test automobila

[FOTO/VIDEO] Vozili smo Nissan Qashqai 1.3 158 CVT Tekna+: Sjajan crossover koji će mnoge oduševiti

09.11.2021 u 10:44

Bionic
Reading

Iako smo imali najvišu razinu opreme Tekna+ s automatskim mjenjačem Xtronic, posve je jasno da je novi Qashqai posve druga dimenzija u odnosu na prethodnu generaciju, a njegov blago hibridni 1,3-litreni pogonski sklop besprijekorno funkcionira

Na jednotjednom testu imali smo najnoviju, treću generaciju Qashqaija, pa iako smo već na hrvatskoj premijeri početkom rujna imali priliku isprobati ovaj zanimljiv model kompaktnog crossovera i odvozili 500-tinjak kilometara u jednom danu, itekako nas je razveselila činjenica da ćemo ga opet isprobati, ali ovaj put na tjedan dana. Model koji smo vozili bio je oznake Nissan Qashqai 1.3 158 CVT Tekna+ s pogonom na prednja dva kotača i blago hibridnim benzinskim motorom 1.3 DiG-T snage 158 KS te s bezstupanjskim automatskim mjenjačem.

O Nissan Qashqaiju treće generacije počeli smo razmišljati nekako u ovo vrijeme prošle godine, kad je japanski proizvođač objavio prve fotografije tada još zamaskiranog modela s cestovnih testiranja. Bilo je posve jasno da će ova nova generacija morati ponuditi nešto novo, nešto posebno, jer kada započnete postavljajući temelje potpuno novog segmenta automobila, kao što je to učinio Nissan 2007. s prvom generacijom Qashqaija, onda zapravo i nemate izbora. Jednostavno morate pokazati da se ne živi na staroj slavi, a prvi je Qashqai od samog početka postavio neke temelje za buduće generacije.

Nissan Qashqai 1.3 158 CVT Tekna+ Izvor: tportal.hr / Autor: Zvonimir Martinčević

I dok se oni stariji čitatelji prisjećaju možda i nekih nespretnih rješenja, ali i pomanjkanja profinjenosti u pogledu izrade ili materijala unutrašnjosti automobila otprije 14 godina, ovaj put malo je toga prepušteno slučajnosti. Da budemo precizniji: ništa. Da, nova generacija Qashqaija je u međuvremenu isplivala na ogromnom valu uspjeha prethodne dvije generacije modela koji se otpočetka proizvodi u Nissanovoj tvornici u engleskom Sunderlandu i stečenog iskustva proizvedenih preko 3,5 milijuna primjeraka.

Sjetit će se možda i prve generacije s modela Qashqai duljine 4315 mm i produženog modela Qashqai+2 dužeg 120 mm (s opcijom do sedam mjesta). Bio je to, uvjetno rečeno, jednostavan automobil potpuno novog segementa automobila zvanog crossover, no u to vrijeme i on je bio prava revolucija. Druga generacija stigla je 2013. godine i bila je priličan iskorak prema profinjenijem i luskuznijem segmentu crossovera, a primjedbe na neke nedorečenosti prve generacije potpuno su izostale. U povijest je otišao i model Qashqai+2, a druga generacija se zaustavila na 4394 mm.

Bilo kako bilo, u novom Qashqaiju japanski je proizvođač zadržao ista načela na kojima su utemeljene, dizajnirane i razvijene prethodne dvije generacije: elegantan dizajn, poboljšana platforma i učinkovit motor u kombinaciji s naprednom kvalitetom i voznim osobinama više klase.

Vanjski dizajn, struktura i dimenzije

Kao i u prethodne dvije generacije, dizajn novog Qashqaija osmišljen je u Nissanovom europskom studiju za dizajn smještenom u Londonu. Iako se već na prvi pogled vidi da je riječ o Qashqaiju, treća generacija mišićavija je, oštrija i modernija. Izvana, Qashqaijev je novi stav smjeliji, s istaknutijim linijama ramena, produljenim međuosovinskim razmakom i impozantnim opcijskim 20-colnim aluminijskim naplatcima, prvi put dostupnim u njemu. I to je odmah vidljivo pri prvom pogledu uživo, jer je to ujedno prilika staviti stvarnu trodimenzionalnu siluetu u realne okvire.

Prednji kraj novog Qashqaija krasi veća kromirana Nissanova maska V-Motion. Sekundarna linija maske izvedena je u mat kromu koji ističe preciznost izrade. Prednju masku okružuju tanka, napredna Full LED Matrix svjetla sa svjetlosnim potpisom u obliku bumeranga. Iznimno mali razmaci između tih detalja ostavljaju dojam preciznosti i najava su premium razine izrade.

Kad je riječ o ovim svjetlima, Nissanovi su inženjeri za novi Qashqai razvili napredni sustav prednjih svjetala koji prilagođava svjetlosni snop s obzirom na uvjete na cesti i druge sudionike u prometu. Snop je podijeljen u 12 zasebnih svjetlosnih elemenata koji se pojedinačno isključuju kada se približava drugo vozilo. Zahvaljujući toj inovaciji, poboljšani su doseg, širina i jačina svjetlosnog snopa. Istaknimo i to da se svjetlosni snop brzo prilagođava kako ne bi zaslijepio vozače iz suprotnog smjera.

Uporaba LED tehnologije omogućila je ugradnju kvalitetnijih prednjih svjetala tanjeg i oštrijeg dizajna u odnosu na Qashqai prethodne generacije. Na stražnjim svjetlima nalaze se elementi u obliku kapljica s 3D efektom koji ostavlja futuristički dojam. Prvi put u Nissanu za europsko tržište pokazivači smjera opremljenijih modela izvedeni su u LED tehnologiji.

Promatran s boka, novi Qashqai izgleda atletski i dinamičnije. Od prednjeg do stražnjeg kraja proteže se linija koja ga rasteže horizontalno i ostavlja dojam dinamičnosti. Ta linija ne samo da ističe širinu prednjeg kraja i daje mu osjećaj snage, već se sužava prema stražnjem kraju i omogućuje blatobranu da se izvuče van.

Usmjerivači zraka ispod prednjih svjetala vizualno proširuju vozilo sprijeda i usmjeravaju pogled preko poklopca motora. Svi ti elementi ostavljaju dojam snage i svrhovitosti.

Novi Qashqai prvi je model u Europi koji se temelji na Alijansinoj platformi CMF-C koja, prema savezu Renault-Nissan-Mitsubishi, spaja najnapredniju automobilsku strukturu i tehnološku arhitekturu. Cilj je bio zadržati idealne proporcije kojima prošla generacija Qashqaija i duguje svoj uspjeh. Naime, one omogućuju jednostavno kretanje gradskim cestama i parkiranje te nude sjajnu količinu prostora u unutrašnjosti.

Ono što svakako treba reći da je potpuno novi Qashqai prvi Nissanov model proizveden u Europi koristeći mnoštvo laganih aluminijskih ploča. Tako su poklopac motora, vrata i prednji blatobrani izrađeni od aluminijske legure, što karoseriju potpuno novog Nissana Qashqaija čini 60 kg lakšom. Time se povećava učinkovitost te pridonosi smanjenju emisija. Osim toga, omogućuje ugradnju više tehnologije, uključujući elektrificirani pogon u novu generaciju vozila.

Dimenzije novog Qashqaija su sljedeće: duljina 4425 mm (+35 mm u odnosu na 2. generaciju), širina 1838 mm (+32 mm), odnosno 1848 mm s preklopljenim retrovizorima te 2084 mm s otvorenim, visina 1635 mm (+10 mm). Najmanja visina od podloge je 180 mm. Međuosovinski razmak automobila povećan je na 2665 mm (+20 mm). Dulji međuosovinski razmak novog Qashqaija i učinkovitija organizacija prostora pružaju više prostora za putnike. Prostor za koljena putnika na stražnjoj klupi povećan je za 20 mm na 608 mm, a veći je i razmak između vozača i suvozača. Prostor za glavu na prednjoj i stražnjoj klupi povećan je za 15 mm, zahvaljujući manjem povećanju vanjskih dimenzija.

Električna vrata prtljažnika olakšavaju pristup prtljažniku kad su vam ruke pune. Ukupan obujam prtljažnika povećan je za 74 litre u odnosu na prethodnu generaciju, pa sad iznosi 436-504 l. Za to je zaslužna podnica prtljažnika koja je zahvaljujući kompaktnijoj konstrukciji stražnjeg ovjesa spuštena za 20 mm. Stražna klupa djeljiva je u omjeru 60/40.

Novi Qashqai ima dimenzije kotača u rasponu od 17 do 20 cola (s gumama dimenzija: 215/65 R17, 235/55 R18, 235/50 R19 ili 235/45R20), a da je ova najveća dimenzija rezervirana kao opcija za najvišu razinu opreme Tekna+, kao što je to slučaj na našem testnom modelu. Tako smo mi imali spomenute 20-colne aluminijske naplatke s Michelin Primacy4 gumama dimenzija 235/45R20.

  • +52
Nissan Qashqai 1.3 158 CVT Tekna+ Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Unutrašnjost kabine

Odmah po ulasku u kabinu primjetno je luksuznije uređenje, a naš je testni model imao lijepo profilirana kožna masažna sjedala vozača i suvozača. Vozačevo sjedalo je električno podesivo u 8 smjerova, dok je suvozačeno sjedalo električno podesivo u 4 smjera, a oba prednja sjedala imaju 4 načina elektičnog podešavanja lumbalnog dijela. Ista sjedala dolaze s tri programa rada čije se postavke mogu podešavati putem sustava NissanConnect. Kroz čitavu kabinu proteže se novo ambijentalno svjetlo bijele boje koje svojim ujednačenim sjajem ostavlja dojam profinjenosti i sklada te pritom stvara sigurno i umirujuće okruženje.

Napredne tehnologije Nissanove inteligentne mobilnosti vozaču su nadohvat ruke, a udobnost i kvaliteta osjećaju se pri svakom dodiru. Novi luksuzni materijali, pametne značajke i pomno promišljeni detalji uzdižu unutrašnjost koja se odlikuje naprednim dizajnom i praktičnošću u svakom elementu.

Posebna je pozornost posvećena ergonomiji i dizajnu prekidača i gumba visoke kvalitete, koji pod prstima ostavljaju solidan i profinjen dojam. Nissanovi dizajneri i inženjeri optimizirali su raspored komandi na središnjoj konzoli te su one sad ergonomičnije i praktičnije. Glavnu ulogu u tome ima nova ručica automatskog mjenjača elegantnijeg dizajna i manjih dimenzija.

Novi Qashqai opremljen je naprednim multimedijskim sustavom sa širokom ponudom povezanih usluga u klasi, uključujući integraciju s pametnim telefonima, ugrađeni Wi-Fi koji omogućuje povezivanje do sedam uređaja (ovisno o tržištu) te uslugu NissanConnect Services, posebnu aplikaciju za kontrolu i nadzor nad vozilom.

Naš je model imao novi potpuno digitalni 12,3-inčni zaslon visoke razlučivosti, koji se može konfigurirati na različite načine za prikaz uputa navigacijskog sustava, multimedijskih sadržaja, stanja u prometu ili informacija o vozilu. Svim tim značajkama upravlja se s pomoću novog okretnog gumba na upravljaču. Na pozadinu digitalnog zaslona primijenjena je tradicionalna tekstura rezanog stakla Kiriko, kojom se odaje počast Nissanovim japanskim genima.

Inovativni novi 10,8-inčni head-up zaslon ima najveću površinu prikaza u klasi. Najvažnije informacije navigacijskog sustava, sustava za pomoć u vožnji i one o stanju u prometu prikazuju se na vjetrobranskom staklu, izravno u vozačevu vidnom polju. To vozaču omogućuje da se usredotoči na cestu te mu pruža veći osjećaj udobnosti i sigurnosti za upravljačem.

Tu je i veći, 9-inčni zaslon sustava NissanConnect veće rezolucije digitalni je ulaz u navigaciju, multimediju i postavke vozila. Kompatibilan je sa sustavima Android Auto® i Apple CarPlay®, s kojim se može povezati i bežično. Više korisničkih profila s memorijom omogućuje prilagođavanje navigacije, glazbe i postavki sustava svakom vozaču.

Savršenu reprodukciju zvuka, bilo s digitalnog radija ili pametnog telefona, osigurava audiosustav Bose® Premium. Čini ga 10 zvučnika i Boseova bas kutija Acoustimass® smještena u prtljažniku. Zajedno proizvode čist, snažan zvuk optimalne zvučne kvalitete za sve putnike, ne samo za one na prednjim sjedalima.

Vještine Home-to-Car kompatibilne su s uslugama Google Assistant i Amazon Alexa. Sustav podržava široki spektar komandi, uključujući mogućnost glasovnog slanja odredišta navigacijskom sustavu automobila preko pametnog uređaja, što smanjuje vrijeme potrebno za unošenje odredišta.

Aplikacija NissanConnect Services omogućuje upravljanje funkcijama vozila, kao što su truba i svjetla te daljinsko otključavanje i zaključavanje vozila. Mogu se postaviti i pametna upozorenja, kao što su ograničenje brzine, vrijeme i parkirna zona, s obavijestima ako vozilo prekorači zadane parametre.

Qashqai prvi put predstavlja izvještaje o stanju vozila koji se mogu pregledavati u aplikaciji, a koji obavještavaju korisnike treba li njihovo vozilo hitan servis, pružaju procjenu performansi u stvarnom vremenu te upozoravaju na moguće kvarove. U aplikaciji se mogu pregledavati i povijest i analiza vožnji koje korisnicima pružaju uvid u ukupno prijeđenu udaljenost i vrijeme provedeno na putu.

Dok ne upotrebljavaju navigaciju telefona, vozačima je dostupan sustav 3D Maps & Live Traffic s naprednim značajkama kao što je ažuriranje karata putem interneta, stanje u prometu u stvarnom vremenu, Google Street View i cijene goriva. Vozači preko aplikacije mogu pristupiti i navigaciji Door-to-Door Navigation te locirati svoje vozilo s pomoću funkcije My Car Finder.

Gumb kojem se pristupa preko zaslona sustava NissanConnect omogućuje vlasniku neprekidan kontakt s pružateljem usluge koji ga povezuje s najbližim službama za popravak i vuču vozila. Za razliku od sustava eCall, ovaj sustav ne aktivira se automatski prilikom nesreće.

Po prvi je puta u Qashqaiju prednji dio središnje konzole opremljen bežičnim punjačem snage 15 W, jednim od najsnažnijih u segmentu. U mogućnostima povezivanja mogu uživati svi putnici jer je središnja konzola sada opremljena USB-A i USB-C utičnicama sprijeda i straga.

Zvučna upozorenja novog Qashqaija, primjerice podsjetnik na neprivezani pojas i zvuk pokazivača smjera, razvijeni su u suradnji s japanskim studijem za razvoj videoigara Bandai Namco, čime dodatno ističu Qashqaijevo japansko nasljeđe. Zvukovi su harmoničniji i imaju melodičniji dvotonski potpis.

Poboljšani sustav za pomoć u vožnji ProPILOT

Novi Qashqai opremljen je najnovijom generacijom sustava za pomoć u vožnji ProPILOT kako bi pružio još bolju podršku vozačima u svim uvjetima. Sustav ProPILOT s navigacijom Navi-link osmišljen je da smanji umor i stres u vožnji te omogući jednostavnu uporabu. Dostupan je samo s mjenjačem Xtronic, u razinama opreme N-Connecta, Tekna i Tekna+ (u našem testnom modelu).

ProPILOT s navigacijom Navi-link pomaže vam ubrzavati i kočiti tijekom vožnje jednim trakom autoceste. Sustav može ubrzavati vozilo do zadane brzine i potpuno ga zaustaviti u prometnim zastojima. ProPILOT automatski pokreće vozilo nakon tri sekunde kada se promet ponovno pokrene.

Upravljač i kamera neprestano ispravljaju putanju vozila kako bi ono ostalo u središtu traka te održalo zadanu brzinu i sigurnosni razmak od vozila ispred.

Poboljšani sustav novog Nissana Qashqai samostalno prilagođava brzinu automobila uvjetima na cesti: kada vozilo na autocesti uđe u zonu nižeg ograničenja brzine, sustav automatski očitava ograničenje i analizira podatke iz navigacijskog sustava kako bi prilagodio brzinu, što znači da vozač ne mora ručno podešavati tempomat.

Sustav može upotrebljavati i podatke navigacijskog sustava kako bi prilagodio brzinu prilikom ulaska u zavoje ili na uskom izlazu s autoceste.

Nadalje, ProPILOT s navigacijom Navi-link sada je povezan s Qashqaijevim radarima za nadzor mrtvog kuta koji ispravljaju upravljač kako vozač ne bi promijenio trak dok je vozilo u mrtvom kutu.

Ostala poboljšanja uključuju 'bočnu zaštitu' koja je posebno korisna u gradovima jer vozača upozorava na prisutnost prepreke s bočnih strana vozila, najčešće prilikom ulaska na parkiralište supermarketa. Novi Qashqai pomaže i spriječiti sudar prilikom vožnje unatrag zahvaljujući poboljšanom sustavu za otkrivanje pokretnih objekata: kada prepozna pokretni objekt u svojoj blizini, vozilo automatski koči ili se zaustavlja.

Dodatnu sigurnost pruža Nissanov inteligentni sustav kočenja u nuždi s funkcijom predviđanja. Zahvaljujući naprednoj radarskoj tehnologiji senzori čitaju cestu ispred automobila i mogu otkriti je li vozilo ispred naglo zakočilo. Sustav će u tom slučaju aktivirati kočnice kako bi smanjio opasnost od sudara.

Sveobuhvatni sustav sigurnosnih tehnologija zaokružuje i novi središnji zračni jastuk smješten između prednjih sjedala koji sprječava kontakt između vozača i suvozača u slučaju bočnog sudara. Središnji zračni jastuk nadopunjuje vozačev i suvozačev zračni jastuk, bočne zračne jastuke i zračne zavjese kao dio serijske opreme.

Pogonski sklop 1.3 DiG-T benzinski motor 158 KS 12 V blagi hibrid

Naš je testni model imao snažniji 1,3-litreni (1332 cm³) turbo benzinski četverocilindrični motor snage 158 KS (116 kW) s Xtronic bezstupanjskim automatskim mjenjačem s pogonom na prednja dva kotača. Motor najveću snagu razvija pri 5500 okr./min., a najveći okretni moment od 270 Nm dostupan od 1800-3750 okr./min.

12-voltni blagi hibrid dostupan u novom Qashqaiju predstavlja pristupačniju ulaznicu u svijet hibrida. Taj sustav osigurava trenutnu isporuku okretnog momenta, dulji rad s ugašenim motorom, brže pokretanje i zaustavljanje s ugašenim motorom (samo Xtronic), uz nižu potrošnju i emisije CO₂ (-4g/km). Proizvođač navodi sljedeće podatke: prosječna potrošnja goriva u kombiniranim uvjetima 6,3-6,5 l/100 km (WLTP), a emisija CO₂ u kombiniranim uvjetima 142-147 g/km (WLTP), kao i emisija NOx 0,00008 g/km.

Pozitivan učinak upravljanja energijom blagog hibrida na CO₂ konkurentan je, a 1,3-litreni motor razvija više snage i okretnog momenta od najbližih konkurenata, što benzinski motor čini primamljivom ponudom. Blagi hibridni sustav dodaje samo 22 kg na ukupnu masu vozila.

Prilikom usporavanja, sustav za regeneraciju prikuplja oslobođenu energiju i pohranjuje je u litij-ionskoj bateriji. Prikupljena energija zatim se koristi kad je vozilo zaustavljeno u praznom hodu, prilikom zaustavljanja (samo Xtronic mjenjač) i za dodatni okretni moment.

Prilikom zaustavljanja, pri brzinama nižim od 18 km/h i s pritisnutom kočnicom, motor će se isključiti, a pohranjena energija koristi se za pokretanje električne opreme. To omogućuje dulji prekid rada motora i smanjuje potrošnju goriva.

Prilikom ubrzavanja (između 20 i 110 km/h) energija u litij-ionskoj bateriji pomaže motoru s dodatnih 6 Nm okretnog momenta do 20 sekundi. To rasterećuje motor i smanjuje potrošnju goriva.

Blagi hibridni sustav spojen je s uglađenim i provjerenim 1.3 DiG-T benzinskim motorom koji pokreće Qashqai od 2018. Motor je dodatno dorađen za novi Qashqai s 50 novih komponenata i sada ispunjuje normu Euro6D Full.

Turbopunjač sada ima električno kontrolirani odušni ventil za brži odziv, središnja brizgaljka opremljena je novim mlaznicama, smanjeno trenje brojnih komponenti smanjilo je emisije CO₂, a filtar krutih čestica upotrebljava novi supstrat i ima katalizator ispod podnice.

Što se performansi tiče, naš je testni model imao ubrzanje od 0 do 100 km/h od 9,2 s, uz krajnju brzinu od 199 km/h.

Treba samo napomenuti da će novi Nissan Qashqai premijerno biti dostupan i s motorom e-POWER, Nissanovim inovativnim i nagrađivanim motorom koji preuzima tehnologije iz njegova revolucionarnog električnog vozila LEAF.

Ovjes i konstrukcija upravljača

Otpornost na uvijanje nove platforme CMF-C preuzeta je iz višeg segmenta. Zahvaljujući tomu, ovjes ostaje u stabilnom položaju te spremno reagira na upute na upravljaču kako biste se osjećali sigurnije na zahtjevnim terenima.

Platforma CMF-C omogućila je i ugradnju poboljšanog Macpherson ovjesa na prednjem i stražnjem dijelu. U Qashqai s pogonom na dva kotača i 19-colnim naplatcima ugrađena je torzijska stražnja osovina. Inačice s 20-inčnim naplatcima (kao u našem slučaju, bez obzira što nismo imali pogon 4WD) i pogonom na sve kotače opremljene su naprednim multi-link stražnjim ovjesom.

Napredni multi-link stražnji ovjes nudi najbolji omjer udobnosti i dinamičnosti u klasi. Sada je pričvršćen na podokvir s pomoću ležaja koji smanjuju buku kotrljanja i prijenos vibracija u unutrašnjost vozila. Poboljšan je i servoupravljač pa sad nudi bolji odziv, bolji osjećaj na upravljaču oko središnjeg položaja i smanjeno trenje.

Što reći o testnom Qashqaiju?

Iako smo imali najvišu razinu opreme Tekna+ s Xtronic automatskim mjenjačem posve je jasno da je novi Qashqai jedna posve druga dimenzija u odnosu na prethodnu generaciju, i svjetlosnim miljama daleko od prve. I prema vanjskom dizajnu novi je Qahqai izuzetno moderan automobil crossover/SUV atributa, a zanimljivo je da proizvođač navodi i terenske kutove, za koje smo posve sigurni da neće značiti puno prosječnom vlasniku Qashqaija, koji će ipak više držati asfaltiranih prometnica.

Blago hibridni pogonski sklop funkcionira besprijekorno, a CVT mjenjač ne odaje dojam da imalo proklizava, kao što je to tradicionalno prisutno kod ovakvog bezstupanjskog tipa mjenjača. Ubrzanje i brzina testnog Qahqaija vam pružaju dojam da se radi o puno većem obujmu motora od ovog 1,3-litrenog. Qashqai jako lijepo leži na cesti, a naravno tome doprinose i ovi za ovu klasu automobila prilično veliki kotači od 20 cola i širine gazne plohe guma od 235/45R20. Treba samo obratiti pažnju da je tlak zraka u gumama na propisanoj razini kako ne bi osjećaj u vožnji što se ovjesa tiče bio pretvrd.

Unutrašnjost je doista jako lijepo uređena, prostrana, kvalitetna i moderna, a Nissanov, već legendarni, sustav pomoći u vožnji ProPILOT efikasno sjajan. Općenito uzevši, mnogima će novi Qashqai biti ciljani model, bilo da je riječ o obiteljskom ili poslovnom automobilu.

Što se cijene tiče, novi se Qashqai na hrvatskom tržištu nudi u pet razina opreme: Visia (od 179.900 kn), Acenta (od 198.660 kn), N-Connecta (od 220.837 kn), Tekna (od 236.942 kn) te Tekna+ (od 260.230 kn), a sve su cijene preporučene maloprodajne cijene s PDV-om i PPMV-om. Naš testni model Qashqai 1.3 158 CVT Tekna+ kreće od 271.995 kn, a s dodatnim opcijama ((dvobojna karoserija (8000 kn), 20-colni aluminijski kotači i multi-link stražnji ovjes (3800 kn)) stoji 284.205 kn.