preustroj

[FOTO/VIDEO] Bentley se povezuje s Audijem? Samo bi Porsche mogao ostati u VW-ovom 'Super Premium' segmentu

26.10.2020 u 11:27

Bionic
Reading

Iako je 2019. bila dobra godina za Bentley, Englezi su morali dva puta revidirati prognozu za 2020. godinu. Covid-19 ostavlja svoj trag, a tvrdi Brexit bio bi poguban za ovu marku luksuznih automobila

Volkswagen nastavlja s restrukturiranjem grupe i, prema novinskom izvještaju, britansku marku luksuznih automobila Bentley podredit će podružnici Volkswagena sa sjedištem u Ingolstadtu, Audiju, od 2021. godine. Prema preliminarnom izvješću u nedjelju, o čemu je izvijestio 'Automobilwoche', pozivajući se na izvore iz korporacije. Zasad odgovornost za Bentley u odboru VW Grupe snosi šef Porschea Oliver Blume (52). Tako bi Bentley bi sada trebao biti usko povezan s Audijem, piše časopis.

Izvršni direktor Volkswagen Grupe Herbert Diess (62) rekao je 2018. godine da je outsourcing 'zamisliv' - ali isto tako i proširenja. Volkswagenov segment 'Super Premium' uskoro bi se mogao sastojati samo od Porschea. Kao što je poznato, izvršni direktor Herbert Diess želi se rastati od luksuzne marke Bugatti, a luksuzna marka Bentley sada će biti podređena Audi diviziji. Što se tiče Bugattija, oko ove teme se nedavno puno pisalo, a najizgledniji kandidat za novog vlasnika bi bila tvrtka Rimac Automobili. No zasad je Mate Rimac ostao prilično 'zakopčan' na ovu temu, iako vjerujemo da je manje-više sve već dogovoreno. Kao dio strukturne reforme, luksuzne marke Bugatti, Bentley i Porsche ugrađene su u podgrupu 'Super Premium' u najvećoj svjetskoj automobilskoj tvrtki. Grupu 'Premium' čine Audi i talijanski proizvođači Lamborghini i Ducati, koji se održavaju putem podružnice Audi iz Ingolstadta. Najvažniju skupinu 'Volumen' čine osnovne marke VW, Škoda, Seat i laka komercijalna vozila VW. Proizvođači kamiona i autobusa MAN i Scania organizirani su u holdingu Traton.

Inače, Bentley Motors Limited je britanski proizvođač i prodavač luksuznih automobila i terenaca - i podružnica Volkswagen Grupe od 1998. Bentley, tvrtku sa sjedištem u Creweu u Engleskoj, je osnovao W. Bentley kao Bentley Motors Limited 1919. u Cricklewoodu u sjevernom Londonu - a postala je nadaleko poznata po osvajanju utrka u izdržljivosti '24 sata Le Mansa' 1924., 1927., 1928., 1929. i 1930. godine.

Istaknuti modeli protežu se od povijesnih sportskih trkaćih modela Bentley 4½ Litre i Bentley Speed ​​Six; noviji Bentley R Type Continental, Bentley Turbo R i Bentley Arnage; do svoje trenutne linije modela, uključujući Flying Spur, Continental GT, Bentaygu i Mulsanne - koji se prodaju širom svijeta, a Kina je najveće tržište od studenog 2012.

Danas se većina modela Bentleyja sastavlja u tvrtkinoj tvornici u Creweu, a manji broj se sastavlja u Volkswagenovoj tvornici u Dresdenu, Njemačka, i s karoserijama za Continental proizvedenih u Zwickauu i za Bentaygu proizvedenih u tvornici Volkswagena u Bratislavi.

Pridruživanje i naposlijetku razdvajanje Bentleyja i Rolls-Roycea uslijedili su nakon niza spajanja i preuzimanja, počevši kupnjom Bentleyja, tada u stečaju, od strane Rolls-Roycea 1931. godine. 1971. godine i sam Rolls-Royce je bio prisiljen na stečaj, a vlada Velike Britanije nacionalizirala je tvrtku - podijelivši se na dvije tvrtke, zrakoplovni odjel (Rolls-Royce Plc) i automobilski (Rolls-Royce Motors Limited) - potonji je zadržao odjel Bentley. Rolls-Royce Motors naknadno je prodan inženjerskom konglomeratu Vickers, a 1998. Vickers je prodao Rolls-Royce tvrtki Volkswagen AG.

Pravo intelektualnog vlasništva na ime Rolls-Royce, kao i na logotip tvrtke, nije zadržao Rolls-Royce Motors, već zrakoplovna tvrtka Rolls-Royce Plc, koja je nastavila licencirati oboje za automobilsku diviziju. Stoga je prodaja "Rolls-Roycea" VW-u uključivala ime i logotipe Bentleyja, dizajne vozila, pločice s imenima, proizvodnju i administrativne sadržaje, zaštitni znak Spirit of Ecstasy i Rolls-Royce rešetke (koji je potom VW prodao BMW-u) - ali ne i prava na ime ili logotip Rolls-Roycea. Zrakoplovna tvrtka Rolls-Royce Plc na kraju je obje prodala BMW AG.

Iako je 2019. bila dobra godina za Bentley, Englezi su morali dva puta revidirati prognozu za 2020. godinu. Covid-19 ostavlja svoj trag, a tvrdi Brexit bio bi poguban za ovu marku.

Projekt Artemis koji je upravo započeo u Audiju mogao bi također pružiti modularnu platformu za luksuznu terensku limuzinu iz nove Audijeve podružnice. Projektna skupina 'Artemis' odgovorna je za istraživanje i razvoj. Volkswagen još uvijek nije prokomentirao izvještaj 'Automobilwoche'-a od nedjelje.

  • +4
Bentley Izvor: Promo fotografije / Autor: Richard Pardon