ekskluzivno

[FOTO/VIDEO] Bili smo na proslavi 60. rođendana Renaulta 4 i vozili Parisienne iz 1967. i Sixties iz 1985.

29.11.2021 u 10:03

Bionic
Reading

'Četvorka' se proizvodila od ljeta 1961. do kraja 1992. godine, a bilo je to prvo masovno proizvedeno vozilo kompaktnog dizajna s jednodijelnim vratima prtljažnika na šarkama na vrhu i prvi automobil Renaulta s pogonom na prednje kotače

Renault ove 2021. godine slavi veliki jubilej svog legendarnog modela Renault 4, jednog od najpopularnijih automobila u povijesti auto industrije. Iako sa svojih točno 8.135.424 proizvedena primjerka u periodu između 1961. i 1992. Renault 4 nije i najprodavaniji automobil Renaulta u 123 godine dugoj povijesti ove marke (to je Clio sa svojih pet generacija te s više od dvostruko većom brojkom, uključujući 2021.), popularna 'četvorka' svakako zaslužuje svu moguću pažnju poznavatelja automobila.

Naročito se to odnosi na našu regiju, u kojoj je Renault 4 ostavio prilično dubok trag među najomiljenijim modelima automobila. Isto tako treba naglasiti da se ovaj model prodavao u 110 zemalja svijeta, pa slobodno možemo reći da je riječ o svjetski poznatom vozilu. Ovo je i model koji je u svojoj povijesti ostao zapamćen kao automobil jedne generacije, bez nekih posebno velikih preinaka i tek uz samo povremeno osvježenje.

Ne treba ni naglašavati koliko je izuzetno velika čast kada vas Renault odabere da uveličate njegov 60. godišnji jubilej u domovini ovog modela, u Francuskoj. Ovo se posebno odnosi na potpisnika ovih redaka koji je bio među samo dvoje automobilskih novinara iz Hrvatske na obilježavanju ove velike proslave u Parizu, tim više jer je i sam bio vlasnik Renaulta 4 u periodu između 1986. i 1991.

L’Atelier Renault na aveniji Champs-Élysées

Naime Renault Classic, odjel zadužen za očuvanje naslijeđa marke Renault, predstavio je 30 primjeraka modela Renault 4. Za tu je prigodu osmišljena posebna scenografija i prikazano je njegovih 12 kultnih inačica u jedinom preostalom izložbenom salonu nekog automobilskog proizvođača na najprestižnijoj aveniji francuskog glavnog grada, na adresi 53 Avenue des Champs Elysées. Da bi dojam bio još impresivniji, dovoljno je reći da je ova sjajna izložba organizirana u L’Atelieru Renault.

L’Atelier Renault na aveniji Champs-Élysées i proslava 60. godina Renaulta 4 Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Već je sama povijest ovog prostora dovoljno fascinantna jer je godine 1910. Louis Renault kupio ove prostore na Champs-Élyséesu kako bi ih pretvorio u izložbeni i komercijalni prostor. Renault je prvi proizvođač koji je došao u ovu najpoznatiju parišku aveniju u blizini Grand Palaisa, u kojem se od 1901. godine nalazio Salon de l'Automobile. Godine 1962. potpuno je preuredio prostore i instalirao Renault Pub, otvoren na sam dan otvaranja Salona de l'Automobile, sada u Porte de Versaillesu. U međuvremenu restoran je ustupio mjesto izložbenom salonu koji sljedeće godine postaje mjesto izlaganja francuske marke sportskih automobila Alpine u vlasništvu grupe Renault.

Povijest modela Renault 4

Renault 4 relativno je mali automobil dužine 3663 mm, koji se proizvodio od ljeta 1961. do kraja 1992. godine. Bilo je to prvo masovno proizvedeno vozilo kompaktnog dizajna s jednodijelnim vratima prtljažnika na šarkama na vrhu (peta vrata) i prvi automobil Renaulta s pogonom na prednje kotače.

Zanimljiv je i podatak da ovaj automobil zapravo nema jednoznačno određen međuosovinski razmak jer je zbog konstrukcije njegovih stražnjih kotača s neovisnim paralelno postavljenim torzijskim osovinama lijeva strana imala međuosovinski razmak od 2395 mm, a desna strana 2440 mm.

Renault 4: 60 godina Izvor: Promo fotografije / Autor: Renault

Renault je 28. kolovoza 1961. francuskom tisku predstavio vlastiti projekt R1120 kao jeftin osobni automobil, tek 1965. službeno preimenovan u Renault 4. Vrlo jednostavna, ali funkcionalna konstrukcija s ravnim ostakljenjem, oblikovanjem limenih površina karoserije bez velikih dubina izvlačenja, ravnim podom automobila i vrlo jednostavnom opremom omogućili su ne samo isplativu proizvodnju, već i malu masu vozila.

Na IAA u Frankfurtu 21. rujna 1961. bio je sajamska zvijezda. Početkom listopada 1961. 200 bijelih R4 predstavljeno je u Palais de Chaillot uoči Salona automobila u Parizu, što je bila izvanredna marketinška mjera za Renault u to vrijeme.

Samo najbolji poznavatelji 'četvorke' znaju da ovaj model i nije krenuo s tom brojčanom oznakom, već kao Renault 3 ili skraćeno R3. Bila je to ekonomična, jeftinija verzija Renaulta 4, koji je u Francuskoj bio u ponudi samo od rujna 1961. do kolovoza 1962. godine. Opremljen manjim motorom od 603 cm³, svrstan je u jeftiniju francusku poreznu klasu vozila. Uz ekonomičnije karakteristike, posebno ga je karakteriziralo to što nije imao bočni vozački retrovizor, ali i nedostatak trećeg bočnog prozora između C i D stupa. No ovaj se model nije etablirao na tržištu, zbog čega je nakon nešto manje od godinu dana obustavljena proizvodnja.

U početku je bio dostupan u četiri verzije: R4, R4 L, R4 L Super Confort i minimalno opremljeni R3, koji međutim nije dostupan na svakom tržištu. Model Renault 4 L zapravo je 'luksuzna' verzija, koja je i dobila naziv 'Quatrelle' u Francuskoj, ali i jednostavno naziv 'R4'. Do 1964. proizvedeno je pola milijuna Renaulta 4, a do 1966. već je bilo milijun vozila. U prosincu 1977. proizvedeno je pet milijuna vozila, a do 1986. bilo ih je 7,5 milijuna.

R4 je po prvi put modificiran u kolovozu 1967. godine. Vanjske promjene uključivale su novu anodiziranu aluminijsku rešetku hladnjaka sa središnjim nosačem, čiji je širi okvir uključivao prednja svjetla, te nove, voluminoznije odbojnike. Renaultov romb kao amblem marke bio je pričvršćen s lijeve strane u podupiraču. Do 1967. instaliran je bio trobrzinski mjenjač, zatim onaj s četiri stupnja prijenosa. Prebacivanje brzina bilo je stick shift ili kod nas popularnim 'širajzlom' jer je mjenjač ugrađen ispred motora. U jesen 1974. modeli R4 dobili su crnu plastičnu rešetku, sličnu većem Renaultu 16. Logo Renaulta, romb, tada se vratio u središte rešetke hladnjaka.

Od sredine 1976. do kraja 1978. nudio se poseban model pod nazivom Safari, u početku dostupan u dvije boje, s gumenim trakama na bočnim stranama i posebnim sjedalima s integriranim naslonima za glavu. Od 1977. sprijeda su postavljena kutna pozicijska svjetla i žmigavci. Ispušna cijev je premještena straga, ranije je izlaz bio na strani vozača ispred stražnjeg kotača. Glavni prigušni lonac je bio u lijevom, prednjem blatobranu.

Proslava 60 godina Renaulta 4 Izvor: Promo fotografije / Autor: Renault

Predstavljanjem Renaulta 4 GTL, serija je dobila sivu plastičnu rešetku i standardne bočne zaštitne letvice od ojačane plastike. Odbojnici su obojeni umjesto kromirani, a izostavljene su letvice. Prednje bubanj kočnice kasnije su zamijenjene disk kočnicama R6.

Snaga motora tek je neznatno povećana tijekom godina, s prvim vozilima proizvedenim od 1961. s približno 26 KS na 34 KS (od kolovoza 1970.) do kraja proizvodnje. Godine 1978. Renault je također na tržište izbacio R4 GTL sa 1108 cm³ (normalna verzija 845 cm³), koji je nudio više snage uz zadržavanje iste maksimalne snage, ali je trošio manje. Od 1983. manji modeli imali su samo 29 KS iz ekoloških razloga, samo GTL verzija imala je 34 KS. Renault Rodéo, koji se prvi put pojavio na tržištu u jesen 1970. kao Rodéo 4, također je imao obujam motora od 845 cm³. U jesen 1972. uslijedio je Rodéo 6, koji je imao zapreminu od 1108 cm³ i 45 KS. U ljeto 1981. Rodéo 5 zamijenio je oba modela sa 1280 cm³ i 45 KS.

U listopadu 1962. stručnjak za preinake Sinpar predstavio je prvi model Renaulta 4 na pogon na sve kotače na Salonu automobila u Parizu. Renault je kasnije također bio odgovoran za prodaju i održavanje ovog vozila. U početku se preinaka odvijala uglavnom na tipu 4L i kontinuirano se prilagođavala promjenama tijekom dugog razdoblja proizvodnje Renaulta 4. Nakon što je Sinpar 1980. preuzeo Renault, ovaj zadatak preuzeo je SOMAC (Société de Montage Autos Camions).

Zahvaljujući okviru platforme, mogu se montirati i druga tijela. Između sredine 1965. i kraja 1992. R4 je bio dostupan kao Fourgonnette Renault 4 F4. Imao je isti omjer nosivosti i težine praznog vozila kao karavan, ali 1,885 m³ teretnog prostora u proširenoj i podignutoj karoseriji. Od početka 1975. do kraja 1990. bio je dostupan i kao Renault 4 F6 s 12 cm dužim međuosovinskim razmakom i 20 cm dužom karoserijom, a od 1968. do 1971. kao kabriolet (nazvan R4 Plein Air) i od jeseni 1970. do sredine 1981. s plastičnom karoserijom kao Renault Rodéo 4. Napravljen je i pick-up.

  • +97
Renault 4 slavi 60. rođendan Izvor: Promo fotografije / Autor: Germain Hazard

Najzanimljiviji izloženi modeli

U prosincu 1963. Renault je predstavio R4 'Parisienne' s modnim časopisom Elle. Značajke su mu pregradni uzorci ili karakteristični karirani uzorci na vratima.

Proslava 60. godina Renaulta 4: Model Renault 4 'Parisienne' iz 1963. Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Godine 1965. odisejom od 40.000 kilometara '4 Elle' izazivaju senzaciju. Michèle Ray, 26-godišnja manekenka i voditeljica poduzetne francuske ženske četvorke, započinje ekspediciju od Tierre del Fuego do Aljaske. Dva su Renault 4 potpuno napunjena benzinskim kanistrima, alatima, rezervnim kotačima i filmskim materijalom. Postoji samo jedan kofer za odjeću, koji četiri dame moraju dijeliti tijekom cijelog putovanja.

Godine 1966. Renault pokreće kampanju 'Ceste svijeta' u Francuskoj: šest do osam timova mladih između 18 i 25 godina odabrano je za tematske ekspedicije. Tvrtka im daje Renault 4 na razdoblje od mjesec dana do jedne godine, a ova akcija živi do 1984. godine.

Godine 1969. ljubiteljima svježeg zraka dostupna je karoserijska kabriolet verzija 'Plein Air' s preklopnim gornjim dijelom bez vrata, a izgradio ju je Sinpar. Vrata prtljažnika su prerezana na pola, ostavljajući donji dio serijskim. Preostala karoserija na bočnoj strani vozila je ojačana dok je ostatak ostao isti kao serijski Renault 4. Plein Air je više posvećen vožnji duž plaža nego cestovnom prometu. Lansiran u svibnju 1968., bio je na tržištu do travnja 1970. u vrlo ograničenim količinama.

Godine 1971. Renault 4 4x4 SINPAR (Société Industrielle de Production et d’Adaptation Rhodanienne) mogao se pohvaliti izvanrednim performansama na svim terenima, zadržavajući udobnost i snagu standardnog automobila. Sa svojim pogonom na četiri kotača vozio je blatnjavim radilištima, pješčanim padinama te po ledu i snijegu jednako lako kao i po asfaltiranim autocestama.

Visok razmak od tla, četiri neovisna kotača i ovjes omogućili su mu neometanu i udobnu prilagodbu najtežim uvjetima na cesti i najneravnijem terenu. Njegovim dizajnom dovršena je preinaka na limuzini i na kombiju, bez gubitka efektivnog volumena. U pokušaju da se otvori široj javnosti, Sinpar je u ljeto 1964. ponudio verziju Torpedo koju je odobrio Renault, još uvijek s pogonom na četiri kotača, bez krova i bočnih obloga, s preklopnim vjetrobranskim staklom i s odrezanim bočnim stranama karoserije kako bi se dvoje putnika omogućilo da se popnu u kabinu. Najpoznatiji Sinpar Torpedo je onaj iz TV serije 'Les Chevaliers du ciel' (Nebeski vitezovi).

Godine 1980. na trećem izdanju reli utrke Paris-Dakar, braća Marreau i njihov Renault 4 pojačani su motorom Renault 5 Alpine Gr2, opremljenim spremnikom od 140 litara, koji ih je doveo na treću stepenicu na postolju. Reli Paris-Dakar je postao legenda, braća Marreau heroji, a pametni Renault 4 simbol relija u kojem su se amateri još uvijek mogli suočiti s tvorničkim momčadima.

Godine 1984. dekoracija 'sedamdesetih' ovog vozila temeljila se na Renaultu 4 GTL. Riječ je o ukrasu od naljepnica prema modelu tvrtke Publicis i 'ružičastoj' slici koju je napravio Renault Classic. Ovaj ukras napravljen je tijekom rekonfiguracije restorana Renault Puba (sada Atelier Renault) smještenog na Champs Elysées u Parizu, čija je uvodna tema bila jedna reklama.

Od 1962. do 1991. više od 14.500 Renaulta 4 stiglo je u redove Gendarmerie Nationale. Renault 4 odabrala je Žandarmerija zbog njegovih dobro poznatih kvaliteta i jer je, između ostalog, zadovoljio jedan od kriterija specifikacije: 'osoba koja nosi képi (kapa francuskih žandara) na glavi mora moći sjediti unutra'. Renault 4 Gendarmerie korišten je kao patrola i vozilo za vezu, ali i kao drugo vozilo brigade. Korišteno je više od 13.800 ‘osnovnih’ Renaulta 4, kao i gotovo 70 verzija F4, oko 20 GTL-a i više od 700 modela Sinpar (F4 i Sedan).

Godine 2011. Renault je proslavio 50. godišnjicu modela 4L, a Renault Classic je udružio snage s Triplettes de Bonneville kako bi stigao s 4L Fourgonette iz 1983. na poznati 'Speed ​​Week' na isušenom slanom jezeru u Bonnevilleu u Sjedinjenim Državama. 'Saline4Fun' ima izrazito smanjen razmak od tla, ispuh koji izlazi iz prednjeg blatobrana, pa čak i... padobran! Njegov mjenjač je baziran na onom iz Renaulta 21 Turbo i Renaulta 25 GTX. Opremljen je svom sigurnosnom opremom koju zahtijeva američki organizator, čime je njegova ukupna težina iznosila oko 780 kg.

Opremljen je motorom Renault 5 Turbo, pripremljenim (proizvodna verzija Renault 5 iz 1983.) za postizanje 285 konjskih snaga. Novi motor je pozicioniran u prednjem dijelu automobila umjesto originalnog motora. Opremljen ovim snažnim motorom i prilagođenim gumama Good Year Long Speed ​​Racing, Saline4Fun službeno je postigao rekordnu brzinu od 237 km/h, gotovo dvostruko više od originalne brzine!

Godine 2019. Renault je predstavio jednokratnu izvedbu retro stiliziranog električnog kabrioleta e-Plein Air, temeljenog na svom prvom obiteljskom automobilu, modelu 4L s pogonom na prednjim kotačima. Za predstavljanje ovog konceptnog električnog automobila javnosti iskoristio je 10. godišnje okupljanje zaljubljenika u model Renault 4L u francuskom Thenayu u središnjoj Francuskoj.

Isprobali smo Renault 4 Parisienne iz 1967. i Renault 4 Sixties iz 1985.

Ako ste pomislili da su ovi izloženi modeli samo eksponati za izložbu, a ne vozila koja su i dandanas u stanju izaći na cestu i voziti, prevarili bi ste se. Tako smo kolega Kristijan Tićak iz Motor Presse Hrvatska i ja isprobali dva modela R4: 'Parisienne' iz 1967. i 'Sixties' iz 1985. Prevalili smo sa svakim modelom po pedesetak kilometara pitoresknim francuskim gradićima.

R4 'Parisienne' iz 1967. je model koji je francuski proizvođač napravio posebno za žene. Pod sloganom 'Ona sjeda za volan' pozivao je čitatelje da upoznaju Renault 4 tako što će ženama posuditi vozilo na 48 sati. Kako bi ova cestovna testiranja bila posebna, odjel za komunikacije Renaulta imao je ideju ukrasiti automobile u modernom stilu, s dva tartan uzorka, zelenim i crvenim, i motivom haute couture.

Ovako ukrašeni modeli uvršteni su čak u katalog Renaulta od 1964. godine nadalje, a proizvodili su se do rujna 1968. godine. Njihove karakteristike su sljedeće: benzinski 4-cilindrični motor obujma 845 cm³, mjenjač 3 brzine, duljine 3,67 m i širine 1,49 m. Težina mu je bila 570 kg, a mogao je postići krajnju brzinu 110 km/h.

Lansirana u tri boje (crvena, žuta ili plava), ograničena na 2000 primjeraka, serija 'Sixties' iz 1985. bila je zamišljena kao posveta 60-im godinama prošlog stoljeća. Razvijena na temelju modela GTL, isticala se prisutnošću dva krovna otvora od atermičkog stakla i presvlake od tkanine u tri boje u kombinaciji s crnim skajem.

Rešetka hladnjaka, odbojnici, kvake na vratima i retrovizori jednoliko su obrađeni u mat crnoj boji. Njegove karakteristike su sljedeće: benzinski 4-cilindrični motor obujma 1108 cm³ i snage 34 KS, mjenjač 4 brzine, duljine 3,67 m i širine 1,49 m. Težina mu je bila 710 kg, a mogao je postići krajnju brzinu 120 km/h.

I naravno, oba isprobana modela su u savršenom stanju i danas.