francuska tura

[FOTO/VIDEO] Toyota Mirai postavila svjetski rekord; 1003 kilometra s jednim punjenjem vodika od 5,6 kg

02.06.2021 u 13:20

Bionic
Reading

Da bi postigli ovaj rekord u udaljenosti, četvero vozača usvojilo je stil 'eko vožnje', bez nekih posebnih tehnika koje svakodnevni vozači ne mogu koristiti

Toyota Mirai postavila je svjetski rekord u udaljenosti prijeđenoj s jednim punjenjem vodika. Ono što se činilo gotovo nemoguće ostvareno je putovanjem koje je započelo u srijedu, 26. svibnja u 5,43 sati ujutro na punionici vodika HYSETCO u Orlyju u Francuskoj, a završilo nakon prijeđenih 1003 km s jednim spremnikom.

1003 kilometara uz nultu emisiju Mirai je prešao na javnim cestama, južno od Pariza te u regijama Loir-et-Cher i Indre-et-Loire, a udaljenost i potrošnju su potvrdila neovisna tijela. U rušenju rekorda je korišten zeleni vodik, a prosječna potrošnja goriva je bila 0,55 kg/100 km, dok je u spremnik Miraija moguće smjestiti 5,6 kg vodika. Preostali domet prema onome što je pokazao informacijski sustav Miraija je bio 9 km.

Toyota Mirai postavila svjetski rekord od 1003 kilometara s jednim punjenjem vodika Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota France

Novi Mirai druge generacije Toyotinih električnih vozila s gorivnim člancima ovime je dokazao svoju učinkovitost i jednostavnost. Nudi više performansi, elegantniji i dinamičniji dizajn te novu dinamiku vožnje u usporedbi s proizvodom prve generacije.

Uz to, povećana učinkovitost sustava gorivnih ćelija, zajedno s većim kapacitetom skladištenja vodika i boljom aerodinamikom, pridonose povećanju dometa vožnje na oko 650 km u normalnim uvjetima vožnje, s manje od 5 minuta potrebnih za punjenje vodikom na stanici za punjenje od 700 bara.

Toyota Mirai FCEV Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota UK

Da bi postigli ovaj rekord udaljenost od 1003 km, vozači su usvojili stil 'eko vožnje', bez nekih posebnih tehnika koje svakodnevni vozači ne mogu koristiti.

Toyota Mirai i Beyond Zero

Kao dio svog Ekološkog izazova 2050. Toyota želi da njihovo putovanje bez emisija ide još dalje. Izvan ograničenja za društvo s nula emisija, odnosno Beyond Zero, čime se naglašava da nula emisija nije Toyotino odredište.

Toyota 'Beyond Zero' Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota Europe

To je jednostavno korak na Toyotinom putu elektrifikacije za prevladavanje prepreka i izgradnju bolje budućnosti za sve: izvan emisija, izvan ograničenja, iznad očekivanja i iznad barijera. Mirai jasno pokazuje aspekt 'izvan emisija' ističući prednosti električne mobilnosti s nultim emisijama, istovremeno pružajući sigurnost, udobnost, prošireni domet i jednostavnost punjenja.

  • +20
Toyota Mirai postavila svjetski rekord od 1003 kilometara s jednim punjenjem vodika Izvor: Promo fotografije / Autor: Ugo Missana

Toyota željno iščekuje da u skoroj budućnosti punionice vodika i vozila sa pogonom na gorivne članke, poput Miraija postane svakodnevna slika s naših prometnicama. Tehnologija vodikovih gorivnih članaka odlično je rješenje za vožnju na velike udaljenosti uz nultu emisiju, jer su učinkovita i jednostavna za korištenje, a njihova jedina emisija je čista voda.

Štoviše, vodik kao vjerodostojan i bogat izvor za transport i skladištenje energije predstavlja snažnu priliku za stvaranje boljeg društva. Vodik može pružiti mobilnost s nultom emisijom, ne samo cestovnom prometu, već i vlakovima, brodovima i zrakoplovima, te generirati energiju za industrije, tvrtke i kućanstva.

U tom pogledu Toyota podržava mnoge inicijative za demokratizaciju i diverzifikaciju primjene gorivnih ćelija: električni generatori (EODev), čamci (Hynova), taksiji (Hype), autobusi (RATP i Caetano), kamioni (Hino), grad vodika (Tkani grad ) i druge običaje.

Četvero vozača - rekord

U ovom povijesnom pothvatu sudjelovali su Victorien Erussard, osnivač i kapetan Energy Observera, James Olden, inženjer u Toyota Motor Europe, Maxime le Hir, voditelj proizvoda Mirai i Marie Gadd, PR menadžerica Toyote Francuska.

Inače, Energy Observer, čiji je Toyota partner, prvi je brod opremljen Toyotinim gorivnim člancima, energetski je neovisan, nema emisiju i služi kao komunikacijski alat i kao istraživački laboratorij prema energetskom prijelazu. Energy Observer sada je evoluirao u tvrtku koja se bavi istraživanjem i inovacijama. Nedavno je u Parizu predstavio svoje potpuno novo izložbeno selo posvećeno obnovljivim izvorima energije i vodiku.

Tijekom tog događaja Eifelov toranj prvi je put osvijetljen zelenim vodikom, zahvaljujući generatoru vodika GEH2® koji je razvila start-up organizacija EODev, čiji je Toyota dioničar.