne postignete teoretsku razinu od 3,7 l/100 km.

Ono što je najzanimljivije, nekako nam se čini da je japanski proizvođač kod kreiranja novog Yarisa zapravo najveći 'problem' imao u određivanju ciljane skupine potencijalnih korisnika ovog modela. Jer, novi Yaris će se dopasti i mladima i starima, bez obzira na spol, pa čak i ako zapravo trebate neki posve drugi tip vozila.

Što se cijena potpuno novog Yarisa tiče, posebna ponuda za hrvatsko tržište obuhvaća početnu cijenu za hibridni Yaris 1,5 VVT-i hibrid LUNA paket opreme od 130.900 kn. Početna cijena za benzinac Yaris 1,0 VVT-i M/T 5 LUNA paket opreme je od 106.800 kn. Naš testni model Premiere 1.5 HSD sa 116 KS i e-CVT mjenjačem s dodatnom opremom stoji prema redovnoj cijeni 183.700 kn, dok je akcijska cijena 167.900 kn.

Toyota nudi i Eurocare pomoć na cesti 0-24, 5 godina jamstva bez ograničenja i 10 godina jamstva na hibridnu bateriju. Dostupne su usluge: ključ u ruke, dostava na kućni prag, Toyota financiranje i Toyota osiguranje.