Zelena energija

[FOTO/VIDEO] Grčki otok Astipaleja prelazi na sunčevu energiju; Volkswagen im je ponudio svoja rješenja održive mobilnosti

03.06.2021 u 16:10

Bionic
Reading

Prva električna vozila koristi policija, uprava zračne luke i otočna općina, a privatni kupci mogu birati između Volkswagena e-up!, ID.3 i ID.4, kao i električnog skutera SEAT MÓ eScooter 125

Astipaleja, grčki otok u Egejskom moru, je na putu da postane pametan, održiv otok. Sa svojih 1334 stanovnika ovaj otok koji pripada Dodekanezu, arhipelagu od dvanaest glavnih otoka na jugoistoku Egejskog mora, dugačak 18 i širok najviše 13 km te površine od 97 kvadratnih km udaljen je oko 190 nautičkih milja od Atene.

Naime, Volkswagen i grčka vlada potpisali su memorandum o razumijevanju prošlog studenog u kojem Volkswagen nudi čitav niz rješenja za održivu mobilnost.

Prva električna vozila, uključujući i prvi potpuno električni policijski automobil u Grčkoj, jučer su puštena u promet u nazočnosti grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa, izvršnog direktora Volkswagena Herberta Diessa i zamjenika ministra vanjskih poslova Kostasa Fragogiannisa. Otvorene su i prva javna i privatna punionica. Događaj je označio pokretanje prijelaza na potpunu elektrifikaciju na Astipaleji. U narednim godinama otok želi prijeći na pametnu održivu mobilnost i potpuno modernizirati svoj energetski sustav.

Herbert Diess, izvršni direktor Volkswagen koncerna, je ovom prilikom izjavio: 'Astipaleja će biti budući laboratorij za dekarbonizaciju u Europi. Istražit ćemo u stvarnom vremenu što motivira ljude da prijeđu na e-mobilnost i koji su poticaji potrebni za prelazak na održivi način života. Ova saznanja pomoći će ubrzati transformaciju prema održivoj mobilnosti i zelenoj energiji u Grčkoj. Širom svijeta zaštita klime dobiva ogroman zamah. Volkswagen je pokrenuo ovu promjenu nudeći čitav niz održivih mobilnosti - od automobila, preko punjenja do održivih energetskih rješenja. Astypalea može postati predložak za brzu transformaciju, potaknutu uskom suradnjom vlada i poduzeća.'

Črčki premijer Kyriakos Mitsotakis je rekao: 'Grčka ima misiju transformirati naše gospodarstvo i društvo u 'Grčku 2.0', vodeći zelenu revoluciju i iskorištavajući najnoviju digitalnu tehnologiju. Naši su planovi smjeli. Astipaleja će biti testni pokus za zeleni prijelaz: autonomna energija i u potpunosti pokrenuta prirodom. Ovaj prekrasan otok središnji je stup u toj tranziciji i neizmjerno sam zahvalan lokalnoj zajednici na kontinuiranoj podršci projektu. Naše jedinstveno partnerstvo s Volkswagenom, jednom od najdinamičnijih i najinovativnijih svjetskih automobilskih tvrtki, te sa briljantnim istraživačkim timovima na Sveučilištu Egeja i Strathclydeu Sveučilištu, dat će nam vitalne uvide koji će nam pomoći da stvorimo poticaje za promjene na našem putu do čistije, zelenije i održivije budućnost. Zajedno ćemo iskoristiti vjetar i sunce za pokretanje te svjetlije budućnosti.'

VW ID.3 na Astipaleji Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

Prijelaz na zelenu energiju sunca

Prva električna vozila koristi policija, uprava zračne luke i otočna općina. Prodaja električnih vozila privatnim kupcima započet će krajem lipnja. Kupci mogu birati između Volkswagena e-up!, ID.3 i ID.4, kao i SEAT MÓ eScooter 125. Grčka vlada dodatno podržava prelazak na e-mobilnost atraktivnim subvencijama. U sljedećem koraku trebaju se pokrenuti nove usluge mobilnosti. Već se vrše pripreme za potpuno električnu uslugu dijeljenja automobila i uslugu dijeljenja vožnje. Kao globalna tvrtka za mobilnost, Volkswagen Group nudi čitav niz budućih rješenja za mobilnost, uključujući vrhunska energetska rješenja tvrtke MAN SE.

Grčka je također objavila svoje planove za prijelaz na zelenu energiju. Energetski sustav pretvorit će se u obnovljive izvore u dvije faze: Do 2023. godine novi solarni park pružit će oko 3 megavata zelene energije, pokrivajući 100 posto energije potrebne za punjenje električnih vozila i više od 50 posto ukupnih potreba otoka za energijom. Do 2026. godine novi će se energetski sustav dodatno proširiti na više od 80 posto ukupne potražnje za energijom. Uz to, sustav za pohranu baterija pomoći će uravnotežiti mrežu i u potpunosti iskoristiti solarni park. Kao rezultat toga, emisije CO₂ u otočnom energetskom sustavu bit će znatno smanjene, dok bi troškovi energije mogli pasti za najmanje 25 posto. Zanimljivo je da se danas otok energijom napaja iz dizelskih generatora.

  • +10
Grčki otok Astipaleja prelazi na sunčevu energiju Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

Akademski studij nadgledat će transformaciju

Znanstvenici sa oba Sveučilišta nadgledat će i sustavno ocjenjivati transformaciju na Astypalei. Studija će se usredotočiti na ljude Astypalee i njihove stavove prema transformaciji. Nizom istraživanja ispitat će se opći pogledi na e-mobilnost i spremnost za prelazak na električno vozilo, pružajući dublje razumijevanje ključnih poluga i prepreka transformacije. Konačni rezultati studije bit će objavljeni i mogu pomoći u ubrzanju prelaska na e-mobilnost u drugim regijama.

VW ID.4 je prvi potpuno električni policijski automobil u Grčkoj Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

Tijekom sljedećih pet godina Astipaleja će se pretvoriti u pametni održivi otok. Mobilnost će biti električna, a napajat će se lokalno proizvedenom zelenom električnom energijom. Nove usluge mobilnosti poput dijeljenja automobila i dijeljenja vožnje zamijenit će postojeće osnovne autobusne usluge. Sveukupni cilj nije samo poboljšati mobilnost već i smanjiti broj vozila na otoku za otprilike jednu trećinu.

Možda bi ovo moglo biti sjajno rješenje i za naše otoke?