DOBRO POZNATI DNK

[FOTO/VIDEO] Stiže četvrta generacija Nissan X-Traila: Robustan SUV s intuitivnom tehnologijom za elektrificirane obiteljske avanture

11.10.2022 u 08:53

Bionic
Reading

Iako će većina kupaca birati inačicu s Nissanovim inovativnim pogonom e-POWER, X-Trail će biti dostupan i s tradicionalnim, blago elektrificiranim 1,5-litrenim turbomotorom s varijabilnim kompresijskim omjerom snage 120 kW (163 KS)

Sljedeći nastavak Nissanove ofenzive elektrificiranih proizvoda uskoro stiže u obliku posve nove, četvrte generacije modela X-Trail. Od predstavljanja X-Traila 2001. godine, više od sedam milijuna jedinica prodano je širom svijeta, što ga čini jednim od najpopularnijih obiteljskih pustolovnih vozila na svijetu.

Za ovu novu iteraciju, Nissan se oslonio na dobro uspostavljenu DNK koja se proteže kroz sve tri prethodne generacije X-Traila: robustan, SUV stil s intuitivnom tehnologijom, fleksibilnom upotrebom i naprednim pogonskim sklopom s mogućnostima pogona na sva četiri kotača. Novi X-Trail bit će dostupan u konfiguracijama s pet i sedam sjedala, nudeći praktičnu opciju za dane izlaska s proširenom obitelji ili prijateljima.

Platforma CMF-C

Baš kao i novi Qashqai za europsko tržište, novi X-Trail temelji se na novoj Alijansinoj platformi CMF-C koja spaja najnapredniju automobilsku strukturu i tehnološku arhitekturu.

Kada je riječ o konstrukciji, karoserija bijele temeljne boje izrađena je od još lakšeg materijala, a naprednim tehnikama prešanja i zavarivanja povećana je čvrstoća i smanjena masa vozila. X-Trail je po prvi put opremljen vratima prtljažnika izrađenima od kompozitnih materijala.

Nissan X-Trail: statičke snimke Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Prednja i stražnja vrata, prednji blatobrani i poklopac motora sada su izrađeni od aluminija. Time je osigurana uglađenost, udobnost i odzivnost kakvu nalazimo u modelima više klase, kao i iznimna zaštita u slučaju nesreće te veća učinkovitost.

Pogon e-POWER

Novi X-Trail drugi je model u Nissanovoj ponudi za europsko tržište u koji će se ugrađivati Nissanov inovativni pogon e‑POWER. Ovaj sustav je ekskluzivna Nissanova tehnologija. Riječ je o jedinstvenom pristupu elektrifikaciji motora kojim se postiže gotovo autentičan doživljaj vožnje električnog automobila, no bez potrebe za punjenjem na punionici.

Sustav je prvi put predstavljen u modelu Note u Japanu 2017. godine, a kupce je u trenu osvojila kombinacija uglađenih i besprijekornih performansi i samopunjenja u vožnji.

U X-Trailu se taj sustav sastoji od snažne baterije, benzinskog motora s varijabilnim kompresijskim omjerom, generatora, invertera i 150 kW (204 KS) snažnog električnog motora koji je ugrađen sprijeda. Budući da kotače pokreće isključivo električni motor, ubrzanje je trenutačno i linearno.

Kako bi se ispunile svakodnevne potrebe europskih kupaca, sustav e-POWER znatno je poboljšan za novi X-Trail. Taj se sustav već upotrebljava u modelu Note (za japansko tržište) čiji 1,2-litreni benzinski motor puni bateriju i razvija ukupno 78 kW (106 KS). U X-Trailu za europsko tržište stvar je ponešto drugačija. Naime, u njega se ugrađuje 1,5-litreni benzinski turbomotor s varijabilnim kompresijskim omjerom, ukupne snage 150 kW (204 KS).

Jedinstveno obilježje sustava e-POWER je to da se benzinski motor upotrebljava samo za proizvodnju električne energije, a kotače pokreće isključivo električni motor. To znači da motor uvijek radi u optimalnom rasponu okretaja, čime se znatno smanjuje potrošnja goriva u gradu.

Zahvaljujući pogonu na čistu struju, nema odgode u reakcijama kao kod motora s unutarnjim izgaranjem ili u tradicionalnim hibridima. Trenutačni odziv koji pruža uzbudljiv osjećaj velikog okretnog momenta i snažna ubrzanja čine pretjecanja i priključivanja na autocestu jednostavnijima i sigurnijima.

Središnji je dio tehnologije e-POWER sustav 'Linear Tune' koji kontrolira rad benzinskog motora kako bi osigurao da njegova brzina bude približna brzini vožnje. Time je izbjegnuto povećanje broja okretaja bez razmjernog povećanja brzine koje se u tradicionalnim hibridima javlja pri snažnom ubrzanju. Sustav se odlikuje i uglađenim radom: rad motora prilagođen je uvjetima vožnje, pa je u gradskoj i prigradskoj vožnji njegova brzina obično mala.

Osim navedenim prednostima, sustav e-POWER može se pohvaliti i tihim radom. Pri brzinama od 40 km/h, buka u putničkom prostoru manja je za 8 dB u usporedbi s konkurentnim modelima.

  • +27
Nissan X-Trail: četvrta generacija Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Papučica e-Pedal

Budući da vozači 70 posto vremena provode na prigradskim prometnicama, Nissan je razvio e-Pedal Step – potpuno novi sustav za vožnju uz pomoć samo jedne papučice. U 'kreni-stani' vožnji gradom značajno smanjuje potrebu za pomicanjem stopala s jedne papučice na drugu, a vozačima omogućuje da ubrzaju i uspore koristeći samo papučicu gasa.

Sustav je najprije potrebno aktivirati s pomoću tipke na središnjoj konzoli. Nakon toga, papučica gasa i dalje služi za ubrzavanje, no kad je otpustite vozilo će naglo usporavati. Otpuštanjem papučice gasa, sustav e-Pedal Step koči X-Trail silom od 0,2 G, što je dovoljno za aktivaciju kočionih svjetala i smanjenje brzine na brzinu hoda pješaka, ali ne i za potpuno zaustavljanje. Zahvaljujući tomu, parkiranje pri nižim brzinama odvija se bez ikakvog napora. Upravljanje jednom papučicom omogućuje brze prilagodbe u vožnji, što gradsku vožnju čini još intuitivnijom, manje napornom i uglađenom.

Inačica s blagim hibridnim motorom

Iako će većina kupaca birati inačicu s tehnologijom e-POWER, X-Trail će biti dostupan i s tradicionalnim, blago elektrificiranim 1,5-litrenim turbomotorom s varijabilnim kompresijskim omjerom. Taj 120 kW (163 KS) snažan motor koji razvija okretni moment od 300 Nm bit će dostupan u kombinaciji s pogonom na dva kotača i bestupanjskim automatskim mjenjačem Xtronic sa simuliranim stupnjevima. U uvjetima jednolične vožnje i laganog ubrzanja, omjer kompresije bit će viši kako bi se smanjila potrošnja. U uvjetima dinamične vožnje, sustav će smanjiti kompresijski omjer kako bi se povećala snaga.

Pogon je opremljen i 12 V blagim hibridom. Taj sustav osigurava trenutačnu isporuku okretnog momenta, dulji rad s ugašenim motorom te brže pokretanje i zaustavljanje s ugašenim motorom uz manju potrošnju goriva i manje emisija CO2.

Nissan X-Trail u vožnji Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Prilikom usporavanja, sustav za regeneraciju prikuplja oslobođenu energiju i pohranjuje je u litij-ionskoj bateriji. Tako prikupljena energija služi za napajanje potrošača u vozilu kada je motor isključen. Primjerice, dok čekate na semaforu. Osim toga, sustav prilikom ubrzanja može isporučiti dodatan okretni moment od 6 Nm.

e-4ORCE

Novi X-Trail za europsko tržište predstavljen je s tehnologijom e-4ORCE, novim pogonom na sve kotače koji je posebno prilagođen za elektrificirane modele marke. Riječ je o Nissanovoj najnaprednijoj tehnologiji kontrole svih kotača koja jamči pouzdano prianjanje i ubrzavanje u svim uvjetima vožnje. Slovo 'e' u nazivu e-4ORCE označava da je riječ o pogonskom sustavu s posve električnim motorom. '4ORCE' označava fizičku snagu i performanse vozila, dok se '4' odnosi na pogon na sva četiri kotača. Treba reći i da je ta tehnologija ugrađena i u električni crossover Nissan Ariyu.

Snažni dualni električni pogon razvija ukupnu snagu od 157 kW (213 KS) zahvaljujući 94 kW (128 KS) snažnom stražnjem motoru koji omogućuje žustro ubrzanje (od 0 do 100 km/h za 7 s). U usporedbi s mehaničkim pogonom na sve kotače, okretni se moment na stražnju osovinu isporučuje 10.000 puta brže. Neprestana raspodjela okretnog momenta i gotovo savršena raspodjela mase pridonose sigurnijem upravljanju i većoj udobnosti, pretvarajući vožnju u dinamično, ali i krajnje ugodno iskustvo.

Isporuka snage i sustav kočenja prilagođeni su tako da pruže najveću udobnost i stabilnost u vožnji. Tehnologija e-4ORCE povećava sigurnost vozača tako što vjerno prati zadanu putanju na gotovo svim vrstama terena, bez potrebe za dodatnom intervencijom ili promjenom stila vožnje. Primjerice, prilikom vožnje u zavojima na cestama prekrivenima snijegom, vozilo može vjerno pratiti zadanu putanju zahvaljujući iznimno preciznoj kontroli motora i sustava kočenja te preciznoj raspodjeli okretnog momenta. Sigurno upravljanje na svim vrstama terena pretvara vožnju u još veći užitak, a vozačima ulijeva dodatno samopouzdanje.

Inženjeri su ugodili dualni električni motor sustava e-4ORCE kako bi postigli neusporedivu udobnost u vožnji. Uzdužno njihanje vozila smanjeno je zahvaljujući prikupljanju energije kočenja s pomoću stražnjeg motora, uz standardno prikupljanje energije kočenja s pomoću prednjeg motora koje je karakteristično za električna i hibridna vozila.

Uz poboljšanu raspodjelu okretnog momenta na prednje i stražnje kotače, sustav primjenjuje neovisno kočenje svih kotača kako bi povećao snagu vuče svakog kotača u zavojima. Zahvaljujući tomu vozilo savršeno slijedi pravac u zavojima uz minimalno okretanje upravljača.

Više o četvrtoj generaciji X-Traila možete pročitati u tekstu koji smo objavili prilikom njegove europske premijere u rujnu ove godine.