duh ekstaze

[FOTO/VIDEO] 'Spirit of Ecstasy': Upoznajte povijest legendarnog kipa Rolls Roycea dugu više od 110 godina

18.10.2020 u 14:20

Bionic
Reading

Sve je počelo 1909. godine kada je Lord Montagu je naručio od kipara i ilustratora Charlesa Sykesa da napravi maskotu za njegov privatni Rolls-Royce Silver Ghost

Spirit of Ecstasy (Duh ekstaze) krasi pramac Rolls-Royce automobila još od davne 1911. Danas je ova statua i dalje jedan od najpoznatijih svjetskih simbola, istinska ikona koja utjelovljuje ljepotu, luksuz, stil i savršenstvo. U tvrtki koja uvijek nastoji inovirati, 'Flying Lady' ('Leteća dama') jedna je od rijetkih stvari koja je ostala konstantna. Nema prikladnijeg simbola za inženjerske podvige, umjetnička djela i predmete želje koji čine, prema mnogima, najbolji svjetski automobil.

Dama koja stoji iza legende

John Walter Edward Douglas-Scott-Montagu (drugi Lord Montagu of Beaulieu nakon 1905.) je bio jedan od britanskih automobilskih pionira. Kao osnivač i od 1902. urednik časopisa The Car Illustrated, zaposlio je ilustratora Charlesa Sykesa i privatnu tajnicu Eleanor Valesco Thornton.

1909. Lord Montagu je naručio od Sykesa, koji je ujedno bio i kipar, da izradi maskotu za njegov Rolls-Royce Silver Ghost. Koristeći Eleanor kao model, Sykes je izradio brončani kip mlade žene u lepršavoj haljini, kojemu je dao ime 'Šapat'. Osoba na statui drži prst na usnama, za što neki tvrde da je referenca na bliski odnos lorda Montagua s Eleanor. Drugi, prozaičnije, sugeriraju da se to odnosi na tišinu motora.

Bez obzira na istinu, 'Šaptač' je i dalje krasio svaki Montaguov Rolls-Royce automobil. Ubrzo su i drugi vlasnici izrađivali vlastite ukrase, na veliko nezadovoljstvo generalnog direktora Rolls-Roycea Claudea Johnsona. Godine 1911. on je naručio od Sykesa da napravi ‘službenu’ maskotu koja će zaštititi proizvode tvrtke od ovih neuglednih dodataka. Uvijek praktični Sykes suptilno je reinterpretirao svoju figuricu 'The Whisperer' i stvorio ono što je postalo poznato kao 'Spirit of Ecstasy'.

Statua 'Spirit of Ecstasy' od 1911.

  • Kreirao kipar i ilustrator Charles Sykes
  • Temeljena na Sykesovom brončanom kipu ’The Whisperer’ ('Šaptač'), po narudžbi lorda Montagua od Beaulieua i po uzoru na njegovu privatnu tajnicu Eleanor Thornton
  • Prvi put predstavljena kao ‘službena’ maskota Rolls-Roycea 1911. godine
  • Do 1939. godine svaku figuricu ručno su dorađivali Sykes i njegova kći Josephine
  • Kalup modernog Spirit of Ecstasy se nalazi u Southamptonu, u Engleskoj
  • Statua može biti izrađena presvučena 24-karatnim zlatom, od čistog 'sterling' srebra (čistoće 92,5 posto), stakla, nehrđajućeg čelika, ugljičnih vlakana i kao osvijetljena verzija
  • Stogodišnjica (2011.) obilježena ekskluzivnim automobilom iz kolekcije, portreti vodećeg fotografa Rankina
  • 'Šaptač’ i druge figurice Spirit of Ecstasy stalno su izložene u Nacionalnom muzeju motora, Beaulieu u Engleskoj

Izvorni dizajn Sykesa razvijao se tijekom godina. Statua je u početku bila visoka sedam inča (17,8 cm), no sada je nešto manja od tri inča (7,6 cm) i izrađena je od mnogih materijala. 1934. Sykes je stvorio verziju na koljenima za sportsku limuzinu, koja je također ukrasila modele Silver Wraith i Silver Dawn u pedesetim godinama prošlog stoljeća.

1970-ih su neke zemlje pokušale zabraniti 'Leteću damu' iz sigurnosnih razloga. Primjerice, u Švicarskoj ju kupci uopće nisu smjeli izlagati, a kad su preuzimali svoje nove automobile, našli su je 'skrivenu' u pretincu za rukavice! Tipično elegantno i genijalno rješenje Rolls-Roycea bilo je montiranje maskote na podlogu s oprugom, omogućujući joj da na najmanji dodir potone u hladnjak bez ikakve štete.

Što se tiče Eleanor, ona nikada nije doživjela činjenicu da je njezina sličnost postigla globalnu slavu. 1915. godine ubijena je kada je na Kreti torpediran brod SS Persia, na kojem su ona i Lord Montagu putovali u Indiju. Lord Montagu, za kojeg se u početku pretpostavljalo da se utopio, preživio je i, po povratku u Englesku, uživao u rijetkom zadovoljstvu čitajući vlastitu osmrtnicu u The Timesu!

Ni danas još uvijek nije jasno je li se Šaptač ili Duh ekstaze uistinu temeljio na Eleanor. Sykes nikada o njoj nije javno govorio, dok se njegova kći Josephine ograničila na to rekavši samo: 'Eleanor je bila dražesna osoba. To je zanimljiva priča, a ako vas čini sretnim, neka mit prevlada.' I neka tako ostane i narednih 100 godina.

Duh inovacije

Pripremajući se za lansiranje modela Phantom 2003. godine, BMW Group je podmladio Duh ekstaze, označivši novo poglavlje u povijesti tvrtke, zadržavajući pritom ključnu vezu s jedinstvenom baštinom. Treba naglasiti da, iako se marka Rolls-Royce koristi od 1906. godine, podružnica Rolls-Royce Motor Cars BMW AG nema izravne veze s vozilima marke Rolls-Royce proizvedenim prije 2003. godine, osim što je bila glavni dobavljač motora i dobavljač ostalog prije 2003. godine. Podružnica Volkswagena Bentley Motors Limited izravni je nasljednik Rolls-Royce Motors-a i raznih drugih prethodnika koji su proizvodili automobile marke Rolls-Royce i Bentley između osnivanja svake od tvrtki i 2003. godine, kada je subjekt pod nadzorom BMW-a počeo proizvoditi automobile pod robnom markom Rolls-Royce.

Rolls-Royce Phantom limuzina s četvero vrata prvi je proizvod ponuđen na prodaju 2003. godine. Od tada je tvrtka Rolls-Royce Motor Cars proširila svoju liniju proizvoda tako da uključuje prošireni međuosovinski razmak, kupe s dvoja vrata i kabriolet verzije Phantom Sedana, kao i manju limuzinu s četvero vrata Ghost, kupe s dvoja vrata Wraith, kabriolet Dawn i terenac Cullinan.

Do 1999. figurice su izrađivane tehnikom lijevanja 'izgubljeni vosak' (eng. lost wax), koja datira unazad više od 5000 godina. Nevjerojatno je da je i sam Charles Sykes, uz pomoć kćeri Josephine, osobno izlio i dovršio svaki Duh ekstaze sve do 1939. Danas ih se oizvodi modernijim postupkom preciznog lijevanja, u specijalističkoj tvrtki u Southamptonu u Engleskoj.

Prvi korak bio je digitalno 'mapiranje' izvornog Spirit of Ecstasy, manipuliranje i poboljšanje pojedinih detalja kako bi se stvorila savršena trodimenzionalna računalna slika. Kako bi se osiguralo da se i najfiniji detalji precizno repliciraju, kalupe su oblikovali vješti majstori koristeći rezače veličine samo 0,2 mm. Ovaj lijevani alat korišten je za izradu vrlo preciznog voštanog modela figurice, koji je potom obložen keramikom. Nakon što se ovaj premaz osušio, vosak se rastopio, ostavljajući savršeni 'ženski' kalup iz kojeg će se uzeti novi odljev.

Svaka figurica izrađena je punjenjem kalupa rastaljenim nehrđajućim čelikom, na temperaturi od 1600 °C. Jednom kada se čelik ohladi, kalup se otvara kako bi otkrio Duh ekstaze u svom svojem sjaju. Konačna transformacija odvija se u odjelu za završnu obradu, postupkom koji se naziva 'peening'. Lijevanje je zasuto milijunima kuglica od nehrđajućeg čelika promjera samo 0,04 mm, koje pomažu u poliranju površine, a da nisu abrazivne. Nakon obrade, završnog zrcalnog lakiranja i strogih provjera kvalitete, dovršena figurica šalje se Goodwoodu da zauzme pravo mjesto iznad kultne Rolls-Royce rešetke.

Pokrenuta u siječnju 2011. godine, 'The Spirit of Ecstasy Centenary Collection' kolekcija u povodu stogodišnjice pružila je prigodnu počast svjetski poznatoj maskoti tvrtke. Ograničena na samo 100 po mjeri izrađenih modela automobila Phantom, kolekcija je sadržavala ekskluzivne boje tijela, kombinacije kože, furnire od drveta i detalje interijera. Svi su imali posebno naručenu statuicu Spirit of Ecstasy u masivnom srebru (99,9 posto čistoće), sa šest obilježja (uključujući dva posebno dizajnirana za Rolls-Royce Motor Cars) na osvijetljenoj podlozi presvučenoj crnim zlatom. U automobilima Centenary Collection sada uživa 100 povlaštenih kupaca širom svijeta.

2011. godine Rolls-Royce je naručio od vodećeg britanskog portretista i modnog fotografa Rankina (punim imenom John Rankin Waddell) ​​da obilježi stotu obljetnicu Spirit of Ecstasy serijom od 100 slika nadahnutih poznatom figuricom. Originalne ispise veličine 36 x 24 inča (91,44 x 60,96 cm) mogli su vidjeti kupci i kolege na Rolls-Royceovim događanjima širom svijeta. Digitalno su podijeljeni nebrojenim obožavateljima i entuzijastima putem web stranice Rolls-Royce i društvenih mreža.

Rolls-Royce Motor Cars Bespoke (po mjeri) omogućava kupcima da stvore automobil koji je apsolutno jedinstven, sa svakim detaljem prilagođenim i personaliziranim točno onako kako žele. Ali što se tiče Spirit of Ecstasy, njihovi su odabiri u rasponuod čistog srebra, osvijetljeni ili, u konačnici, pozlaćeni s 24 karata. 2011. godine Mouawad Jewelers stvorili su dijamantom obrubljeni model stogodišnjice, čija je vrijednost procijenjena na 250.000 dolara. Inače, Mouawad je privatna švicarska i emiratska (Ujedinjeni Arapski Emirati) tvrtka koja proizvodi i prodaje nakit, umjetničke predmete i luksuzne satove. Sjedište tvrtke je u Ženevi u Švicarskoj, a sjedište na Bliskom istoku je u Jumeirah Lakes Towers u Dubaiju (UAE) kao i na Tajlandu, Maleziji, Singapuru i Sjedinjenim Državama. Osnovao ju je 1891. godine u Bejrutu, u Libanonu, David Mouawad, tvrtku sada vode suskrbnici 4. generacije Fred Mouawad, Alain Mouawad i Pascal Mouawad.

Za kraj, svjetleća figurica Spirit of Ecstasy koja stoji oko 6000 eura više se u Europi ne može upotrebljavati. A bogati kupci Rolls-Roycea koji su za svoj automobil odabrali opciju poznatog osvijetljenog kipića morat će ga zamijeniti klasičnim srebrnim, pozlaćenim ili onim od karbonskih vlakana, sukladno Europskoj Uredbi br. 48 Gospodarske komisije za Europu Ujedinjenih naroda (UNECE) koja se odnosi o uređajima za osvjetljenje vozila.

Čak niti novi kupci modela Ghost, Phantom, Dawn i Wraith više ne mogu naručiti polikarbonatnu figuricu s unutarnjim osvjetljenjem s efektom matiranog stakla, jer više nije dostupna u katalogu. No, oni koji svoj RR voze izvan Europe ova je opcija i dalje dostupna.

  • +48
Rolls-Royce 'Spirit of Ecstasy' Izvor: Promo fotografije / Autor: Rolls-Royce Motor Cars