PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] VW predstavio novi Tiguan Allspace: Veliko vizualno i tehnološko ažuriranje modela s dugim međuosovinskim razmakom

12.05.2021 u 16:04

Bionic
Reading

XL verzija Tiguana Allspace, na zahtjev, može postati SUV sa sedam sjedala ili se pohvaliti s 1920 litara prostora za odlaganje u slučaju verzije s 5 sjedala

Volkswagen je danas predstavio svou osvježnu verziju modela Tiguan Allspace, dugu verziju njihovog najpopularnijeg SUV-a Tiguana, koji je osvježen još u jesen 2020. godine. Kako smo najavili prije nekoliko dana, sada je na redu verzija s dugim međuosovinskim razmakom: revidirani dizajn, novi upravljački i pomoćni sustavi, nove premium značajke poput interaktivnih IQ.LIGHT LED matričnih svjetala i dodirnih panela za upravljanje standardnim automatskim klima uređajem podiže Tiguan Allspace na višu razinu.

U ovom trenutku, više od svakog drugog Tiguana (55 posto) koji siđe s proizvodne trake širom svijeta ima dugi međuosovinski razmak. XL verzija Tiguana Allspace, na zahtjev, može postati SUV sa sedam sjedala ili se pohvaliti s 1920 litara prostora za odlaganje u slučaju verzije s 5 sjedala. Pretprodaja započinje u sljedećih nekoliko tjedana, a u Njemačkoj je dostupan u novim paketima specifikacija Life, Elegance i R-Line.

Volkswagen Tiguan Allspace - digitalna premijera Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

Od početka proizvodnje duge verzije 2017. godine, širom svijeta prodano je oko 1,5 milijuna jedinica verzije dugog međuosovinskog razmaka (LWB). Duga inačica koja se u Europi nudi kao Tiguan Allspace opcionalno je dostupna s trećim redom sjedala, što je rijetka opcija specifikacije u ovom segmentu. Ova ga značajka, prema Volkswagenu, čini savršenim partnerom za obitelji i ljude s aktivnim životnim stilom.

Sveobuhvatno osvježenje

Nakon velikog vizualnog i tehnološkog ažuriranja Tiguana, došao je red i na Tiguan Allspace; s oštrijim izgledom, digitalnim kokpitom, novim tehnologijama, novom matricom opreme i sveobuhvatnom povezivošću. Njegove vrline kao prostranog SUV-a ostaju nepromijenjene: s konfiguracijom od pet sjedala nudi zapreminu prtljažnika od 760 do 1920 litara, dok sedmerosjed nudi 700 do 1755 litara. Opcionalna sjedala u trećem redu mogu se preklopiti poput stražnjeg sjedala i naslona u drugom redu. Mogu se spustiti tako da se ukapaju u pod prtljažnika, stvarajući tako ujednačen prostor za utovar. Na raspolaganju su tri TSI i dva TDI motora. Na zahtjev ili ovisno o opremi, 7-stupanjski mjenjač s dvostrukom spojkom osigurava brze, učinkovite promjene stupnjeva prijenosa, a opcijski pogon na sve kotače 4MOTION nudi optimalno prianjanje.

  • +27
VW Tiguan Allspace Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

Vanjski dizajn

Zbog redizajniranog prednjeg dijela, Tiguan Allspace sada je narastao na 4723 mm (22 mm dulje); sve izdašne unutarnje izmjere su nepromijenjene. Novo dizajniranim prednjim dijelom s neovisnom rešetkom hladnjaka i elegantnim svjetlom s potpisom, vozilo odiše vrhunskom kvalitetom. Po prvi put se Tiguan Allspace sada može naručiti s LED matričnim svjetlima IQ.LIGHT. Daljnja nova značajka je funkcija pokazivača 'pometanja' (eng. sweeping) LED pokazivača smjera. S obje strane redizajniranog Volkswagenovog logotipa, osvijetljena traka u masci hladnjaka dodaje upečatljivu vizualnu notu.

Dostupne su tri mogućnosti opreme

Volkswagen je rekonfigurirao i optimizirao matricu opreme modela Tiguana Allspace. U budućnosti će biti dostupan u verzijama Life, Elegance i R-Line u Njemačkoj, a pretpostavka je da će tako biti i na drugim tržištima. Oprema Elegance elegantno prikazuje novi Tiguan Allspace s brojnim kromiranim elementima u unutrašnjosti i izvana, kao i 19-colne alu naplatcima. Vozači koji vole sportsku vožnju mogu naručiti Tiguan Allspace u R-Line verziji. Višenamjenski kožni sportski upravljač s upravljanjem na dodir i R-Line logotipom, ukrasne obloge u Carbon Grey sivoj boji, Digital Cockpit Pro i kotači od 19 ili 20 cola samo su neke od karakterističnih značajki. Što se tiče udobnosti, prednja sjedala se mogu naručiti u verziji ergoActive s električnom četverosmjernom prilagodbom lumbalne potpore i funkcijom masaže.

Sve funkcije klimatizacije, grijanja i ventilacije standardnog trozonskog automatskog klima uređaja upravljaju se putem novog digitaliziranog modula na središnjoj konzoli. Dodirni paneli i klizači zauzimaju mjesto okretnih i ostalih gumba. Vozač sada također može odabrati primanje informacija putem head-up zaslona u boji. Projicira informacije povezane s vožnjom kao što su brzina, upute smjera i upozorenja u vidno polje vozača. Već dokazani opcijski sustav Trailer Assist podržava vozača pri manevriranju prikolicom. Maksimalna težina prikolice je do 2,5 tone s 4MOTION pogonom na sve kotače.

Djelomično automatiziranu vožnju omogućuje IQ.DRIVE Travel Assist koji se prvi put koristi u Tiguan Allspaceu. Ovisno o vrsti mjenjača, sustav može preuzeti upravljanje, kočenje i ubrzanje brzinama počevši od 0 km/h (s mjenjačem s dvostrukom spojkom) ili 30 km/h (ručni mjenjač) do 210 km/h. Da bi to postigao, Travel Assist se oslanja na poznate sustave, uključujući prilagodljivi tempomat (ACC) za uzdužno navođenje i Lane Assist (standardno ugrađen) za bočno navođenje.

Digitalizacija u Tiguan Allspace napreduje

Za pametnu povezanost, Tiguan Allspace se može pohvaliti nizom novih informacijsko-zabavnih sustava (nove generacije MIB3) koji su povezani sa širokim spektrom internetskih usluga. Jedinica mrežne povezanosti (OCU) s integriranim eSIM-om omogućuje korisnicima da iskoriste mrežne usluge We Connect (postavljene na neograničeno razdoblje korištenja) i We Connect Plus (postavljene za besplatno korištenje jednu ili tri godine u Europi). Ovisno o razini opreme, raspon MIB3 sustava nadopunjuje se značajkama kao što su prirodna glasovna kontrola, pristup streaming uslugama i personalizacija na temelju oblaka (cloud-based) putem Volkswagen ID-a. Uz to, aplikacije se sada mogu bežično integrirati putem App-Connect Wireless za Apple CarPlay i Android Auto.

Opcijski vrhunski zvučni sustav koji je Volkswagen razvio zajedno s Harman Kardonom osigurava fascinantna zvučna iskustva. Subwoofer, digitalno 16-kanalno pojačalo, 8 plus 1 zvučnik visokih performansi i pojačalo s ukupnom izlaznom snagom od 480 W pružaju kristalno jasne visoke i duboke, bogate basove. Četiri scenarija zvuka, surround način rada i oštra reprodukcija govora garantiraju vrhunski zvuk na svim sjedalima.