HRVATSKA PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] Stigao osvježeni Peugeot 308; saznali smo sve detalje o kompaktnom predstavniku C-segmenta

26.08.2020 u 16:01

Bionic
Reading

Najvažnija inovacija u unutrašnjosti za obje verzije, hatchbacka s petero vrata i karavana SW je potpuno digitalni Peugeotov i-Cockpit, kao i središnji kapacitivni zaslon s 'glossy' efektom

Kada smo u lipnju ove godine predstavili osvježeni Peugeot 308 znali smo gotovo sve detalje ovog predstavnika C-segmenta, ali sada znamo i da na hrvatsko tržište dolazi već od rujna ove godine. Kompakt iz Francuske bit će dostupan s proširenom opremom i novom tehnologijom, a saznali smo i njegove cijene. Sam proizvođač kaže da je osvježeni 308 među najboljima u C segmentu u pogledu dinamičkih performansi i omjeru udobnosti/držanja ceste, a nudi i motore s unutarnjim izgaranjem posljednje generacije, kao i sustave za pomoć u vožnji iz viših segmenata. Dostupna je nova boja karoserije 'plava vertigo'.

Najvažnija inovacija za obje verzije, hatchbacka s petero vrata i karavana SW je potpuno digitalni Peugeotov i-Cockpit, kao i središnji kapacitivni zaslon s 'glossy' efektom. Stari analogni instrumenti ustupaju mjesto 10-inčnom zaslonu s trodimenzionalnim animacijama, poznatim iz SUV-a 2008. Tu je i prošireni izbor sustava pomoći s automatskom kontrolom udaljenosti i aktivnom podrškom za navođenje trake. Kapacitivni ekran uključuje 'sjajni' završni sloj, slijedeći primjer najnovije generacije pametnih telefona. Povezivanje pametnog telefona u njihovom vozilu je prioritet mnogih kupaca. Ovisno o verziji, Peugeot 308 će koristiti funkciju zrcalnog ekrana (Mirror Screen), koja omogućava korisniku da reproducira zaslon svog telefona na dodirni zaslon vozila. Ova funkcija je kompatibilna s protokolima Mirrorlink®, Android Auto® i Apple CarplayTM. 3D navigacija sadrži prepoznavanje glasa. Reaktivanna i povezana s TomTom® prometom, omogućava vam optimiziranje svojih putovanja praćenjem prometa u stvarnom vremenu.

Upozorenje na opasne zone koje je sada besplatno uključeno u standardnu ​​ponudu (ovisno o državi). Osvježeni 308 nudi kompletnu paletu opreme za pomoć u vožnji dostojnu gornjih segmenata poput: prilagodljivog tempomata sa funkcijom Stop & Go u paru s automatskim mjenjačem EAT8 ili do 30 km/h s ručnim mjenjačem s podesivom postavkom udaljenosti između vozila, visiopark sa 180 ° stražnjom kamerom i funkcijom Park Assist. Ovim se mjeri raspoloživo parkirno mjesto i parkira vozilo umjesto vozača. Tu je i automatsko kočenje u nuždi od 5 km/h do 140 km/h (ovisno o verziji) i upozorenje o riziku od sudara, koje otkriva pješake u traci do brzine vozila od 60km/h, upozorenje o aktivnom voznom traku (ili upozorenje na cesti) s korekcijom trake od 65 km h nadalje, kao i upozorenja vozača na njegovu budnost tijekom dugog vremena vožnje i pri brzini većoj od 65 km/h koje analizira mikro-pokrete na upravljaču. Tu je i automatsko prebacivanje dugog snopa svjetla, prepoznavanje i preporuka znakova ograničenja brzine, aktivni sustav praćenja mrtvog kuta (s korekcijom putanje). Ova je funkcija dostupna od 12 km/h, kao i električna parking kočnica.

Što se motora tiče tu nema promjena, jer se već ionako koriste motori s unutarnjim izgaranjem najnovije generacije. Na raspolaganju su tako od benzinskih motora dvije trocilindrične 1,2-litrene verzije: PureTech 110 S&S s ručnim BVM6 mjenjačem i PureTech 130 S&S s ručnim BVM6 ili automatskim EAT8 mjenjačem. Kod dizelskih motora su dostupne također dvije verzije: BlueHDi 100 S&S BVM6 te BlueHDi 130 S&S s ručnim BVM6 ili automatskim EAT8 mjenjačem. Učinkoviti benzinski i dizelski motori odlikuju se niskom emisijom CO₂ od 95 g/km,a svi su pogonski sklopovi homologirani prema WLTP protokolu i udovoljavaju normama Euro6.d

Treba napomenuti da će se sportska verzija 308 GTi i dalje naći u ponudi sa svojim četverocilindričnim 1,6-litrenim motorom snage 263 KS i 340 Nm okretnog momenta. Zahvaljujući niskoj emisiji CO₂ od 169 g/km (WLTP) i izvrsnom omjeru snage i mase za svoju kategoriju, ovaj je sportski automobil jedna od najboljih ponuda u svom segmentu.

Novi 308 hatchback i karavanski SW uvode novi standard u smislu dizajna i opreme, koji će biti usvojen za sva buduća lansiranja marke. To olakšava razumijevanje komercijalne ponude i obogaćuje različite razine opreme. Ova nova struktura raspona temelji se na 3 razine opreme. Svaka od njih može se upotpuniti srednjom razinom koja se naziva 'Pack' (osim na GTi-u) kako bi se ispunili zahtjevi kupaca koji traže veći komfor, estetiku ili pomoć. Tako će se nuditi razine opreme Active, Allure, Allure Pack i GT,

Osvježeni 308 hatchback i 308 SW će se proizvoditi u PSA tvornici u Sochauxu u Francuskoj.

Što se cijena tiče osvježeni 308 kreće za benzinski model 1.2 PureTech 110 S&S Active po cijeni od 139.290 kuna sa svim davanjima, a karavanska verzija 308 SW 1.2 PureTech 110 S&S Active 110 BVM6 po cijeni od 145.880 kuna. Kod dizelskih izvedbi cijene se kreću od modela 308 hatchback 1.5 BlueHDi 100 S&S Active BVM6 od 143.390 kuna, a karavanska verzija 308 SW 1.5 BlueHDi 100 S&S Active BVM6 149.980 kuna.

  • +47
Osvježeni Peugeot 308 i 308 SW Izvor: Promo fotografije / Autor: Automobiles Peugeot