ProPILOT Concept Zero

[FOTO/VIDEO] Nissanova tehnologija pomoći vozaču: Cilj je dramatično poboljšati izbjegavanje sudara

26.04.2022 u 14:50

Bionic
Reading

Nissan želi dovršiti razvoj svoje temeljne tehnologije percepcije istine do sredine 2020-ih. Ovaj sustav će prvo biti dostupan na odabranim novim modelima i na gotovo svakom novom modelu do fiskalne 2030. godine

Nissan je danas najavio novu tehnologiju pomoći vozaču, koja je trenutno u razvoju, koja koristi vrlo točne informacije u stvarnom vremenu o okolišu vozila kako bi dramatično poboljšala izbjegavanje sudara. Na Nissanovom poligonu korišteno je testno vozilo kako bi se pokazalo kako ova tehnologija može automatski izvesti manevre izbjegavanja sudara.

Automatske operacije izbjegavanja sudara

Nissanova tehnologija 'ground truth perception' (temeljna percepcija istine) spaja informacije iz LIDAR-a, radara i kamera sljedeće generacije visokih performansi. Tehnologija može otkriti oblik i udaljenost objekata, kao i strukturu područja oko vozila, u stvarnom vremenu s visokim stupnjem točnosti.

Koristeći ove informacije, moguće je da vozilo odmah analizira trenutnu situaciju, prosudi i automatski izvrši potrebne operacije izbjegavanja sudara.

Ova tehnologija također može otkriti usporeni promet i prepreke na cesti u daljini i u skladu s tim izvršiti promjenu vozne trake. Važno je da tehnologija također može pružiti povećanu podršku vozačima u područjima gdje detaljne informacije o karti nisu dostupne.

Nissan Collision Avoidance Technology: Manevar izbjegavanja prepreke Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Takao Asami, viši potpredsjednik, vodeći globalni istraživanje i razvoj, kaže: 'Nissan je bio prvi koji je plasirao niz naprednih tehnologija pomoći vozaču. Kada gledamo u budućnost autonomne vožnje, vjerujemo da je ona od iznimne važnosti za vlasnicima da se osjećaju vrlo sigurni u sigurnost svog vozila. Uvjereni smo da će naša tehnologija percepcije istine u razvoju značajno doprinijeti povjerenju vlasnika, smanjenju prometnih nesreća i autonomnoj vožnji u budućnosti.'

  • +22
Nissanova tehnologija pomoći vozaču Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Vodeće svjetske tehnologije

Nissan se udružio s vrhunskim tvrtkama u istraživanju i razvoju ove tehnologije i razmjeni znanja. LIDAR sljedeće generacije, ključni element, integrira se u Nissanov sustav u suradnji s Luminarom, koristeći vodeće svjetske tehnologije. U području napredne kontrole izbjegavanja sudara ključno je razviti visoko točnu tehnologiju provjere u digitalnom okruženju. U tu svrhu Nissan se udružuje s Applied Intuition, koji ima najsuvremeniju tehnologiju simulacije.

U okviru svoje dugoročne vizije, Nissan Ambition 2030, Nissan radi na razvoju tehnologije upravljanja vozilima koja ima za cilj značajno smanjenje nesreća korištenjem LIDAR tehnologije sljedeće generacije. Nissan vjeruje da će u nadolazećoj eri autonomne vožnje bitna tehnologija pomoći vozaču koja može izbjeći vrlo složene nesreće.

Nissan Address-to-address Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Nissan ima za cilj dovršiti razvoj svoje temeljne tehnologije percepcije istine do sredine 2020-ih. Prvo će biti dostupan na odabranim novim modelima i na gotovo svakom novom modelu do fiskalne 2030. godine.