ZNAČAJNA GODINA

[FOTO/VIDEO] Škoda 2021. slavi velike jubileje; 30 godina povezanosti s Volkswagen koncernom i 120 godina motorsporta

04.01.2021 u 08:46

Bionic
Reading

Ove godine važni modeli u portfelju Škode također će obilježiti svoje obljetnice; lansiranje na tržište prve moderne generacije modela Octavia prije 25 godina i debi modela Superb prije 20 godina

Ove godine Škoda Auto će obilježiti brojne važne obljetnice: nakon 125. godišnjice osnutka tvrtke prošle 2020. godine, proizvođač automobila će 2021. proslaviti 30 godina povezanosti s koncernom Volkswagen. Osim toga, tvrtka će se moći osvrnuti i na 120 godina uspjeha u motorsportu od 1901. Godine 2021. važni modeli u portfelju također će obilježiti svoje obljetnice; Škoda će obilježiti lansiranje na tržište prve moderne generacije modela Octavia prije 25 godina i debi modela Superb prije 20 godina.

120 godina motorsport tradicije s tehnologijom Mlade Boleslave

Václav Laurin i Václav Klement osnovali su svoju tvrtku, koja će kasnije postati Škoda Auto, krajem 1895. Do sljedeće godine mlada je tvrtka već proizvodila pet različitih modela bicikala, a od 1899. njezin se portfelj proširio na motocikle.

Upravo je s njima započela ponosna motorsport tradicija vozila iz Mlade Boleslave prije 120 godina. Na samom početku stvorena je legenda: 29. lipnja 1901. tvornički vozač Narcis Podsedníček završio je najzahtjevniju utrku tog vremena - utrku od Pariza do Berlina dugu 1196 kilometara u sedlu motocikla L&K.

Još jedan veliki uspjeh u motorsportu obilježit će 40. godišnjicu 2021. godine: Škoda je 1981. godine osvojila naslov na Europskom prvenstvu u touring automobilima (European Touring Car Championship). Škoda 130 RS, poznat i kao 'Porsche of East' (Porsche Istoka), pokazao se na stazi kao nositelj u svojoj klasi. Dana 27. rujna 1981. Škoda je osigurala prvenstvo okretnim coupéima tijekom zadnje utrke sezone u Zolderu.

Vozila iz Mlade Boleslave često su pokazivala svoje mogućnosti na legendarnom reliju Monte Carlo. Prije gotovo 85 godina, 2. veljače 1936. godine, Zdeněk Pohl / Jaroslav Hausman osvojili su drugo mjesto u klasi do 1500 cm³ u kokpitu modela roadster Škoda Popular Sport. Tome je prethodio tradicionalni reli u Monako, koji je za Pohla i Hausmana započeo u Ateni. Nakon što su u izazovnim zimskim uvjetima prešli 3852 kilometra, par je do cilja u Monaku u Popular Sportu stigao bez kaznenih bodova.

Škoda je također postigla velike rezultate u automobilskom sportu u sljedećim desetljećima. Dva od ovih uspjeha slavit će okrugle obljetnice 2021. godine: prije 60 godina, finski dvojac Esko Keinänen / Rainer Eklund pobijedio je u klasi do 1300 cm³ s modelom Škoda Octavia TS na reliju 'Monte'. Uspjeh koji su Škoda vozila ponovno potvrdila 1962. i 1963. Niz od četiri uzastopne pobjede u klasi započeo je prije 30 godina kada je posada Pavel Sibera / Petr Gross pobijedila u kategoriji za automobile do 2,0 litre i jednu pogonsku osovinu na Rallyju Monte Carlo prvi put 1991. godine s hatchback modelom Škoda Favorit 136 L. Taj su trijumf uspjeli ponoviti od 1992. do 1994. godine.

30 godina pod 'kišobranom' Volkswagen koncerna

Škoda Favorit je također usko povezan s najvažnijom obljetnicom Škoda Auta 2021. Nakon 'Baršunaste revolucije' u studenom 1989. i prijelaza na tržišno gospodarstvo, brzo je postalo očito da Škoda treba snažnog međunarodnog partnera. Moderan dizajn kompaktnog modela Favorit potaknuo je zanimanje Volkswagen koncerna za češkog proizvođača automobila početkom 1990-ih. Nakon intenzivnih pregovora s nekoliko potencijalnih partnera, proizvođač automobila je prije 30 godina, 16. travnja 1991. godine, postao dijelom Volkswagen koncerna.

U to je vrijeme Škoda godišnje proizvodila gotovo 200.000 vozila u Mladoj Boleslavi, ali samo jednu seriju modela. Tvrtka je imala tri proizvodna pogona u češkoj regiji tadašnje Čehoslovačke Republike. Škoda je od tada postala vodeća na regionalnom tržištu i postala globalnim igračem. Proizvođač automobila sada nudi deset serija modela i uspješan je na više od 100 tržišta širom svijeta. Uz to, tvrtka neprestano širi svoju paletu električnih modela i povećala je isporuke više nego šest puta u posljednja tri desetljeća.

  • +9
Škoda 2021. slavi velike jubileje Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda

Ključni modeli slave godišnjice od pokretanja svoje proizvodnje

Godine 2021. dolaze značajne obljetnice za nekoliko modela koji su dali veliki doprinos ovoj priči o uspjehu. Primjerice, bit će to 75. obljetnica debija modela Škoda 1101/1102 'TUDOR', koji je imao ključnu ulogu u uspješnom razvoju proizvođača automobila u poslijeratnom razdoblju. Godine 1966., prije 55 godina, TREKKA, proizvedena na Novom Zelandu, dokazala je da je robusna tehnologija Škode također prikladna za visoko specijalizirane primjene i najzahtjevnija tržišta. Kutni off-roader je proizveden na temelju Octavije Super tog vremena i također se smatra pretečom SUV obitelji Škode, koja je danas vrlo tražena.

Prva generacija moderne Octavije, prvi model koji je u potpunosti razvijen pod okriljem Volkswagen koncerna, također će 2021. proslaviti svoju obljetnicu. Škoda je započela serijsku proizvodnju Octavije hatchback prije 25 godina, 1996. godine, uspješno ponovno ulazeći segment srednje veličine s ovim modelom. U međuvremenu je objavljena četvrta generacija Octavije, koja se može pohvaliti najraznolikijim i najodrživijim pogonskim portfeljem u povijesti serije.

2001. godine Škoda je s modelom Superb oživjela još jedno povijesno ime: proizvođač se s njim gotovo 20 godina natječe u klasi velikih obiteljskih automobila, a serija je sada u trećoj generaciji. S modelom Superb iV proizvođač automobila je predstavio svoj prvi model s plug-in (priključnim) hibridnim pogonom u prvoj polovici 2019. godine.

Tridesetih godina prošlog stoljeća Škoda je dokazala robusnost i pouzdanost tehnički naprednih vozila iz Mlade Boleslave poduzimajući zahtjevna duga putovanja. Vrhunac ovih ekspedicija prije 85 godina bilo je putovanje na velike daljine kojim je polukabriolet Škoda Rapid jednom putovao širom svijeta. Na 97-dnevnoj turneji izdržljivosti (stvarno vrijeme vožnje bilo je samo 44 dana) globetrotteri Břetislav Jan Procházka i Jindřich Kubias prešli su u prosjeku 630 kilometara dnevno. Iste 1936. godine Eva i František Alexandr Elstner organizirali su putovanje '100 dana u malom automobilu'. U svom 1,0-litrenom modelu Škoda Popular prešli su oko 25.000 kilometara kroz SAD, kroz Meksiko, kao i Španjolsku i druge europske zemlje. Također prije 85 godina, supružnici Stanislav i Maria Škulina započeli su dvogodišnje putovanje do Afrike u Škoda Rapid limuzini, prelazeći 52.000 kilometara od Dakra preko ekvatora do Johannesburga u Južnoj Africi.