SVJETSKA PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] Audi predstavio A6 Avant e-tron koncept, fantastični karavan električne budućnosti

17.03.2022 u 08:08

Bionic
Reading

Poput Audi A6 e-tron koncepta iz 2021., A6 Avant također ima isključivo električni pogonski sustav baziran na PPE platformi, a ujedno, predstavlja novi koncept dizajna s istim dimenzijama kao i A6 Sportback e-tron

U sklopu svoje godišnje medijske konferencije 2022., Audi predstavlja sljedeći model u svojoj budućoj A6 luksuznoj klasi s električnim pogonom: A6 Avant e-tron koncept. Tvrtka s četiri prstena predstavila je Audi A6 Sportback s električnim pogonskim sustavom prije gotovo godinu dana na sajmu automobila u Šangaju u travnju 2021. Konceptni automobil A6 Avant e-tron orijentiran na proizvodnju sada ilustrira sintezu pionirske pogonske tehnologije i Audijev svijet tradicionalnog dizajna: Avant.

Poput Audi A6 e-tron koncepta koji je bio izložen 2021., A6 Avant također ima isključivo električni pogonski sustav baziran na PPE platformi koja gleda u budućnost, razvijenu pod Audijevim vodstvom. Ujedno, predstavlja novi koncept dizajna s istim dimenzijama kao i A6 Sportback e-tron. Sa 4,96 metara dužine, 1,96 metara širine i 1,44 metara visine, karoserija ga svrstava u luksuznu klasu. Njegove linije dosljedan su razvoj Audijevog suvremenog formalnog jezika. Značajni elementi poput zatvorenog Singleframea i neprekidne trake svjetala straga naglašavaju njegovu srodnost s drugim Audijima na električni pogon u floti e-tron.

Audi predstavio A6 Avant e-tron koncept Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi

Koncept eksterijera Audi A6 Avant e-tron koji debitira u ožujku 2022. nije ništa više jednostavan dizajn od Sportbacka. Naprotiv, njegove linije i elegantne proporcije predviđaju buduće Audijeve proizvodne modele i nude naznake o tome koliko će dinamično i elegantno izgledati luksuzna klasa s električnim pogonom marke s četiri prstena.

'S konceptom Audi A6 Avant e-tron, nudimo potpuno opipljiv pogled na buduće proizvodne modele na našoj novoj tehnološkoj PPE platformi,' kaže član Audijevog odbora za tehnički razvoj Oliver Hoffmann. 'Ne elektrificiramo samo uspješnu 45-godišnju povijest Avant-a. Ono što najviše od svega želimo je korištenje tehničke vještine za dodavanje uskličnika. To posebno uključuje moćnu tehnologiju od 800 volti, 270 kW kapaciteta punjenja i WLTP raspon do 700 kilometara.

Uz amblem A6, konceptni automobil naglašava svoje mjesto u poslovnoj klasi marke. Ova obitelj predstavlja marku u jednom od svjetskih segmenata s najvećom količinom od 1968. (do 1994., kao Audi 100). Od 1977. u seriji postoje Avant modeli – revolucionarna, vrlo emocionalno osmišljena reinterpretacija karavan klase.

S Avantom, čije se dinamične linije kombiniraju s visokim stupnjem varijabilnosti, tvrtka je doslovno razradila novu vrstu automobila koju je konkurencija često kopirala. Avant, izraz koji potječe od avangarde i Audijevog reklamnog slogana iz 1995., riječ je koja je uzela maha: lijepi karavani zovu se Avant.

Sa svoje strane, PPE tehnologija će osigurati da se ono što impliciraju linije automobila pretoči u standard dinamičnih voznih performansi i svakodnevne prikladnosti prikladne za duge vožnje. To znači da će u budućnosti Audi A6 e-tron blistati s dometom do 700 kilometara (prema WLTP standardu), ovisno o pogonskom sustavu i varijanti modela. A najjači predstavnici serije ubrzavati će od 0 do 100 km/h za manje od četiri sekunde. Vrijednosti Sportbacka i Avanta tek neznatno odstupaju jedna od druge.

Stražnji dio Audija A6 Avant, koji je lijep koliko je i prostran, nipošto nije jedina stvar koja ga kvalificira kao šampiona za pohranu u dvostrukom smislu. Pogonski sustav i tehnologija baterije također opravdavaju tu titulu. Sa svojim sustavom od 800 volti i kapacitetom punjenja do 270 kW, može primiti dovoljno energije u samo 10 minuta na stanici za brzo punjenje za vožnju oko 300 kilometara.

Nepogrešiv e-tron: dizajn

Na temelju svojih dimenzija, koncept Audi A6 Avant e-tron jasno predstavlja vrhunske segmente – 4,96 metara (16,3 stope) u dužinu, 1,96 metara u širinu i 1,44 metara u visinu, isto kao aktualni modeli iz serije Audi A6/A7. Sa svojim dinamičnim proporcijama i elegantnim linijama, uključujući Avant stražnji dio tipičan za marku, na prvi je pogled očito da je ovo vozilo zamišljeno u aerotunelu.

Aerodinamika je uvijek igrala ključnu ulogu u Audiovoj dugoj povijesti uspjeha u luksuznoj klasi. CW vrijednost Audija 100 / C3 – svjetskog prvaka u aerodinamici svih klasa u svoje vrijeme – legendarna je: sa svojom cW vrijednošću od 0,30, Audi je već 1982. godine daleko nadmašio svoje konkurente, a to je nastavio činiti za mnoge godine nakon toga.

Sada električna obitelj koncepta Audi A6 e-tron piše novo poglavlje u ovoj priči o uspjehu, dokazujući još jednom da marka uvijek kombinira formu i funkciju u savršenoj simbiozi. Sportbackova cW vrijednost od samo 0,22 je bez presedana u elektrificiranom C-segmentu. Sa svojom ekspanzivnom linijom krova, Avantova cW vrijednost je samo 0,02 jedinice iznad te. Laički rečeno, to znači da automobil pokazuje minimalan aerodinamički otpor - što se u početku prevodi u manju potrošnju energije, a time i prošireni domet. Istodobno, fino ugađanje u aerotunelu ponovno je rezultiralo organskim dizajnom s iznimnom elegancijom i skladom do posljednjeg detalja.

Veliki kotači od 22 cola i kratki prevjesi, ravna kabina i dinamičan krovni luk daju Avantu proporcije koje izrazito podsjećaju na sportski automobil.

Audi predstavio A6 Avant e-tron koncept Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi

Odsutnost tvrdih rubova rezultira glatkim prijelazima između konveksnih i konkavnih površina po cijelom tijelu, kao i mekim sjenama. Audi A6 e-tron koncept djeluje monolitno, kao iz jednog kalupa – osobito kada se gleda sa strane.

Blago zakošen krovni luk s kosim D-stupom tipična je značajka dizajna prozora Audi Avant; D-stup se uzdiže iz stabilne baze stražnjeg dijela vozila na posebno aerodinamičan način. Upečatljivi quattro lukovi kotača učinkovito naglašavaju širinu karoserije i istovremeno su organski integrirani u bočne površine.

Lukovi kotača povezani su posebno isklesanim područjem baterija iznad bočnih pragova, koji je naglašen crnim umetkom - elementom dizajna koji je sada zaštitni znak flote električnih vozila marke Audi. Također tipični za Audi e-tron modele su elegantni virtualni vanjski retrovizori temeljeni na kameri u podnožju A-stupa.

Gledajući sprijeda, odmah je vidljivo da je Audi A6 e-tron koncept električni predstavnik marke s četiri prstena. Karakteristična značajka je velika zatvorena Singleframe rešetka, koja je pri dnu obrubljena dubokim usisnicima zraka za hlađenje pogonskog sklopa, baterije i kočnica. Ravni okviri prednjih svjetala protežu se daleko u bočne strane prednjeg kraja, naglašavajući vodoravno poravnatu arhitekturu karoserije vozila.

Utjecaj zračnog tunela na stražnji kraj je nepogrešiv. Gornji stražnji kraj oblikovan je tako da stvori aerodinamički funkcionalan i obodni odvojivi rub. Stražnji spojler s obrubom u boji vizualno naglašava izduženu, vodoravno orijentiranu siluetu A6 Avant e-tron koncepta. Također obavlja važan rad s protokom zraka kako bi poboljšao aerodinamiku.

A u donjem dijelu, dva velika izlaza za zrak stražnjeg difuzora integrirana su u područje branika. Ove komponente, koje također imaju obloge u boji, kanaliziraju zrak koji struji ispod vozila na način koji smanjuje turbulenciju – savršena kombinacija smanjenog aerodinamičkog otpora i minimalnog podizanja.

Sportsku siluetu izložbenog automobila naglašava njegova topla nijansa sive zvane Dolina Neptuna (Neptune Valley). Dok boja ima moderan, nenametljiv izgled kada je u sjeni, njezin se puni učinak otvara na suncu, prekrivajući izložbeni automobil u nijansama nježno preljevnog zlata sa svojim efektnim pigmentima.

Osvjetljavanje iz svake perspektive – svjetlosna tehnologija

Ravna prednja i stražnja svjetla su tanka i u ravnini s cjelokupnom kompozicijom linija. Digital Matrix LED i digitalna OLED tehnologija omogućuju postizanje maksimalne svjetline i širokog raspona značajki čak i uz minimalnu površinu, dok u isto vrijeme nudi prilagodljive svjetlosne potpise. Tim Audijevih dizajnera i programera rasvjete još jednom je odradio nevjerojatan posao – ovaj konceptni automobil u svoje rasvjetne jedinice sadrži mnoštvo novih značajki i mogućnosti personalizacije.

Tri mala LED projektora visoke razlučivosti ugrađena su u svaku stranu karoserije, pretvarajući tlo ispod sebe u pozornicu kada se vrata otvore – mali, prošireni, dinamični svjetlosni efekti pozdravljaju putnike porukama na njihovom jeziku.

Kombinacija sigurnosnih značajki i estetskog dizajna posebno je važna za Audi. Zato mali projektori visoke razlučivosti također prikazuju simbole upozorenja na tlu - da upozore vozača bicikla da će se vrata automobila, na primjer, otvoriti.

Još četiri LED projektora visoke razlučivosti – neprimjetno integrirana u kutove vozila – generiraju projekcije žmigavaca. Dizajn ovih projekcija može se prema potrebi modificirati kako bi odgovarao različitim tržištima i regijama odobrenja.

Digital Matrix LED prednja svjetla postižu gotovo kinematografsku kvalitetu. Ako je, na primjer, Audi A6 Avant e-tron koncept parkiran ispred zida tijekom pauze kako bi napunili bateriju, vozač i putnici mogu provesti vrijeme igrajući video igricu koja se projicira na njega. Umjesto na malom ekranu u kokpitu, vidjet će virtualne krajolike njihove trenutne igre projicirane na zid u XXL formatu – i sve to putem Digital Matrix LED prednjih svjetala.

Stražnji kraj konceptnog automobila sadrži novu generaciju digitalnih OLED elemenata koji, kao kontinuirana traka svjetla, djeluju poput zaslona. Također se mogu koristiti za stvaranje gotovo neograničenih prilagodljivih varijacija digitalnih svjetlosnih potpisa i dinamičkih svjetlosnih zaslona koji se mogu prilagoditi osobnom ukusu kupca.

Jedna nova značajka stražnjih svjetala je trodimenzionalna arhitektura digitalnih OLED elemenata, koja – prilagođena obliku karoserije – omogućuje savršenu integraciju noćnog dizajna u cjelokupni izgled. To omogućuje doživjeti dinamičnu svjetlosnu predstavu ne samo u dvije dimenzije – kao što je ranije bio slučaj – već s impresivnim, 3D prostornim efektom.

Podrazumijeva se da kombinirana stražnja svjetla, kao i prednja svjetla, ispunjavaju zahtjeve svojih programera kada je riječ o tradicionalnim funkcijama osvjetljenja vozila, naime vidjeti i biti viđen – sprijeda, jasno i jarko osvijetljenu cestu s prednjim svjetlima koja inteligentno prilagođavati se prometnoj situaciji, vremenu i okruženju te komunicirati s ostalim sudionicima u prometu. U stražnjem dijelu, ultrasvijetla, homogena i visokokontrastna digitalna OLED kombinirana stražnja svjetla mogu posebno i značajno povećati razinu sigurnosti na cestama budućnosti.

  • +44
Audi A6 Avant e-tron koncept Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi

Osim toga, izbočine oko vozila omogućuju da se njegov komunikacijski raspon po prvi put proširi izvan vozila. Uz pomoć inteligentne povezanosti u vozilu, koncept A6 e-tron vizualnim signalima pruža informacije ostalim sudionicima u prometu.

PPE platforma - visoka karoserija i niska visina vožnje

PPE (Premium Platform Electric) platforma je dizajnirana isključivo za baterijsko-električne pogonske sustave i stoga može u potpunosti iskoristiti sve prednosti ove tehnologije. Ključni element buduće PPE flote je baterijski modul između osovina koji drži oko 100 kWh energije u Avant verziji A6 e-tron koncepta. Korištenjem cijele baze vozila moguće je postići relativno ravan raspored baterije. To znači da će ovu jedinstvenu platformu biti moguće koristiti i za vozila s visokom karoserijom i vozila s izrazito dinamičnom, ravnom arhitekturom – kao što je Audi A6 Avant – bez ikakvih promjena u osnovnoj arhitekturi.

PPE predstavljena 2018. je prva platforma dizajnirana za smještaj bez presedana raspona automobila velike količine – uključujući SUV-ove i CUV-ove s visokim razmakom od tla, kao i automobile s niskom visinom vožnje koji su dio Audijevog temeljnog asortimana proizvoda, kao što je Audi A6 serija. No, postoje i planovi za proširenje PPE asortimana na B-segment, koji je već desetljećima bio najveći tržišni segment za Audi. Čak i kada je riječ o vrhunskom D-segmentu, PPE je izvrsna tehnološka platforma za nadgradnju.

Veličina baterije i međuosovinski razmak PPE vozila su skalabilni, što ih čini prikladnim za korištenje u različitim tržišnim segmentima. Međutim, proporcije prilično dugog međuosovinskog razmaka i vrlo kratkih prevjesa nešto su što će im svima biti zajedničko, a to, zajedno s velikim kotačima, rezultira osnovnim proporcijama koje su jednostavno savršene – i to ne samo u smislu dizajna. To je zato što će putnici budućih PPE modela također imati koristi od dugog međuosovinskog razmaka, što znači dužu unutrašnjost i više prostora za noge u oba reda sjedala – ključnu prednost u svim segmentima. Osim toga, električna vozila su također općenito prostranija zahvaljujući nepostojanju tunela za prijenos, koji jednostavno nije potreban zbog tehnologije.

Ali čak i bez tunela za prijenos, Audi kupci neće morati odustati od zaštitnih znakova quattro pogonskog sustava marke. Buduća ponuda PPE modela uključivat će inačice s jednim električnim motorom montiran na prednju i stražnju osovinu koji koristi elektroničku koordinaciju za isporuku pogona na sve kotače na zahtjev i postizanje savršene ravnoteže između dinamike vožnje i energetske učinkovitosti. Osim toga, obitelj e-tron također će uključivati osnovne verzije optimizirane za minimalnu potrošnju i maksimalni domet – u ovom slučaju pogon će dolaziti iz jednog elektromotora postavljenog na stražnju osovinu.

Dva elektromotora Audi A6 Avant e-tron koncepta sposobna su isporučiti 350 kW (476 KS) ukupne snage i 800 Nm okretnog momenta.

Prednji kotači koncepta Audi A6 e-tron povezani su preko osovine s pet karika posebno optimizirane za električna vozila sa osovinom s više karika na stražnjoj strani. Konceptni automobil ima Audi zračni ovjes s prilagodljivim amortizerima.

A6 Avant e-tron – šampion pohrane

Srce pogonske tehnologije koncepta Audi A6 Avant e-tron – i svih budućih modela PPE – bit će tehnologija punjenja od 800 volti. Kao i Audi e-tron GT quattro prije njega, ovo osigurava da se baterija može napuniti do 270 kW u vrlo kratkom vremenu na stanicama za brzo punjenje. Ova revolucionarna tehnologija po prvi će put ući u srednje i luksuzne segmente velike količine s PPE.

Tako će A6 Avant postati šampion pohrane u dvostrukom smislu – ne samo zbog svoje prostrane stražnje strane. Tehnologija PPE omogućuje vrijeme punjenja koje se približava uobičajenom zaustavljanju za punjenje goriva u automobil koji pokreće motor s unutarnjim izgaranjem. Samo 10 minuta je dovoljno vremena da se baterija napuni do razine dovoljne za pogon automobila na više od 300 kilometara. A za manje od 25 minuta možete napuniti bateriju od 100 kWh koncepta Audi A6 Avant e-tron od 5 do 80 posto.

Zajedno s dometom do 700 kilometara – ovisno o odabranom sustavu vožnje i izlaznoj snazi ​​– modeli iz obitelji Audi A6 e-tron beskompromisno su prikladni za duga putovanja. Nadalje, njihov domet i brzina punjenja idu ukorak s motorima s unutarnjim izgaranjem, što ih čini savršenim univerzalnim automobilima za svakodnevne potrebe, od kratkih putovanja u trgovinu do dužih cestovnih putovanja na odmoru.

Što se tiče dinamičkih kvaliteta, koncept Audi A6 e-tron – što je tipično za električni automobil – uistinu nadmašuje svoje konkurente s motorima s unutarnjim izgaranjem. Zahvaljujući velikom okretnom momentu već od prve revolucije, čak i početni modeli dizajnirani za učinkovitost ubrzat će do 100 km/h za manje od sedam sekundi. A u vrhunskim modelima visokih performansi, ovaj sprint može se čak smanjiti na manje od četiri sekunde.