evolucija suv-a

[FOTO/VIDEO] Kia Concept EV9 je potpuno električni pionirski SUV sutrašnjice, uskoro stiže na cestu

31.03.2022 u 13:49

Bionic
Reading

Koncept EV9 pokazuje potencijal Kijine dizajnerske inovacije, spajajući odvažnu vanjštinu s unutarnjim prostorom koji je uistinu vizionarski, a proizvodna verzija je potvrđena za Europu 2023.

Koncept EV9 prikazuje kako Kia vidi formu SUV-a za eru održive mobilnosti. Više od samo izložbenog automobila, Concept EV9 spaja estetiku koja nadahnjuje i tjera na razmišljanje, interijer koji redefinira parametre onoga što bi unutarnji prostor SUV-a trebao biti, i novu generaciju potpuno električnog pogonskog sklopa s nultim emisijama. To je uvod u ono što slijedi od Kie dok marka otvara put prema održivoj mobilnosti.

'U konceptu EV9 prikazujemo kako se današnji SUV može razviti kako bi igrao temeljnu ulogu u eri održive mobilnosti. Jezgra Concepta EV9 je vrhunski dizajn eksterijera, suvremeni i inovativni unutarnji prostor utemeljen na tehnologiji i napredni potpuno električni pogonski sklop. A ovo su temeljna načela koja će oblikovati naše buduće SUV kreacije.', rekao je Karim Habib, stariji potpredsjednik i voditelj Kia Global Design Centra.

KIA Concept EV9 Izvor: Promo fotografije / Autor: KIA

Proizvodna verzija Concepta EV9 sada je potvrđena za Europu 2023. i nadograđivati ​​će se na uspjeh koji je hvaljeni EV6 crossover postigao od lansiranja prošle godine.

Hrabro za prirodu

Koncept EV9 predstavlja održivu, ekološki prihvatljivu i svjesnu budućnost za SUV. Stvoren na Kijinoj naprednoj električnoj globalnoj modularnoj platformi (E-GMP) – Concept EV9 je visokotehnološko vozilo sa fleksibilnim životnim stilom koje pokreće potpuno električni pogon bez emisija.

Kombinira zadivljujući vanjski profil s vizionarskim unutarnjim prostorom koji je dodatno naglašen najsuvremenijom tehnologijom. Nevjerojatna estetika Concepta EV9 – i iznutra i izvana – pažljivo je izbrušena iz Opposites United-a, Kijine apstraktne filozofije dizajna.

Uzimajući inspiraciju iz stupa dizajna 'Bold for Nature' tvrtke Opposites United, Concept EV9 utjelovljuje avanturistički, otvoreni i rekreacijski oblik sa svojim čvrstim i uspravnim stavom. Izvana, takve proporcije pomažu u ocrtavanju trorednog SUV-a, što označava vozilo koje je vrlo sposobno, praktično i spremno za akciju.

Ove proporcije – zajedno s dimenzijama od 4930 mm duljine, 2055 mm širine, 1790 mm visine i međuosovinskog razmaka od 3100 mm – daju Conceptu EV9 estetski rijetku, ali vizualno zapanjujuću 'četverokutnu' prisutnost na cesti.

Sa strane, ovaj modernistički kutni profil daje potpuno električnom SUV-u jednostavan, ali osebujan obris koji je duboko ukorijenjen u 'Bold for Nature' stup Opposites Uniteda. Bočna karoserija niske gravitacije stvara maksimalan i trenutni učinak s oštrim kristalnim nadahnutim volumenima blatobrana koji se nalaze visoko na vozilu. Ovaj efekt niskog bočnog profiliranja karoserije čini da volumeni blatobrana Concepta EV9 iskaču, što rezultira snažnim SUV stavom.

U kontrastu s njegovom mišićavom siluetom, mekani i ugodni volumeni u cijelom tijelu Concepta EV9 nadoknađeni su oštrim i uredno obrubljenim elementima. Geometrija čvrste stijene izražena je kroz sofisticiran dizajn raspodjele mase, dok je volumen mekane kabine trupa napravljen da se osjeća gostoljubivo i pristupačno.

Moderno tigrovo lice

Kijino legendarno Tiger Face ili Tigrovo lice reinterpretirano je za eru održive mobilnosti i predstavljeno je na konceptu EV9. Novi Digital Tiger Face ima koristi od potpuno električnih vozila koja ne trebaju tradicionalnu rešetku na koju se oslanjaju vozila s motorom s unutarnjim izgaranjem, što rezultira da Concept EV9 ima prednju stranu u boji cijelog tijela koja jasno prenosi vrijednosti održivosti.

Nova rešetka sadrži zamršeni prikaz zvjezdanog oblaka koji je potpuno skriven iza karoserije Concepta EV9 kada se ne koristi. Ovaj stilizirani oblik inspiriran astralom dodatno naglašava visokotehnološku prirodu potpuno električnog SUV-a, dok još uvijek odaje počast svijetu prirode. Sekvencijski obrasci stvaraju 'svjetlo dobrodošlice' za vozača i služe za pravilno postavljanje svjetala tijekom vožnje. Uzorak zvjezdane karte inspirirao je dizajnerski tim Kia za stvaranje istaknutih okomitih dnevnih svjetala (DRL) za prednji i stražnji dio automobila, stvarajući zauzvrat jedinstven izgled od početka do kraja.

  • +3
KIA Concept EV9 Izvor: Promo fotografije / Autor: KIA

Mogućnosti koje se pružaju s preuređenom rešetkom i Digital Tiger Face rezultirale su novim dizajnom otvora za zrak koji smanjuje prednju masu i uvelike poboljšava aerodinamiku. Područje ventilacijskog kanala haube koristi se kao solarna ploča, pomažući da se povrati dio električne energije koju koristi Concept EV9. To vlasnicima BEV-a daje alternativni izvor energije kada nisu blizu stanice za punjenje.

Daljnje povećanje aero učinkovitosti su uvlačivi krovni nosači koji se zatvaraju prema unutra u krov Concepta EV9 kada se ne koristi, stvarajući glatki protok zraka preko vozila. Kada je potrebno, krovne šine se mogu podići jednostavnim pritiskom na gumb, dodatno naglašavajući sveobuhvatan i sveobuhvatan stav Concepta EV9. Sustav nadzora kamera sljedeće generacije koji zamjenjuje konvencionalna retrovizora dodatno poboljšava aerodinamička svojstva, istovremeno poboljšavajući prostornu svijest vozača.

Vanjski priključak

Na stražnjem dijelu Concepta EV9 nalazi se uvjerljiv, ali nevjerojatno nježan trokutasti d-stup koji djeluje kao vizualna žarišna točka i rezonira s kutnim elementima SUV-a. Inovativni dizajn D-stupa također stvara jedinstveni potpis Daylight Opening (DLO).

Obrađeni 22-colni kotači dodatno doprinose geometrijskom izgledu i robusnoj prirodi Concepta EV9. Trokutasti aero dizajn kontrolira protok zraka oko kotača i stvara vizualni kontrast kružnoj prirodi kotača kako bi se u potpunosti izrazila filozofija dizajna Opposites Uniteda, osiguravajući da se ravnoteža u harmoniji proteže u svaki element.

Kako bi ostao u skladu s okolišem - i ponovno se uključio u stup dizajna 'Bold for Nature' - Concept EV9 ima sveobuhvatni DLO panoramski krov. To putnicima ne samo da nudi opuštajuće poglede odozgo, već i otvara potencijal za pozitivan utjecaj na dobrobit i raspoloženje.

Prekrasna elegantna staklena struktura stvara izravnu vezu s vanjskim okruženjem, bilo da sunce preplavi kabinu tijekom dana plavog neba, miran zvuk kiše tijekom vikend vožnje u jesen ili umirujući osjećaj blistavog sjaja mjesečine i zvijezde u večeri bez oblaka.

Ponovno osmišljen unutarnji prostor

Na pozadini dobrobiti, wellnessa i svjesnosti, Concept EV9 pažljivo je izrađen kako bi ponudio vozaču i putnicima transformativni unutarnji prostor kako se iskustvo putovanja razvija. Odražavajući vanjski dizajn, unutrašnjost Concepta EV9 također je bila pod velikim utjecajem stupa dizajna 'Bold for Nature' Opposites Uniteda.

Unutar potpuno električnog SUV-a nalazi se dizajnerski pothvat koji integrira kvalitete prirode kao dio slikovitog, prvoklasnog salona. Interaktivni 27-inčni ultraširoki zaslon povezuje Concept EV9 iz stvarnog svijeta u virtualni, dok služi kao nervni centar za sve zahtjeve vozača i putnika, uključujući medije, kontrolu klime i funkcije udobnosti.

KIA Concept EV9: interijer Izvor: Promo fotografije / Autor: KIA

Osjećaj 'sutra' proteže se od vizionarskog dizajna kabine koja se prelijeva u kolo upravljača, koji je reinterpretiran kao pop-up upravljač koji je produžetak – i integriran i usklađen unutar – unutarnjeg prostora.

Mirna voda

Concept EV9 ima dizajn inspiriran bilježenjem jednostavnosti i savršenstva prirode, te kako je u suprotnosti i radi zajedno u savršenom skladu. Kao rezultat toga, Concept EV9 uzeo je daljnju inspiraciju iz 'Elementa vode' Opposites Uniteda, preuzimajući karakteristike koje se odnose na spokoj, smirenost i dobrobit. Na primjer, vanjska boja oponaša veliku dubinu oceana; ovo je zatim uravnoteženo umirujućim i vedrim plavim nebom koje zrači cijelim interijerom.

Etos 'Elementa vode' također je došao do izražaja kada je Kia dizajnerski tim tražio održive i ekološke materijale za korištenje u Conceptu EV9. Reciklirane riblje mreže korištene su za stvaranje podnih obloga vozila, a tkanina sjedala izrađena je od recikliranih plastičnih boca i recikliranih vunenih vlakana. Također, u cijelom unutarnjem prostoru korištena je veganska koža, koja je daleko etičnija i održivija u odnosu na konvencionalnu životinjsku kožu. Kia planira postupno smanjiti upotrebu životinjske kože u svim svojim vozilima.

Aktivan, pauziraj, uživaj

Unutrašnjost Concepta EV9 istražuje nove perspektive kako se iskustvo putovanja razvija. U tom pogledu, potpuno električni SUV ima tri napredna načina rada interijera koji bilježe različite situacije i zahtjeve putovanja.

'Aktivni' način rada je kada je Concept EV9 u pokretu, osiguravajući da vozač i putnici imaju optimalno iskustvo vožnje unutar potpuno električnog SUV-a. Druga dva načina rada odnose se na vrijeme kada se Concept EV9 ne kreće.

Način 'pauze' modificira unutarnji prostor tako da bude sličniji prvoklasnom salonu, dajući putnicima priliku za izravnu interakciju jedni s drugima, a pritom imaju koristi od svjetlosti koja dopire iz širokog panoramskog krova. U ovom načinu rada, sjedala se mijenjaju kako bi putnici koji sjede u prvom i trećem redu bili okrenuti jedan prema drugome. Sjedala u drugom redu preklapaju se i postaju stol, upotpunjujući prvoklasni dnevni boravak.

Drugi stacionarni način rada je 'Enjoy Mode', koji otvara unutrašnjost u prostor za prekid rada okretanjem oko konfiguracije tri reda sjedala. U ovom načinu rada vrata prtljažnika se otvaraju, dajući svim putnicima priliku da se povežu s vanjskim okruženjem i gledaju ispred i izvan vozila dok udobno sjede unutar potpuno električnog SUV-a.