svjetska premijera

[FOTO/VIDEO] Aston Martin V12 Speedster; iz ljubavi prema automobilima dolazi u samo 88 primjeraka

10.03.2020 u 08:58

Bionic
Reading

V12 Speedster pokreće 5,2-litreni Twin-Turbo motor V12 Aston Martina s maksimalnom snagom od otprilike 700 KS i 753 Nm okretnog momenta. Ubrzanje od 0 do 100 km/h mu je 3,5 sekundi, a maksimalna brzina ograničena na 300 km/h

Aston Martin je prošlog tjedna predstavio svoj najnoviji uradak, dvosjed V12 Speedster, no iako niti jedan automobil iz radionice britanskog proizvođača premium sportskih automobila nikada ne prođe nezapaženo, tako je ovaj model najblaže rečeno ostavio miljama prazan prostor oko sebe.

Stvoren u luksuznom odjelu 'Q by Aston Martin' ove legendarne marke, koji se bavi posebno osmišljenim i kupcima prilagođenim modelima, model V12 Speedster je pravi primjerak visceralnog automobila, što znači da je stvoren unutrašnjim osjećajima njegovih kreatora, a manje iz zdravorazumskih razloga. Ovaj ogoljeni dvosjed uistinu je automobil stvoren za vozača, koji crpi inspiraciju iz bogate trkaće povijesti Aston Martina i zrakoplovnog dizajna. Ovaj je primjerak prikazan u konceptualnom obliku i bojama McDonnell Douglas F/A-18 Horneta, supersoničnog borbenog zrakoplova, koji su kreirali isti umjetnici.

Predsjednik i direktor grupe Aston Martin Lagonde, dr. Andy Palmer, rekao je: 'Izuzetno sam ponosan što danas otkrivam najnoviji, najuzbudljiviji poseban model Aston Martina. V12 Speedster nevjerojatan je dokaz širine sposobnosti i odlučnosti ekipe 'Q by Aston Martin', koji su neumorno radili na stvaranju ovog zapanjujućeg sportskog automobila dvosjeda namijenjenog našim najzahtjevnijim i najentuzijastičnijim kupcima.'

Zamišljen prije nešto više od 12 mjeseci, V12 Speedster je prošao intenzivan razvojni program, počevši od crtaće daske do stvarne proizvodnje u tom kratkom razdoblju. Iz Aston Martina su rekli da su ovim automobilom 'pokazali vještine i pažljivo planiranje' odjela 'Q by Aston Martin' i Aston Martin Designa, a rezultat je V12 Speedster, živući izložbeni automobil, koji naglašava opredjeljenje tvrtke da kupcima isporuči zadivljujuće vozačke automobile, koristeći inženjersku domišljatost i napredne materijale što su vidljivi kroz njihov cjelokupan asortiman.

Koristeći najnoviju aluminijsku arhitekturu Aston Martina, V12 Speedster koristi elemente i iz modela DBS Superleggera i Vantage kako bi stvorio svoju jedinstvenu platformu. S neovisnom prednjim ovjesom s dvostrukim A ramenima i stražnjim multi-link ovjesom sa spiralnim oprugama i prilagodljivim prigušivanjem koji nude Sport, Sport + i Track mod, V12 Speedster također ima koristi od standardnih 21-colnih kovanih aluminijskih naplataka sa središnjim zaključavanjem. Ugljično-keramičke kočnice promjera 410 mm na prednjoj osovini i 360 mm na stražnjoj također su standardna oprema.

Na jedinstvenoj šasiji V12 Speedstera nalazi se karoserija koje je u potpunosti izgrađena od ugljičnih vlakana. Miles Nurnberger, direktor dizajna Aston Martin Lagonde, rekao jr: 'Sa V12 Speedsterom se vraćamo korak unazad i inspiraciju tražimo u prošlosti. Od pokretanja DB11 sve je usredotočeno i vrlo usmjereno naprijed. Ovdje, međutim, nalazimo drugačiji tempo. Postoji jasna linija od modela DBR1 iz 1959. koji je pobijedio na Le Mansu do našeg slavljeničkog koncepta Centenary Speedster CC100 iz 2013. U srednjem dijelu ima i malo DB3S-a iz 1953. godine, tako da je ovo stvarno naše najnovije utjelovljenje koncepta Speedster. Također je inspiriran borbenim avionima, koliko i naša povijest, a stvoren je za pružanje nevjerojatno visceralnog iskustva, stoga je to V12, a ne V8. Pomoću V12 Speedstera pojačavamo sve emocionalne žice koje možemo do apsolutnog maksimuma.'

Nurnberger dodaje: 'Nema krova ili vjetrobranskog stakla, veliki motor, nizak, širokih ramena i pretjeran i emotivan stil s dvostrukim grbama i kralježnicom koja razdvaja vozača i suvozača. Lagani, niski stražnji kraj je u kontrastu s podebljanom, povećanom rešetkom, jedinstvenim prednjim svjetlima i nosnicom haube na prednjem dijelu. Nosnice na poklopcu motora nismo dugo radili, ali vratili smo ih. To je zgodan vizualan trik da nam omogući da dobijemo malo prostora za V12. To stvara ovaj poznati otvor.'

Specifikacija interijera postavlja nove granice, koristeći spoj tradicionalnih i modernih materijala. Strukturno satensko ugljično vlakno u kontrastu je s tradicionalnim ručno izrađenim kožama za sedlo, uz krom, aluminij, pa čak i 3D printanu gumu. Vizualno i fizički unutrašnjost smanjuje masu za mršaviji, učinkovitiji stil, ali onaj koji zadržava sve emocije i umijeće po kojem su poznati automobili Aston Martina. Ispred suvozača nalazi se prijenosna kožna torba umjesto tradicionalnog pretinca za rukavice, a ispod stražnjih izbočina postoji dodatni prostor za odlaganje prtljage.

Predstavljen prvi put javnosti u sjedištu Aston Martina u Gaydonu, V12 Speedster prikazan je u konceptualnoj specifikaciji koja je inspirirana legendarnim borbenim avionom F/A-18 i bit će dostupan kupcima po narudžbi. Rođen iz nove uzbudljive suradnje s proizvođačem zrakoplova Boeingom i stvoren u odjelu 'Q by Aston Martin', finiširan je u boji Skyfall Silver s kontrastnom satenskom crnom bojom na završecima ispušnih cijevi, usisnim rešetkama za hlađenje i lopaticama. Tamna tema prenosi se u unutrašnjost, sa satenski tamnim kromom, mehanički obrađenim aluminijem, crnom kožom, crnim tehničkim tekstilom, crnim tepisima i živo crvenim ručkama vrata s natpisom Aston Martin, stvarajući svrhovit izgled ovog konceptualnog stila.

V12 Speedster pokreće blistavi 5,2-litreni Twin-Turbo V12 motor Aston Martina s maksimalnom snagom od otprilike 700 KS i 753 Nm okretnog momenta. Prednji središnje postavljeni, potpuno aluminijski 48-ventilski motor povezan je sa ZF-ovim 8-stupanjskim automatskim mjenjačem s diferencijalom s ograničenim proklizavanjem, koji pokreće stražnje kotače. V12 Speedster može ubrzati od 0 do 100 km/h u 3,5 sekundi do maksimalne brzine ograničene na 300 km/h.

Motor V12 obećava nevjerojatne performanse, a njegov zvučni potpis su posebno kreirali inženjeri Aston Martina jedinstvenim ispušnim sustavom od nehrđajućeg čelika koji izlazi na sredini difuzora na stražnjem dijelu automobila radi još jačeg, karakterističnog zvuka pogonskog sklopa. Kod V12 Speedstera svaki element pogona je iskustven, pa uklanjanje vjetrobranskog stakla podiže iskustvo vožnje na nove razine. Prema Mattu Beckeru, glavnom inženjeru Aston Martina, sirovo uzbuđenje vožnjom V12 Speedstera ne može biti čišće.

V12 Speedster bit će proizveden u samo 88 primjeraka, a njegova cijena kreće od 765.000 funti (877.000 eura) po komadu, uključujući PDV, i očekuje se da će isporuke započeti u prvom tromjesečju 2021. godine.

  • +13
Aston Martin V12 Speedster Izvor: Promo fotografije / Autor: Aston Martin