'Peti prsten'

[FOTO/VIDEO] Kako su četiri prstena postala zaštitni znak Audija? Auto Union AG osnovan je prije 90 godina

30.06.2022 u 10:57

Bionic
Reading

Kao Audijev zaštitni znak, četiri međusobno povezana prstena simboliziraju spajanje četiri dosad nezavisna proizvođača automobila 29. lipnja 1932.: Audi, DKW, Horch i Wanderer. Ove marke su korijeni današnjeg AUDI AG-a

Mnogi zaljubljenici u automobile vjerojatno jako dobro poznaju povijest svoje omiljene marke, naročito njegove zaštitne znakove. Jedna od svakako najomiljenijih i najpoznatijih zaštitnih znakova u povijesti je ona njemačke marke – Audi. Zanimljiva je i geneza nastanka, u svijetu vrlo čuvenih, četiri spojena prstena.

I upravo je jučer jedan od tih simbola proslavio svoj devedeseti rođendan. Naravno, riječ je o simbolu marke Audi. Naime, dana 29. lipnja 1932., na inicijativu Državne banke Saske u Njemačkoj, četiri dotadašnje tvrtke proizvođači automobila: Audiwerke AG, Horchwerke AG i Zschopauer Motorenwerke J. S. Rasmussen AG (DKW) spajaju se u Auto Union AG.

Pogledajte i zanimljivi video materijal o nastanku, onoga što danas poznajemo kao marku Audi.

Kako su četiri prstena postala zaštitni znak Audija Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi AG

Novi subjekt istodobno sklapa ugovor s Wanderer Werke AG o kupnji i zakupu Wandererove automobilske divizije. Nova grupa ima sjedište u Chemnitzu u Njemačkoj, a uprava je bila smještena u tvornici DKW u Zschopauu do 1936. Nakon svog osnivanja, Auto Union AG je druga najveća grupacija motornih vozila u Njemačkoj.

Logo tvrtke prikazuje četiri međusobno povezana prstena, koji predstavljaju neraskidivo jedinstvo četiriju tvrtki osnivača. Zadržana su imena robnih marki Audi, DKW, Horch i Wanderer. Svakoj od četiri marke grupe dodijeljen je određeni tržišni segment: dok je DKW aktivan u segmentu motocikala i malih automobila, a Wanderer proizvodi i prodaje automobile srednje veličine, Audi prodaje automobile u luksuznom segmentu srednje veličine, a Horch označava luksuzne automobile na vrhu tržišta.

Danas ljubitelji Audija još uvijek mogu iskusiti Audijevu povijest i povijest proizvodnje automobila – u Muzeju Augusta Horcha u Zwickauu, te također u Audi Museum mobile u Ingolstadtu. Posjetitelji ove potonje do 24. rujna mogu pogledati posebnu izložbu 'Peti prsten' koja priča priču o marki NSU, najstarijoj marki prethodnici današnjeg AUDI AG-a.

Oni koji žele posjetiti Audi Museum mobile iz udobnosti vlastitog doma ili tijekom putovanja mogu to učiniti u bilo kojem trenutku u aplikaciji Audi Tradition. Dostupan je za preuzimanje u svim popularnim trgovinama aplikacija za iOS i Android pametne telefone.