PRVI KILOMETRI

[FOTO/VIDEO] Isprobali smo novi Nissan Qashqai: Sinonim crossovera pokazao je svoje jake adute

03.09.2021 u 11:10

Bionic
Reading

Uz 1.3 DiG-T benzinski motor s blagim hibridom, novi Nissan Qashqai bit će uskoro premijerno dostupan i s motorom e-POWER, a u izvedbama s pogonom na prednja dva ili sva četiri kotača, sa 6-stupanjskim ručnim ili novim Xtronic mjenjačem te električnim pogonom u izvedbi e-POWER

Nissan je imao svoju hrvatsku premijeru treće generacije crossovera Qashqaija još krajem travnja ove godine. Radi se naravno o modelu koji je na europskom tržištu prisutan od 2007. godine i nije pretjerano reći da je upravo on kreirao novi, posebice kod europskih kupaca omiljen, segment vozila. Sada smo imali priliku isprobati ovaj zanimljivi crossover od kojeg Nissan puno očekuje. I to s pravom!

U novom Qashqaiju japanski je proizvođač zadržao ista načela na kojima su utemeljene, dizajnirane i razvijene prethodne dvije generacije: elegantan dizajn, poboljšana platforma i učinkovit motor u kombinaciji s naprednom kvalitetom i voznim osobinama više klase.

Nissan Qashqai - snimke vožnje Izvor: Ostale fotografije / Autor: Marko Marketić

Kao i u prethodne dvije generacije, dizajn novog Qashqaija osmišljen je u Nissanovom europskom studiju za dizajn smještenom u Londonu. Iako se već na prvi pogled vidi da je riječ o Qashqaiju, treća generacija mišićavija je, oštrija i modernija. Izvana, Qashqaijev je novi stav smjeliji, s istaknutijim linijama ramena, produljenim međuosovinskim razmakom i impozantnim 20-colnim aluminijskim naplatcima, prvi put dostupnim u njemu. I to je odmah vidljivo pri prvom pogledu uživo, jer je to ujedno prilika staviti stvarnu trodimenzionalnu siluetu u realne okvire.

Novi Qashqai prvi je model u Europi koji će se temeljiti na Alijansinoj platformi CMF-C koja spaja najnapredniju automobilsku strukturu i tehnološku arhitekturu. Cilj je bio zadržati idealne proporcije kojima aktualni Qashqai duguje svoj uspjeh. Naime, one omogućuju jednostavno kretanje gradskim cestama i parkiranje te nude sjajnu količinu prostora u unutrašnjosti.

Dimenzije novog Qashqaija su sljedeće: duljina 4425 mm (+35 mm), širina 1838 mm (+32 mm), visina 1635 mm (+10 mm). Međuosovinski razmak automobila povećan je na 2666 mm (+20 mm). Dulji međuosovinski razmak novog Qashqaija i učinkovitija organizacija prostora oslobađaju još više prostora za putnike. Prostor za koljena putnika na stražnjoj klupi povećan je za 20 mm na 608 mm, a veći je i razmak između vozača i suvozača. Prostor za glavu na prednjoj i stražnjoj klupi povećan je za 15 mm, zahvaljujući manjem povećanju vanjskih dimenzija.

Novi Qashqai dolazi s kotačima veličine od 17 do 20 cola, odnosno s gumama dimenzija: 215/65 R17, 235/55 R18, 235/50 R19 ili 235/45R20.

Električna vrata prtljažnika olakšavaju pristup prtljažniku kad su vam ruke pune. Ukupan obujam prtljažnika povećan je za 74 litre u odnosu na prethodnu generaciju. Za to je zaslužna podnica prtljažnika koja je zahvaljujući kompaktnijoj konstrukciji stražnjeg ovjesa spuštena za 20 mm.

Popularne značajke prethodnika, primjerice bočni pretinci za odlaganje iznad unutarnjih lukova blatobrana i prilagodljivi razdjelnik prtljažnog prostora, poboljšani su u novoj generaciji, kao i izdržljivi tepih s jedne strane i plastika koja se lako čisti s druge strane.

Ergonomičniji dizajn ulaza olakšava ulazak i izlazak iz vozila u odnosu na prethodnu generaciju, što je posebno praktično u uskim prostorima, kao što su garaže. Tamo gdje im prostor to dopusti, roditelji će cijeniti što se stražnja vrata sad otvaraju do kuta od 85 stupnjeva, što će im olakšati pristup bebama i mališanima u dječjim sjedalicama.

Prednji kraj novog Qashqaija krasi veća kromirana Nissanova maska V-Motion. Sekundarna linija maske izvedena je u mat kromu koji ističe preciznost izrade. Prednju masku okružuju tanka, napredna Full LED Matrix svjetla sa svjetlosnim potpisom u obliku bumeranga. Iznimno mali razmaci između tih detalja ostavljaju dojam preciznosti i najava su premium razine izrade.

Usmjerivači zraka ispod prednjih svjetala vizualno proširuju vozilo sprijeda i usmjeravaju pogled preko poklopca motora. Svi ti elementi ostavljaju dojam snage i svrhovitosti.

Inteligentna LED prednja svjetla

Nissanovi su inženjeri za novi Qashqai razvili napredni sustav prednjih svjetala koji prilagođava svjetlosni snop s obzirom na uvjete na cesti i druge sudionike u prometu. Snop je podijeljen u 12 zasebnih svjetlosnih elemenata koji se pojedinačno isključuju kada se približava drugo vozilo. Zahvaljujući toj inovaciji, poboljšani su doseg, širina i jačina svjetlosnog snopa. Istaknimo i to da se svjetlosni snop brzo prilagođava kako ne bi zaslijepio vozače iz suprotnog smjera.

Uporaba LED tehnologije omogućila je ugradnju kvalitetnijih prednjih svjetala tanjeg i oštrijeg dizajna u odnosu na Qashqai prethodne generacije. Na stražnjim svjetlima nalaze se elementi u obliku kapljica s 3D efektom koji ostavlja futuristički dojam. Prvi put u Nissanu za europsko tržište pokazivači smjera opremljenijih modela izvedeni su u LED tehnologiji.

Promatran s boka, novi Qashqai izgleda atletski i dinamičnije. Od prednjeg do stražnjeg kraja proteže se linija koja ga rasteže horizontalno i ostavlja dojam dinamičnosti. Ta linija ne samo da ističe širinu prednjeg kraja i daje mu osjećaj snage, već se sužava prema stražnjem kraju i omogućuje blatobranu da se izvuče van.

Nissan kaže da će novi Qashqai bit dostupan u 11 boja karoserije i pet dvobojnih kombinacija, pa je kupcima na izboru ukupno 16 boja karoserije.

Luksuznija unutrašnjost

Povezana, udobna i dominantna kabina novog Qashqaija postavlja nove standarde u klasi u pogledu premium osjećaja, prepoznatljivog dizajna i praktičnosti. Već pri prvom pogledu uživo doista ćete steći dojam da je japanski proizvođač podigao izgled i kvalitetu materijala na višu razinu.

Napredne tehnologije Nissanove inteligentne mobilnosti vozaču su nadohvat ruke, a udobnost i kvaliteta osjećaju se pri svakom dodiru. Novi luksuzni materijali, pametne značajke i pomno promišljeni detalji uzdižu unutrašnjost koja se odlikuje naprednim dizajnom i praktičnošću u svakom elementu.

Dašak luksuza u ovu klasu unose masažna sjedala za vozača i suvozača, dostupna u najvišoj razini opreme, s tri programa rada čije se postavke mogu podešavati putem sustava NissanConnect. Kroz čitavu kabinu proteže se novo ambijentalno svjetlo bijele boje koje svojim ujednačenim sjajem ostavlja dojam profinjenosti i sklada te pritom stvara sigurno i umirujuće okruženje.

Posebna je pozornost posvećena ergonomiji i dizajnu prekidača i gumba visoke kvalitete, koji pod prstima ostavljaju solidan i profinjen dojam. Nissanovi dizajneri i inženjeri optimizirali su raspored komandi na središnjoj konzoli te su one sad ergonomičnije i praktičnije. Glavnu ulogu u tome ima nova ručica automatskih mjenjača elegantnijeg dizajna i manjih dimenzija.

Povezano upravljanje

Novi Qashqai opremljen je naprednim multimedijskim sustavom sa širokom ponudom povezanih usluga u klasi, uključujući integraciju s pametnim telefonima, ugrađeni Wi-Fi koji omogućuje povezivanje do sedam uređaja (ovisno o tržištu) te uslugu NissanConnect Services, posebnu aplikaciju za kontrolu i nadzor nad vozilom.

Veći, 9-inčni zaslon sustava NissanConnect veće rezolucije digitalni je ulaz u navigaciju, multimediju i postavke vozila. Kompatibilan je sa sustavima Android Auto® i Apple CarPlay®, s kojim se može povezati i bežično. Više korisničkih profila s memorijom omogućuje prilagođavanje navigacije, glazbe i postavki sustava svakom vozaču.

Savršenu reprodukciju zvuka, bilo s digitalnog radija ili pametnog telefona, osigurava audiosustav Bose® Premium. Čini ga 10 zvučnika i Boseova bas kutija Acoustimass® smještena u prtljažniku. Zajedno proizvode čist, snažan zvuk optimalne zvučne kvalitete za sve putnike, ne samo za one na prednjim sjedalima.

Novi potpuno digitalni 12,3-inčni zaslon visoke razlučivosti može se konfigurirati na različite načine za prikaz uputa navigacijskog sustava, multimedijskih sadržaja, stanja u prometu ili informacija o vozilu. Svim tim značajkama upravlja se s pomoću novog okretnog gumba na upravljaču. Na pozadinu digitalnog zaslona primijenjena je tradicionalna tekstura rezanog stakla Kiriko, kojom se odaje počast Nissanovim japanskim genima.

Inovativni novi 10,8-inčni head-up zaslon ima najveću površinu prikaza u klasi. Najvažnije informacije navigacijskog sustava, sustava za pomoć u vožnji i one o stanju u prometu prikazuju se na vjetrobranskom staklu, izravno u vozačevu vidnom polju. To vozaču omogućuje da se usredotoči na cestu te mu pruža veći osjećaj udobnosti i sigurnosti za upravljačem.

Vještine Home-to-Car kompatibilne su s uslugama Google Assistant i Amazon Alexa. Sustav podržava široki spektar komandi, uključujući mogućnost glasovnog slanja odredišta navigacijskom sustavu automobila preko pametnog uređaja, što smanjuje vrijeme potrebno za unošenje odredišta.

Aplikacija NissanConnect Services omogućuje upravljanje funkcijama vozila, kao što su truba i svjetla te daljinsko otključavanje i zaključavanje vozila. Mogu se postaviti i pametna upozorenja, kao što su ograničenje brzine, vrijeme i parkirna zona, s obavijestima ako vozilo prekorači zadane parametre.

Qashqai prvi put predstavlja izvještaje o stanju vozila koji se mogu pregledavati u aplikaciji, a koji obavještavaju korisnike treba li njihovo vozilo hitan servis, pružaju procjenu performansi u stvarnom vremenu te upozoravaju na moguće kvarove. U aplikaciji se mogu pregledavati i povijest i analiza vožnji koje korisnicima pružaju uvid u ukupno prijeđenu udaljenost i vrijeme provedeno na putu.

Dok ne upotrebljavaju navigaciju telefona, vozačima je dostupan sustav 3D Maps & Live Traffic s naprednim značajkama kao što je ažuriranje karata putem interneta, stanje u prometu u stvarnom vremenu, Google Street View i cijene goriva. Vozači preko aplikacije mogu pristupiti i navigaciji Door-to-Door Navigation te locirati svoje vozilo s pomoću funkcije My Car Finder.

Gumb kojem se pristupa preko zaslona sustava NissanConnect omogućuje kupcima neprekidan kontakt s pružateljem usluge koji ga povezuje s najbližim službama za popravak i vuču vozila. Za razliku od sustava eCall, ovaj sustav ne aktivira se automatski prilikom nesreće.

Po prvi je puta u Qashqaiju prednji dio središnje konzole opremljen bežičnim punjačem snage 15 W, jednim od najsnažnijih u segmentu. U mogućnostima povezivanja mogu uživati svi putnici jer je središnja konzola sada opremljena USB-A i USB-C utičnicama sprijeda i straga.

Zvučna upozorenja novog Qashqaija, primjerice podsjetnik na neprivezani pojas i zvuk pokazivača smjera, razvijeni su u suradnji s japanskim studijem za razvoj videoigara Bandai Namco, čime dodatno ističu Qashqaijevo japansko nasljeđe. Zvukovi su harmoničniji i imaju melodičniji dvotonski potpis.

  • +65
Nissan Qashqai Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Poboljšani sustav za pomoć u vožnji ProPILOT

Novi Qashqai bit će opremljen najnovijom generacijom sustava za pomoć u vožnji ProPILOT kako bi pružio još bolju podršku vozačima u svim uvjetima. Sustav ProPILOT s navigacijom Navi-link osmišljen je da smanji umor i stres u vožnji te omogući jednostavnu uporabu. Dostupan je samo s mjenjačem Xtronic.

ProPILOT s navigacijom Navi-link pomaže vam ubrzavati i kočiti tijekom vožnje jednim trakom autoceste. Sustav može ubrzavati vozilo do zadane brzine i potpuno ga zaustaviti u prometnim zastojima. ProPILOT automatski pokreće vozilo nakon tri sekunde kada se promet ponovno pokrene.

Upravljač i kamera neprestano ispravljaju putanju vozila kako bi ono ostalo u središtu traka te održalo zadanu brzinu i sigurnosni razmak od vozila ispred.

Poboljšani sustav novog Nissana Qashqai samostalno prilagođava brzinu automobila uvjetima na cesti: kada vozilo na autocesti uđe u zonu nižeg ograničenja brzine, sustav automatski očitava ograničenje i analizira podatke iz navigacijskog sustava kako bi prilagodio brzinu, što znači da vozač ne mora ručno podešavati tempomat.

Sustav može upotrebljavati i podatke navigacijskog sustava kako bi prilagodio brzinu prilikom ulaska u zavoje ili na uskom izlazu s autoceste.

Nadalje, ProPILOT s navigacijom Navi-link sada je povezan s Qashqaijevim radarima za nadzor mrtvog kuta koji ispravljaju upravljač kako vozač ne bi promijenio trak dok je vozilo u mrtvom kutu.

Ostala poboljšanja uključuju 'bočnu zaštitu' koja je posebno korisna u gradovima jer vozača upozorava na prisutnost prepreke s bočnih strana vozila, najčešće prilikom ulaska na parkiralište supermarketa. Novi Qashqai pomaže i spriječiti sudar prilikom vožnje unatrag zahvaljujući poboljšanom sustavu za otkrivanje pokretnih objekata: kada prepozna pokretni objekt u svojoj blizini, vozilo automatski koči ili se zaustavlja.

ProPILOT s navigacijom Navi-link bit će dostupan od srednje razine opreme N-Connecta kako bi većina vozača modela Qashqai mogla uživati u toj jedinstvenoj naprednoj tehnologiji koja utjelovljuje Nissanov DNK 'inovacije koja uzbuđuje'.

Dodatnu sigurnost pruža Nissanov inteligentni sustav kočenja u nuždi s funkcijom predviđanja. Zahvaljujući naprednoj radarskoj tehnologiji senzori čitaju cestu ispred automobila i mogu otkriti je li vozilo ispred naglo zakočilo. Sustav će u tom slučaju aktivirati kočnice kako bi smanjio opasnost od sudara.

Sveobuhvatni sustav sigurnosnih tehnologija zaokružuje i novi središnji zračni jastuk smješten između prednjih sjedala koji sprječava kontakt između vozača i suvozača u slučaju bočnog sudara. Središnji zračni jastuk nadopunjuje vozačev i suvozačev zračni jastuk, bočne zračne jastuke i zračne zavjese kao dio serijske opreme.

Pogonski sklopovi novog Qashqaija

Uz 1.3 DiG-T benzinski motor s blagim hibridom, novi Nissan Qashqai bit će premijerno dostupan i s motorom e-POWER, Nissanovim inovativnim i nagrađivanim motorom koji preuzima tehnologije iz njegova revolucionarnog električnog vozila LEAF.

Qashqai je dostupan u izvedbama s pogonom na prednja dva ili sva četiri kotača, sa 6-stupanjskim ručnim ili novim Xtronic mjenjačem te električnim pogonom u izvedbi e-POWER.

1.3 DiG-T benzinski motor 140 KS/158 KS 12 V blagi hibrid

12 V blagi hibrid dostupan u novom Qashqaiju predstavlja pristupačniju ulaznicu u svijet hibrida. Taj sustav osigurava trenutnu isporuku okretnog momenta, dulji rad s ugašenim motorom, brže pokretanje i zaustavljanje s ugašenim motorom (samo Xtronic), uz nižu potrošnju i emisije CO₂ (-4g/km).

Pozitivan učinak upravljanja energijom blagog hibrida na CO₂ konkurentan je, a 1,3-litreni motor razvija više snage i okretnog momenta od najbližih konkurenata, što benzinski motor čini primamljivom ponudom. Blagi hibridni sustav dodaje samo 22 kg na ukupnu masu vozila.

Prilikom usporavanja, sustav za regeneraciju prikuplja oslobođenu energiju i pohranjuje je u litij-ionskoj bateriji. Prikupljena energija zatim se koristi kad je vozilo zaustavljeno u praznom hodu, prilikom zaustavljanja (samo Xtronic mjenjač) i za dodatni okretni moment.

Prilikom zaustavljanja, pri brzinama nižim od 18 km/h i s pritisnutom kočnicom, motor će se isključiti, a pohranjena energija koristi se za pokretanje električne opreme. To omogućuje dulji prekid rada motora i smanjuje potrošnju goriva.

Prilikom ubrzavanja (između 20 i 110 km/h) energija u litij-ionskoj bateriji pomaže motoru s dodatnih 6 Nm okretnog momenta do 20 sekundi. To rasterećuje motor i smanjuje potrošnju goriva.

Blagi hibridni sustav spojen je s uglađenim i provjerenim 1.3 DiG-T benzinskim motorom koji pokreće Qashqai od 2018. Motor je dodatno dorađen za novi Qashqai s 50 novih komponenata i sada ispunjuje normu Euro6D Full.

Turbopunjač sada ima električno kontrolirani odušni ventil za brži odziv, središnja brizgaljka opremljena je novim mlaznicama, smanjeno trenje brojnih komponenti smanjilo je emisije CO₂, a filtar krutih čestica upotrebljava novi supstrat i ima katalizator ispod podnice.

1,3-litreni benzinski motor bit će dostupan u dvije razine snage – 140 KS i 158 KS (koji smo upravo i isprobali) – sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem ili Xtronic mjenjačem (samo sa 158 KS). Motor najveću snagu razvija pri 5500 okr./min., a najveći okretni moment od 270 Nm dostupan je već od praktičnih 1750 okr./min. u inačici sa 158 KS i Xtronic mjenjačem i snažnijim inačicama s ručnim mjenjačem.

Ručni mjenjač poboljšan je i sad se odlikuje bržim, izravnijim i sportskijim osjećajem prilikom mijenjanja brzina. Nova generacija mjenjača Xtronic ostvaruje nižu potrošnju goriva i snažnija ubrzanja zahvaljujući poboljšanjima koja uključuju sustav podmazivanja s dvije pumpe s novom električnom pumpom ulja. Dvije pumpe ulja ključ su Xtronicove sposobnosti da pruži najbolje od oba svijeta: vožnja gradom uglađena je i pri blažim ubrzanjima, a pri snažnijim ubrzanjima mjenjač se ponaša kao DCT mjenjač s izravnim promjenama stupnjeva.

Prednji pogon dostupan je u inačicama sa 140 KS i 158 KS, a pogon na četiri kotača bit će dostupan samo u inačici sa 158 KS i Xtronic mjenjačem. Novi pogon na četiri kotača i sustav za odabir načina rada intuitivniji su i inteligentniji i prilagođavaju se vanjskim uvjetima preko 5 načina rada – Standard, ECO, Sport, Snow i Off-Road. Vrijeme reakcije pogona na četiri kotača u slučaju proklizavanja kotača pet je puta kraće i sada iznosi 0,2 sekunde.

e-POWER sustav

Iako zasad ovaj sustav još nije stigao na tržište, novi Qashqai bit će prvo vozilo na europskom tržištu koje će pokretati Nissanov inovativni sustav e-POWER. Sustav e-POWER ekskluzivan je Nissanov sustav i jedan od najvažnijih elemenata njegove strategije inteligentne mobilnosti. Jedinstven je pristup elektrifikaciji motora koji će svakodnevnu vožnju učiniti uzbudljivijom.

Sustav e-Power čine snažna baterija povezana sa 154 KS (116 kW) snažnim benzinskim motorom najvećeg kompresijskog omjera u klasi, generator energije, inverter i 140 kW (190 KS) snažan električni motor dimenzija i snage kao u ostalim Nissanovim električnim vozilima. To je jedinstveno rješenje koje spaja ugodna, uglađena i linearna ubrzanja karakteristična za električna vozila, ali bez potrebe za punjenjem na utičnici.

Kako bi se ispunile svakodnevne potrebe europskih kupaca, sustav e-POWER znatno je poboljšan za novi Qashqai. Taj se sustav već upotrebljava u modelu Note – najprodavanijem automobilu na japanskom tržištu u proteklih nekoliko godina – s 1,2-litrenim benzinskim motorom koji puni bateriju i razvija ukupno 129 KS (95 kW). Za europsko tržište ugrađen je 1,5-litreni benzinski turbomotor, a ukupna snaga sustava e-Power zahvaljujući električnom motoru iznosi 140 kW (190 KS).

Nissan e-POWER Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Jedinstveno obilježje sustava e-Power je to da se benzinski motor upotrebljava samo za proizvodnju električne energije, a kotače pokreće isključivo električni motor. To znači da motor uvijek radi u optimalnom rasponu okretaja, čime se smanjuje potrošnja i emisije CO₂ u usporedbi s konvencionalnim motorima s unutarnjim izgaranjem.

Zahvaljujući pogonu na čistu struju, nema odgode u reakcijama kao kod motora s unutarnjim izgaranjem ili u tradicionalnim hibridima. Trenutačni odziv koji pruža uzbudljiv osjećaj velikog okretnog momenta i snažna ubrzanja pri različitim brzinama učinit će pretjecanja ili ulazak na autocestu jednostavnijim i sigurnijim.

Inačica e-Power nude tri načina rada: Standard, Sport i Eco. U načinu rada Standard automobil razvija snažna ubrzanja, a regeneracija energije kočenjem simulira kočenje motorom konvencionalnog benzinskog motora. U načinu rada Sport ubrzanja su snažnija, a vrijeme koje vozilo provodi s ugašenim motorom je kraće, pogotovo u bržoj vožnji. U načinu rada Eco automobil štedi gorivo tako što optimizira rad baterije i omogućuje vozaču odabir vožnje s isključenim motorom za štedljiviju vožnju autocestom. U svim načinima rada moguće je odabrati dodatni način rada B koji povećava snagu prikupljanja energije oduzimanjem gasa, čime automobil snažnije koči bez uporabe papučice kočnice.

Novi Qashqai sa sustavom e-POWER ubrzava snažnije od hibridnih konkurenata, i to pri nižim okretajima motora. Sustav radi vrlo tiho, kao i potpuno električno vozilo, i podešen je da pruži najnižu razinu buke i povezan osjećaj prilikom ubrzavanja zahvaljujući prilagođavanju okretaja motora u skladu s promjenom brzine vozila.

Kao i model LEAF, novi Qashqai e-POWER dostupan je sa sustavom e-Pedal koji omogućuje vožnju samo s jednom papučicom. Vozači mogu pokrenuti vozilo, ubrzavati i usporavati uporabom samo jedne papučice.

U 'kreni-stani' vožnji gradom, papučica e-Pedal znatno smanjuje potrebu za pomicanjem stopala s jedne papučice na drugu jer oduzimanjem gasa koči silom do 0,2 G. To vožnju čini jednostavnijom i opuštenijom.

Novi ovjes i konstrukcija upravljača

Otpornost na uvijanje nove platforme CMF-C preuzeta je iz višeg segmenta. Zahvaljujući tomu, ovjes ostaje u stabilnom položaju te spremno reagira na upute na upravljaču kako biste se osjećali sigurnije na zahtjevnim terenima.

Platforma CMF-C omogućila je i ugradnju poboljšanog Macpherson ovjesa na prednjem i stražnjem dijelu. U Qashqai s pogonom na dva kotača i 19-inčnim naplatcima ugrađena je torzijska stražnja osovina. Inačice s 20-inčnim naplatcima i pogonom na sve kotače bit će opremljene naprednim multi-link stražnjim ovjesom.

Torzijska osovina poboljšava apsorpciju udarca i smanjuje buku kotrljanja, čime je omogućena tiha vožnja svim terenima. Qashqai svoju okretnost prvenstveno duguje okomitom rasporedu opruga i amortizera. Time je omogućen optimalan hod opruga i amortizera kako bi se povećala njihova učinkovitost i stabilnost u slučaju udarca ili prelaska preko neravnina te kako bi se ublažilo poskakivanje, a vožnja učinila mirnijom i udobnijom. Pritom je zadržana vrhunska stabilnost vozila prilikom promjene smjera.

Napredni multi-link stražnji ovjes nudi najbolji omjer udobnosti i dinamičnosti u klasi. Sada je pričvršćen na podokvir s pomoću ležaja koji smanjuju buku kotrljanja i prijenos vibracija u unutrašnjost vozila.

Poboljšan je i servoupravljač pa sad nudi bolji odziv, bolji osjećaj na upravljaču oko središnjeg položaja i smanjeno trenje.

Novi Qashqai na hrvatskom tržištu stiže u pet razina opreme: Visia (od 179.900 kn), Acenta (od 198.660 kn), N-Connecta od 220.837 kn), Tekna (od 237.000 kn) te Tekna+ (od 260.230 kn). Treba reći i da su navedene cijene preporučene maloprodajne cijene s PDV-om i PPMV-om.