POSEBNA PRIPREMA

[FOTO/VIDEO] Nevjerojatni Porsche 911 Dakar: Vjerojatno najsvestranije sportsko podvozje na svijetu

06.03.2023 u 14:18

Bionic
Reading

Ne može se mjeriti s trenutnim modelom 911 GT3, više usmjerenim na stazu, ali vrijeme kruga 911 Dakar je u rangu s 996 GT3 - usprkos njegovim gumama za sve terene i najvećoj brzini na stazi ograničenoj na 240 km/h

O ograničenoj seriji sjajnog sportskog autombila Porsche 911 Dakar s pogonom na sva četiri kotača smo pisali krajem prošle godine, no njegove karakterisitike su se pokazale još i nevjerojatnijima. Glavni voditelj projekta za Porsche 911 Dakar, Achim Lamparter, ne želi tvrditi da njegov automobil ima najsvestranije podvozje na svijetu. Ali onda postaje još konkretniji: 'To je najsvestranije podvozje za sportski automobil, da. 911 Dakar je definitivno vozilo s najvećim rasponom mogućnosti u ovom segmentu.'

U usporedbi s 'normalnim' 911 sa sportskim ovjesom, 911 Dakar podupiru podupirači koji podižu karoseriju 40 mm više od tla. Standardne gume za sve terene s visokim bočnim stranicama dodaju dodatnih 10 mm. Pametna značajka ovdje je hidraulički sustav podizanja. Razvijen za prednju osovinu vrlo nisko postavljenih sportskih automobila, također je korištena i na stražnjoj osovini modela 911 Dakar, omogućujući podizanje karoserije za dodatnih 30 mm. Rezultat je maksimalni razmak od tla od 191 mm, što je na razini nekih SUV vozila.

Sustav podizanja: Na normalnoj razini, sportsko podvozje je otprilike 50 mm više nego u 911 Carrera. Na podignutoj razini, sustav podizanja podiže prednju i stražnju osovinu šasije za dodatnih 30 mm.

Da li biti visok znači biti krut? Ne – 911 Dakar može podnijeti stazu Nordschleife, svladava zavoje, najveće brzine na stazi i promjene u tempu kao što bi 911 trebao. Ne može se mjeriti s trenutnim modelima 911 GT3, koji naravno imaju vrlo drugačiju misiju, više usmjerenu na stazu. 'Ali njegovo vrijeme kruga je u rangu s 996 GT3 - usprkos njegovim gumama za sve terene i najvećoj brzini na stazi ograničenoj na 240 km/h.'

Dvostruki svjetski prvak u reliju Walter Röhrl testira Porsche 911 Dakar Izvor: Promo fotografije / Autor: Porsche

Porsche je učinio sve što je mogao kako bi poboljšao stabilnost vožnje u vozilu s pogonom na sve kotače. Automobil nudi ne samo Porsche Active Suspension Management (PASM) kao standard, već i upravljanje stražnjom osovinom, Porsche Dynamic Chassis Control (PDCC) i PTV Plus u kombinaciji s elektronički kontroliranom blokadom stražnjeg diferencijala s potpuno promjenjivom raspodjelom okretnog momenta. Cilj svih ovih sustava je optimizirati prianjanje, performanse i užitak vožnje u svakoj situaciji.

Ispitivanje provedeno diljem svijeta

Bilo da se radi o pijesku, serpentinama ili snijegu, programi stabilnosti izračunavaju optimalnu interakciju za svaku situaciju. Tek tada 911 Dakar može ponuditi svoje impresivne mogućnosti i izvan ceste. Dva nova programa vožnje razvijena su za 911 – 'Rally' za energičnu vožnju na sipkim površinama poput makadama i 'Off-road' s naglaskom na trakciju. S ovim programom, sustav podizanja se aktivira automatski i nudi karoseriji maksimalni razmak od tla do brzine na stazi od 170 km/h – gotovo koliko i Cayenne.

Osnovni koncept i elektronika podvozja 911 Dakar značili su da je bilo potrebno posebno programiranje. Integracijski inženjeri prisustvovali su svim testiranjima koja su se izvodila diljem svijeta i fokusirali su se na sve brojne aplikativne programe, drugim riječima softver za regulacijske sustave. Smanjenje opruga za 50 posto, kompresija i rastezanje opruga povećana na do 14,5 mm, te ugradnja čvršćih nosača motora trenutnog 911 GT3 – sve je to hardver, klasični inženjering.

  • +26
Novi Porsche 911 Dakar Izvor: Promo fotografije / Autor: Porsche AG

Ali ništa ne funkcionira bez stručnjaka s prijenosnim računalom. Porsche Stability Management (PSM) također je morao naučiti razliku između 'kaldrme' i pustinjskog pijeska. 'Moji suradnici modificirali su svoje aplikacije na licu mjesta i mogli smo to odmah testirati', kaže Lamparter. U PSM aplikaciju uloženo je oko 2000 sati rada.

Porsche 911 Dakar program testiranja

U testiranju automobila, razvojni inženjeri oko generalnog voditelja projekta Achima Lampartera nisu se ograničili samo na intenzivno korištenje terenskih poligona u Weissachu.

Ali preinake podvozja nisu od koristi ako ih gume ne mogu implementirati. Lamparter stoga oduševljeno onim što je Pirelli postigao s gumom Scorpion All Terrain Plus. 'Već je bila u super stanju u prvoj fazi razvoja. I već smo tada razmišljali o tome da gumu ponudimo kao standard.' Jer Pirelli gume su bile impresivne i na asfaltu. 'Na stazi se ova guma troši sporije od nekih cestovnih guma', kaže Lamparter. 'To je crna magija', dodaje uz smiješak.

Ili je to rezultat inženjerske stručnosti. Uostalom, guma radi zajedno s najsvestranijim podvozjem sportskog automobila na svijetu.