Znanost o mirisu

[FOTO/VIDEO] Pogled iza kulisa; Ryunosuke Ino je 'majstor' za provjeru mirisa novog automobila Nissan

10.02.2022 u 14:21

Bionic
Reading

Istraživanja sugeriraju da je naš njuh iznenađujuće jak i da može prepoznati stotine tisuća različitih mirisa, zato miris automobila može izazvati jaka sjećanja

Nissanov nos ili majstor mirisa, označen kao 'meister' Ryunosuke Ino, odgovoran je za provjeru arome novih vozila. Također, kako bi putnički doživljaj bio doslovno dašak svježeg zraka, provjerava i klimatizacijske sustave automobila te kako se mirisi vozila mogu mijenjati tijekom vremena.

Radeći u Nissanovom tehničkm centru u Japanu kao tehnički stručnjak u odjelu za kvalitetu zraka u unutrašnjosti vozila, 20-godišnji veteran vodi tim koji je zadužen za analizu i autorizaciju materijala koji se koriste u Nissanovim vozilima.

'Miris je važan čimbenik u iskustvu udobnog automobila, a Nissan je vrlo poseban u vezi s tim', kaže on. 'Obično putnici namirišu najbližu stvar ovisno o tome gdje se nalaze u automobilu, pa je važno da doživimo sa svih sjedala.'

Istraživanja sugeriraju da je naš njuh iznenađujuće jak i da može prepoznati stotine tisuća različitih mirisa. Mirisi putuju preko tjelesnih olfaktornih neuronskih traktova do centara mozga koji se usredotočuju na pamćenje i emocije, kao što su orbitofrontalni korteks, amigdala i hipokampus. Zato miris automobila može izazvati jaka sjećanja.

Ryunosuke Ino je 'majstor' za provjeru mirisa novog automobila Nissan Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Studije također pokazuju da se ljudi više oslanjaju na svoje oči, ali mogu percipirati ogroman broj različitih mirisa koji također mogu ostaviti trajan dojam. Za Ino, nije samo kritičan prvi dojam već i kako percipiramo mirise u kabini tijekom vožnje.

'Prije svega, pokušavam identificirati odakle dolazi miris', kaže. 'Pokušavam ga locirati i procijeniti iz perspektive korisnika vozila, kao što je pristup pretincu za rukavice ili korištenje zrcala za štitnik od sunca. Postavljam svoj torzo i glavu baš onako kako bi oni stekli točan dojam.'

Prilagodba nosa unutarnjem mirisu

Tijekom procesa procjene hlapljivih organskih spojeva (VOC) u kabini, koji se obično odvija tijekom tri dana, Ino i njegov tim stručnjaka za mirise njuše naslone za glavu, nadzorne ploče, ogledala, pretince za rukavice, vizire, sjedala, stropove, držače za čaše, tepihe i bilo koje komponente s mjerljivim mirisom.

Provjere se obično obavljaju u roku od tri do pet minuta kako bi se osigurala pravilna procjena prije nego što se nos prilagodi unutarnjem mirisu. Ako nešto ne zadovoljava standarde, provjere se ponavljaju kako bi se utvrdio uzrok i korektivne mjere.

Posebna prostorija za testiranje mirisa

Sjedala koja koriste iste materijale ocjenjuju se pojedinačno, jer mogu dolaziti od različitih dobavljača s jedinstvenim proizvodnim procesima. Inov tim nastoji osigurati da u ugodnoj atmosferi kabine uživaju svi putnici, pa se posao proteže i na dobavljače dijelova koji proizvode tkanine, ljepila i polimere koji se koriste u vozilima Nissan.

Cirkulacija zraka i izloženost sunčevoj svjetlosti ključni su čimbenici koji utječu na miris automobila, pa tim koristi posebnu prostoriju za testiranje zaštićenu okolišem kontroliranu na toplinu i vlagu, sa sustavom rasvjete koji simulira intenzivnu sunčevu svjetlost.

'Razmatramo različite uvjete s kojima se automobili suočavaju, kao što su umjerene do visoke temperature okoline, koje mogu pojačati miris', kaže on.

Resetiranje ispitivača

Nakon provođenja provjera, Ino si daje oduška – doslovno – rekalibraciju vlastitog tijela kako bi normalizirao svoju osjetljivost na sve mirise. Ino i njegov tim imaju svaki osobni način resetiranja.

'Neki stručnjaci imaju svoj vlastiti način za postizanje početne vrijednosti, kao što je miris zrna kave, za kalibraciju. U mom slučaju, resetirao sam nos njušeći ruku blizu lakta. Ovo je poznato, pa me priprema da otkrijem nove mirise.'

Ino nosi Nissanovu uniformu opranu bez deterdženta, pazeći da njegovi otisci mirisa budu čisti i bez utjecaja.

Ovaj stanovnik Yokohame bio je zainteresiran za mirise od djetinjstva, ali je svoju diplomu njuškanja stekao na ulicama Kineske četvrti, udišući začine i arome trgovina, uključujući njegov osobni omiljeni zalogaj, nikuman ili mesna peciva.

'Od malih nogu sam osjećao miris stvari i počeo sam se zanimati za mirise svega što sam pokupio', kaže Ino. 'Naučio sam razne mirise, a u kineskoj četvrti miris nikumana bi se razlikovao od trgovine do trgovine.'

Njegovi mladenački terenski testovi dali su Inu istančan njuh koji mu njegova trenutna uloga omogućuje svakodnevno, no dodaje da se još uvijek poduzimaju mjere opreza. 'Dan prije provjere pokušavam ne jesti jela s češnjakom i hranu jakog mirisa.'

Timovi za mirise izvan Japana

Željeni mirisi potrošača razlikuju se ovisno o regiji, pa Nissan ima timove u Sjevernoj Americi i Europi koji rade slična testiranja. Tako na ovom području rade i Peter Karl Eastland, vodeći inženjer za procjenu mirisa u Nissanovom tehničkom centru Europe (Velika Briatnija) i Tori Keerl, inženjerka materijala u Nissanovom tehničkom centru Sjeverna Amerika.

'Nissanove standarde mirisa osmislio sam uglavnom ja kao globalni vodeći majstor mirisa', kaže on. 'Međutim, svaka je regija malo drugačija na temelju povratnih informacija kupaca, a njihov meister donosi konačnu odluku za svoje tržište.'

Ino kaže da njegov tim japanskih stručnjaka mora i sam proći testiranje koje uključuje mirise kao što su karamela ili čak cvjetne stabljike i proteže se do suptilnih razlika u materijalima interijera. Nissan nudi obuku za optimizaciju timskih vještina detektora mirisa.

Na pitanje kakav je osjećaj imati njuh jak kao očnjaci koji se koriste za pronalaženje krijumčarenih roba u zračnim lukama ili svinje koje pronalaze zakopane tartufe u šumama, Ino se smije i kaže da njegov posao zahtijeva poseban nos, ali svoj posao vidi kao produžetak svoje strasti.

'Vrlo sam specifičan za mirise, pa ću se i dalje fokusirati na poboljšanje mirisa Nissanovih automobila.'