SVJETSKA PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] Audi predstavio urbansphere koncept: Potpuna privatnost upakirana u vrhunsku tehnologiju

19.04.2022 u 21:52

Bionic
Reading

Audi skysphere, Audi grandsphere i Audi urbansphere tri su konceptna automobila Audija, kao vizija svijeta premium mobilnosti sutrašnjice. U tom procesu Audi stvara iskustvo vozila koje nadilazi svrhu pukog provođenja vremena u automobilu kako bi se došlo od točke A do točke B

Audi je predstavio planove za konceptni automobil Audi urbansphere, koji je sustavno dizajniran iznutra prema van. Da podsjetimo, njemački proizvođač premium automobila iz Ingolstadta je sredinom prošle godine najavio tri nova konceptna automobila, nazvana Sky Sphere, Grand Sphere i Urban Sphere. Radi o modelima koji sugeriraju da se radi o SUV-u, kupeu i grand toureru. Dosad smo vidjeli Audi grandsphere concept (2021), Audi skysphere concept (2021), ali i koncept koji ne pripada ovom tercetu, sjajni Audi A6 e-tron koncept iz 2021.

Audi urbansphere za svjetske megalopolise

Dizajneri i inženjeri u početku su kreirali Audi urbansphere za korištenje u kineskim megapolisima gustim prometom, iako je koncept prikladan i za bilo koji drugi gradski centar na svijetu. U tim urbanim područjima, gdje je osobnog prostora posebno malo, konceptni automobil nudi najveći unutarnji prostor od svih Audija do sada. To inteligentno usklađuje s tehnologijama i digitalnim uslugama koje privlače sva osjetila i nude potpuno novu razinu iskustva.

'Kako bi zadovoljili zahtjeve naših kineskih kupaca, Audijevi dizajnerski studiji u Pekingu i Ingolstadtu blisko su surađivali na zajedničkom razvoju konceptnog automobila Audi urbansphere,' kaže Markus Duesmann, predsjednik Uprave AUDI AG-a i odgovoran za kinesko tržište. Po prvi put, potencijalni kupci u Kini također su mogli sudjelovati u procesu razvoja, doprinoseći vlastitim željama i perspektivama u sklopu procesa poznatog kao 'sukreacija'.

Audi grandsphere concept (2021), Audi skysphere concept (2021) i Audi urbansphere concept Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi

Rezultat se može vidjeti u konceptu Audi urbansphere i njegovom posebno upečatljivom interijeru. Prostrani automobil djeluje kao salon na kotačima i mobilni ured, služeći kao treći životni prostor tijekom vremena provedenog u prometu. U tu svrhu, Audi urbansphere kombinira luksuz potpune privatnosti s opsežnim rasponom visokotehnoloških značajki u vozilu, čak i tijekom dnevne špice. Tehnologija automatizirane vožnje pretvara unutrašnjost, u kojoj nema volana, pedala ili zaslona, ​​u mobilni interaktivni prostor koji pruža pristup širem digitalnom ekosustavu.

Audi sphere koncepti

Audi skysphere, Audi grandsphere i Audi urbansphere tri su konceptna automobila koja je marka s četiri prstena razvila kako bi prikazala svoju viziju svijeta premium mobilnosti sutrašnjice. U tom procesu Audi stvara iskustvo vozila koje nadilazi svrhu pukog provođenja vremena u automobilu kako bi se došlo od točke A do točke B.

Sfera broj 1: Audi skysphere koncept s električnim pogonom debitirao je u kolovozu 2021. Predstavljao je spektakularnu viziju samovozećeg GT-a koji se pretvara u samovozeći sportski automobil s promjenjivim međuosovinskim razmakom.

Samo nekoliko tjedana kasnije, Audi je predstavio drugi model u seriji sphere, Audi grandsphere koncept, na IAA 2021. Ova velika limuzina s četiri sjedala ilustrirala je ambiciju marke da definira budućnost progresivnog luksuza.

Ono što oba konceptna automobila imaju zajedničko s Audi urbansphere je da se cijeli koncept temelji na tehnologiji autonomnih vozila razine 4. Audi trenutno surađuje s CARIAD-om, softverskim poslom Volkswagen Grupe, na uvođenju ove tehnologije u drugoj polovici desetljeća.

Audi urbansphere concept: eksterijer Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi

Unutarnja veličina

Već na prvi pogled, koncept Audi urbansphere otkriva se kao najveći model u obitelji sphere i od svih Audi konceptnih automobila do sada. Njegove velike dimenzije – 5,51 metar dug, 2,01 metar širok i 1,78 metara visok – svrstavaju ga u gornje ešalone automobilskog svijeta, ali koncept Audi urbansphere radikalno krši konvencije segmenta.

To je zato što je sustavno dizajniran oko svojih putnika, iznutra prema van. Najvažnija dimenzija je međuosovinski razmak bez premca od 3,40 metara.

Tekuća silueta karoserije vozila sadrži tradicionalne Audijeve oblike i elemente, koji su ovdje kombinirani kako bi stvorili novu kompoziciju s prepoznatljivim Singleframeom, s digitalnim očima susjednih rasvjetnih jedinica, široko zakrivljenim, dinamičnim krovnim lukom, masivnom preklopnom pločom koji skriva baterijsku jedinicu, velike 24-inčne kotače sa šest dvostrukih krakova (referenca na kultni konceptni automobil Audi Avus iz 90-ih) koji prenose lagani dizajn i stabilnost, podsjećajući na funkcionalne motorsportske kotače i tradiciju Bauhausa u želji marke.

Navedeni klinasti oblik karoserije vozila naglašen je velikim ravnim vjetrobranskim staklom. Sprijeda, ali i straga, nalaze se velike digitalne rasvjetne površine koje ostavljaju trag u dizajnu i ujedno služe kao komunikacijski elementi.

Audi urbansphere prkosi klasificiranju u kategorije konvencionalnih vozila. Ipak, na prvi pogled se otkriva kao tipičan Audi. Sličnosti s konceptom Audi grandsphere posebno upadaju u oči. Monolitni dizajn karoserije vozila dijeli zajedničke karakteristike s ova dva konceptna automobila, kao i isklesani, mekani oblik lukova kotača. Dugačak međuosovinski razmak od preko tri metra i kratki prevjesi ukazuju na to da se radi o električnom vozilu. Elegancija, dinamika, organski jezik dizajna – to su atributi koji odmah padaju na pamet unatoč veličanstvenim proporcijama Audi urbansphere, baš kao što to čine u znatno ravnijoj grandsferi.

Unutrašnjost Audi urbansphere ne podliježe konvencionalnoj maksimi da se što više sjedala, pretinaca za odlaganje i funkcionalnih elemenata ugura u prostor ograničen fizikom vožnje. Umjesto toga, daje prednost potrebi putnika da iskuse dovoljno prostora kao prepoznatljiv faktor udobnosti.

Dostupne su i prilagođene ponude infotainmenta, kao što je besprijekorna integracija ugrađenih usluga za streaming glazbe i videa. Audi će kupcima također ponuditi ekskluzivne pogodnosti, uključujući pristup koncertima, kulturnim događajima i sportskim događajima na temelju njihovih individualnih preferencija.

  • +72
Audi predstavio urbansphere koncept Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi

Arhitektura – iznutra prema van

Čak i 'sfera' u nazivu šalje signal: srce konceptnih vozila Audi skysphere, grandsphere i urbansphere nalazi se u njegovoj unutrašnjosti. To čini unutarnji prostor temeljom dizajna i tehnologije vozila, a time i sferom života i iskustva putnika dok su na cesti.

Njihove potrebe i želje oblikuju ovaj prostor, njegovu arhitekturu i sve integrirane funkcije. Kao rezultat ovog pomaka mijenja se i sam proces dizajna. Na početku svih rasprava fokus je isključivo na interijeru. Tek tada se dizajniraju paket, vanjske linije i proporcije, zajedno s tehnološkim specifikacijama, pretvarajući automobil u cjelovito umjetničko djelo.

Četiri pojedinačna sjedala u dva reda nude putnicima luksuznu prvoklasnu udobnost. Stražnja sjedala nude posebno izdašne dimenzije i širok raspon mogućnosti podešavanja. U načinima Relax i Entertain, naslon se može nagnuti do 60 stupnjeva, dok se nasloni za noge istovremeno protežu. Centralno postavljeni nasloni za ruke integrirani u bočne strane sjedala i njihovi ekvivalenti u vratima stvaraju ugodan osjećaj sigurnosti.

Sjedala također zadovoljavaju promjenjive društvene potrebe putnika na razne načine. Dok razgovaraju, mogu se okrenuti jedno prema drugom na svojim okretnim sjedištima. S druge strane, oni koji žele malo osamljenosti mogu sakriti područje glave od osobe koja sjedi pored njih pomoću zaslona za privatnost postavljenog iza naslona za glavu. Osim toga, svako sjedalo ima svoju zvučnu zonu sa zvučnicima u području naslona za glavu. Pojedinačni monitori također su ugrađeni u naslone prednjih sjedala.

S druge strane, kada putnici žele zajedno koristiti infotainment sustav, tu je i prozirni OLED zaslon velikog formata koji se okomito okreće s područja krova u zonu između redova sjedala.

Kao u konceptu Audi grandsphere, unutrašnjost urbane sfere spaja prostor i arhitekturu, digitalnu tehnologiju i autentične materijale u jednu cjelinu. Linije naglašavaju horizontalne proporcije vozila. Otvorena, široka unutrašnjost podržava dojam jedinstvenog prostora. Upravljač, pedale i obična instrumentna ploča mogu se sakriti tijekom automatizirane vožnje, što pojačava osjećaj transparentnosti i prostranosti.

Audi urbansphere također se kvalificira kao wellness zona zahvaljujući inovativnim digitalnim opcijama koje su se pojavile dobrim dijelom kroz doprinose iz procesa zajedničkog stvaranja s kineskim kupcima. Detekcija stresa je odličan primjer – ovaj prilagodljivi program koristi skeniranje lica i analizu glasa kako bi odredio kako se putnici osjećaju i nudi personalizirane prijedloge za opuštanje, na primjer s aplikacijom za meditaciju koja se može koristiti putem osobnog zaslona i privatne zvučne zone u nasloni za glavu.

Manje je više – zasloni i rad

U urbanoj sferi Audija jednostavnost je postala princip dizajna. Prije aktiviranja funkcija vožnje nisu vidljivi ni kružni instrumenti ni crni zasloni za koncepte virtualnog prikaza. Umjesto toga, putnici pronalaze jasno strukturirane i mirne zone izrađene od najkvalitetnijih materijala. Drvo i vuna, kao i sintetičke tekstilne tkanine, koriste se u oblogama, oblogama sjedala i podnim tepisima, a svi oni imaju visokokvalitetni osjećaj i ugodni su na dodir.

Vozilo oživljava dodirom prsta, zajedno s brojnim displejima, doduše u obliku izbočina na drvenim površinama ispod vjetrobranskog stakla, što na prvu može iznenaditi. Ovisno o statusu vožnje – jesu li ručni s upravljačem ili razina 4 – raspoređeni su po cijeloj širini unutrašnjosti ili segmentirani za vozača i suvozača, prikazujući sve potrebne informacije o putovanju u ultra visokoj rezoluciji tijekom cijelog putovanja.

Audi urbansphere concept: interijer Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi

Jedan poseban, iznimno inovativan upravljački element nalazi se u blizini otvora na vratima na unutarnjoj oblogi: MMI odaziv bez dodira. Ako putnik sjedi u uspravnom položaju, daleko naprijed u svom području, može koristiti ovaj element za fizički odabir različitih funkcijskih izbornika putem rotirajućih prstena i gumba i klikanja kroz pojedinačne razine, što omogućuje jednostavno i intuitivno operacija.

Upravljačke ploče su čak integrirane u naslone za ruke na vratima. Na taj način automobil uvijek nudi putnicima nevidljive dodirne površine pomoću optičkog indikatora koji pokazuje svoju poziciju. Istodobno, u naslonima za ruke na lijevim i desnim vratima nalaze se VR naočale koje se mogu koristiti u kombinaciji s opcijama infotainmenta – na primjer za sustav Holoride.

Održivost kao vodeći princip

Mnogi materijali u unutrašnjosti koncepta Audi urbansphere, poput furnira od graba, potječu iz održivih izvora. Ovaj izbor materijala omogućuje korištenje drva koje je izraslo u blizini gradilišta, a može se iskoristiti cijelo deblo. Tijekom procesa proizvodnje ne koriste se kemikalije.

Podstava sjedala izrađena je od ECONYL®, recikliranog poliamida. Ovaj materijal se također može reciklirati nakon upotrebe u automobilu – bez gubitka kvalitete. Činjenica da se materijali postavljaju odvojeno također igra važnu ulogu u mogućnosti njihova recikliranja, jer bi njihovo miješanje drastično smanjilo potencijal za recikliranje.

Bambus viskozna tkanina koristi se u naslonima za ruke i u stražnjem dijelu vozila. Bambus raste brže od običnog drva, izdvaja veliku količinu ugljika i ne zahtijeva herbicide ili pesticide za rast.

Vidljiva tehnologija – svjetlo Na prednjem dijelu nalazi se inovativna interpretacija Singleframea koja definira Audijev izgled: oblikovan je kao veliki osmerokut. Iako je rešetka izgubila svoju izvornu funkciju usisnika zraka na EV, i dalje je istaknuta kao nepogrešiv potpis marke. Digitalna svjetlosna površina nalazi se iza blago zatamnjenog, prozirnog vizira koji pokriva veliku površinu prednje strane. Sama trodimenzionalna svjetlosna struktura raspoređena je u dinamički kondenzirana područja piksela. Gornji i donji rubovi Singleframea i dalje su izrađeni od aluminija, a okomite veze čine LED diode kao dio svjetlosne površine.

Pogonski sustav i punjenje

Tehnološka platforma Audi urbansphere – Premium Platform Electric ili PPE – dizajnirana je isključivo za baterijsko-električne pogonske sustave i stoga u potpunosti iskorištava sve prednosti ove tehnologije. Ključni element PPE je baterijski modul između osovina, koji – kao u Audi grandsphere – drži oko 120 kilovat sati energije. Audi je uspio postići ravan raspored akumulatora koristeći gotovo cijelu bazu vozila između osovina.

Zajedno s velikim kotačima od 24 cola, to stvara osnovne proporcije koje su savršene ne samo iz perspektive dizajna. Glavne prednosti uključuju dugu unutrašnjost i stoga prostor za noge u oba reda sjedala.

Dva električna motora koncepta Audi urbansphere sposobna su isporučiti ukupnu snagu od 295 kilovata i okretni moment sustava od 690 Nm. To su impresivne brojke koje se često ne koriste u potpunosti u vožnji u gustom gradskom prometu. Ipak, Audi urbansphere je još uvijek opremljen stalnim quattro pogonom na četiri kotača – bitnom značajkom za modele visokih performansi marke.

Konceptni automobil ima po jedan elektromotor na svakoj od prednjih i stražnjih osovina koji, pomoću elektroničke koordinacije, implementiraju stalno dostupni pogon na sve kotače prema potrebi, savršeno ih balansirajući sa zahtjevima za ekonomičnost i domet.

Jedna inovativna značajka je da se motor na prednjoj osovini može deaktivirati prema potrebi kako bi se smanjilo trenje, a time i potrošnja energije prilikom vožnje.

Brzo punjenje, veliki domet

Srce pogonskog sustava je tehnologija punjenja od 800 volti. Osigurava da se baterija može napuniti do 270 kilovata na stanicama za brzo punjenje u najkraćem mogućem vremenu. Kao takva, vremena punjenja približavaju se onima kod konvencionalnog zaustavljanja za punjenje goriva u automobil koji pokreće motor s unutarnjim izgaranjem: samo deset minuta dovoljno je da se baterija napuni do razine dovoljne za pogon automobila više od 300 kilometara. Uz to, baterija, koja drži više od 120 kilovat sati, može se napuniti od 5 do 80 posto za manje od 25 minuta. To znači da se može očekivati ​​domet do 750 km prema WLTP standardu – pa čak i kada se koristi za energetski intenzivnija putovanja po gradovima i na kratke udaljenosti, općenito je moguće izbjeći neočekivana zaustavljanja radi punjenja.

Zračni ovjes za maksimalnu udobnost

Prednji kotači povezani su preko osovine s 5 karika koja je posebno optimizirana za električna vozila. Straga se nalazi viševezna osovina koja je, kao i prednja osovina, izrađena od laganog aluminija. Unatoč dugom međuosovinskom razmaku od 3,40 metara, stražnji kotači koji se mogu upravljati pružaju izvrsnu upravljivost

Audi urbansphere koncept, kao i njegov najbliži srodnik grandsphere, ima Audi adaptivni zračni ovjes – jednokomorni sustav zračnog ovjesa s poluaktivnom kontrolom amortizera. Nudi izvanrednu udobnost ne samo na gradskim autocestama, već čak i na neravnom, često zakrpanom asfaltu ulica u centru grada bez primjetnih kretanja tijela.