FACELIFT

[FOTO] Mercedes-Benz osvježio GLA: Ažurirana druga generacija kompaktnog SUV-a s brojnim inovacijama

17.03.2023 u 09:28

Bionic
Reading

Osvježeni GLA dolazi s elektrificiranim pogonskim sklopovima: benzinskim, dizelskim i plug-in hibrinim pogonom od 116 do 224 KS, a tu je i AMG GLA model s blago-hibridnim pogonom snage 306 KS

Mercedes-Benz je značajno nadogradio kompaktni SUV GLA brojnim inovacijama i opsežnijom standardnom opremom. Dobre tri godine nakon lansiranja na tržište, druga generacija Mercedes-Benza GLA (interni kod: H247) dobiva klasični facelift sredinom ciklusa. Promjene su prilično suptilne. Osim toga, AMG verzija modela GLA 35 postaje blagi hibrid.

Nova rešetka hladnjaka s okomitim rešetkama i vodoravnom perajom naglašava snažan karakter. Osim toga, poklopac motora s diskretno naglašenim izbočinama koje sugeriraju snažan pogonski sklop naglašava samouvjeren izgled. Redizajnirani prednji branik s vizualnom zaštitom podvozja ukazuje na terenske gene modela GLA.

Ovome je dodan modernizirani svjetlosni potpis u standardnim LED prednjim svjetlima visoke performanse i LED stražnjim svjetlima. Mercedes-Benz proširuje ponudu opcija s novom Spectral Blue bojom i četiri dodatna dizajna kotača. U osnovnoj opremi, novi GLA ima 17-colne aluminijske naplatke s pet dvostrukih krakova u visokosjajnoj crnoj boji s visokosjajnim tokarenim površinama. Dostupni su i dodatni kotači od 18 do 20 cola.

Kod Mercedes-AMG GLA modela tu su novi kotači od lake legure u rasponu od 19 cola, AMG kotači s 10 krakova u dvobojnoj mat crnoj boji s završnom obradom površine. Dva 20-colna AMG kotača u dizajnu s 5 dvostrukih krakova također su dostupna u dvobojnoj mat crnoj boji s okrenutom površinom ili rubom kotača.

Samostojeći dvostruki zaslon jedan je od vrhunaca značajno nadograđenog interijera. Sada uključuje 7-inčni i 10,25-inčni zaslon kao standard za ploču s instrumentima i multimedijski zaslon. Opcijski su dostupna dva 10,25-inčna zaslona širokog zaslona. Oni nude holističko iskustvo visoke tehnologije i poboljšavaju arhitekturu otvorenog plana.

Upravljač aktualne generacije standardno je presvučen kožom; Artico imitacija kože dostupna je kao alternativa. Po prvi put, grijani obruč upravljača također je dostupan za AMG Line. Tu je i model Mercedes-AMG GLA, sportskih performansi.

Najnovija generacija AMG Performance upravljača dio je standardne opreme. AMG tipke na upravljaču impresioniraju vozače svijetlim zaslonima i intuitivnom logikom upravljanja. Vozači mogu pristupiti važnim funkcijama i svim programima vožnje bez skidanja ruku s upravljača. Informativno-zabavni sustav MBUX također je vrhunski, s AMG-specifičnim dizajnom zaslona i proširenim funkcijama.

Pojednostavljena logika ponude s opsežnom standardnom opremom

Novi GLA standardno je opremljen udobnim sjedalima. Presvučene su Artico umjetnom kožom i trodimenzionalno reljefnom tkaninom u crnoj boji. Također su opcijski dostupni u trendi kadulja sivoj boji. Varijanta opreme Progressive nudi tri boje interijera: crnu, bež macchiato beige i sagegrey sivu. U liniji AMG, standardna presvlaka sjedala od Artico umjetne kože/mikrofibre Microcut sada je dostupna i u bahia smeđoj boji. U liniji AMG Line dostupne su ukupno četiri boje presvlaka: crna, bahia smeđa, kadulja siva i nova nijansa crvenog papra u kombinaciji s crnom. Presvlake udobnog sjedala izrađena su od 100 posto recikliranih materijala. U slučaju presvlake sjedala Artico/Microcut, ovaj udio je 65 posto u naslonu sjedala i 85 posto u tkanini donjeg sjedećeg dijela.

  • +14
Mercedes-Benz GLA i Mercedes-AMG GLA Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-Benz AG

Mercedes-Benz je značajno unaprijedio standardnu opremu GLA i još preciznije prilagodio logiku ponude specifičnim željama kupaca. Primjerice, osim kožnog upravljača i LED prednjih svjetala, osnovna oprema već uključuje Highbeam Assist, rezervnu kameru i USB paket. Od Progressive varijante opreme nadalje, kupci također dobivaju paket Parking i paket ogledala. Daljnja funkcionalna oprema grupira se u pakete na temelju stvarnog ponašanja kupaca. Što se tiče dizajnerskih značajki kao što su boje, presvlake, obloge i kotači, zainteresirani mogu konfigurirati vozila pojedinačno.

Najnovija generacija MBUX-a s intuitivnim radom i prilagodljivim softverom

GLA sada također ima najnoviju generaciju MBUX-a – s novodizajniranim stilovima prikaza: dok 'Classic' pruža sve relevantne informacije za vozača, 'Sporty' impresionira dinamičnim brojačem okretaja. 'Diskretno' svodi prikaze na osnovni sadržaj. U kombinaciji s tri načina rada za navigaciju, pomoć i usluge plus 10 svjetova boja ambijentalnog svjetla, postoje brojne mogućnosti individualizacije. Sve prethodne funkcije kao što su mediji, telefon, vozilo itd. i dalje su dostupne. Njima se može praktično upravljati putem zaslona osjetljivog na dodir ili jastučićima prstiju na upravljaču.

Revizija telematskog sustava usmjerena je na novi dizajn i poboljšane performanse. Nova značajka je mogućnost bežičnog povezivanja s pametnim telefonima putem Apple CarPlay ili Android Auto Wireless. Za daljnje povezivanje, GLA sada ima dodatni USB-C priključak i povećanu snagu USB punjenja. Svi USB priključci sada su osvijetljeni.

Aktivacijom online usluga u aplikaciji Mercedes me, inteligentni glasovni asistent postaje još sposobniji za dijalog i učenje. Sustav upoznaje vozača i pamti njegove tipične postavke ili rute. U pravom trenutku predlaže personalizirane funkcije infotainmenta, udobnosti i vozila – precizno prilagođene dotičnoj situaciji u vožnji. Vozač, naravno, može odbiti ovaj prijedlog s funkcijom 'Nemoj sugerirati sada' ili ga trajno izbrisati s 'Ne sugeriraj ponovno'. Vozilo će zapamtiti ove želje. Određene radnje mogu se pokrenuti čak i bez izgovora 'Hej Mercedes'. Osim toga, glasovni asistent može objasniti funkcije vozila.

Audio 'Tourguide' dodaje uzbudljivu značajku putnim informacijama kao dio 'MBUX Voice Assistant' iz Mercedes me – u početku isključivo u Njemačkoj. Kada se izda glasovna naredba 'Hey Mercedes, start Tourguide', MBUX čita zanimljive činjenice o zanimljivim mjestima na ruti. Sustav reagira na otprilike 3400 smeđih znakova duž njemačkih autocesta. Prema ADAC-u, u nekim saveznim državama postoji referenca na znamenitosti svakih nekoliko kilometara - procjenjuje se da trenutno postoji više od 3400 takvih turističkih zajednica diljem zemlje. Posebno velik broj, oko 800, nalazi se u Bavarskoj. Samo na prazničnoj ruti A8 München – Salzburg postoji gotovo 30 znakova. I ima ih sve više.

Opcijski Burmester® surround zvučni sustav, u kombinaciji s najnovijom MBUX generacijom, sada ima impresivno Dolby Atmos audio iskustvo, koje daje glazbi više prostora, jasnoće i dubine. Osim toga, Dolby Atmos prilagođava se svakom okruženju reprodukcije, što znači da fanovi mogu slušati glazbu s neusporedivom jasnoćom koja odgovara izvornoj viziji umjetnika iz studija.

Digitalni dodatak: nove mini igre

S opcijskim paketom individualizacije za Mercedes me connect usluge, novi digitalni dodatak također se probija u GLA. Odabir mini-igara posebno razvijenih za zaslone osjetljive na dodir i gumbe za upravljanje osjetljivim na dodir na upravljaču pretvaraju kompaktni SUV u mobilnu konzolu za igre: oni koji imaju stanicu za punjenje ili žele provesti vrijeme čekajući mogu igrati sami ili se natjecati sa suputnicima. Trenutno su dostupne klasične igre kao što su Sudoku, Shuffle Puck, Parovi, Match 3 i kviz.

Novi GLA modeli također napreduju u smislu sigurnosne pomoći. Nadogradnja paketa Driving Assistance omogućuje udobniju kontrolu Lane Keeping Assista putem Active Steering Control. Sljedeća generacija paketa Parking također podržava uzdužno parkiranje. I nudi vizualizaciju od 360 stupnjeva za parkiranje potpomognuto kamerom. Trailer Maneuvering Assist također je po prvi put dostupan za GLA. Olakšava manevriranje unatrag uz podršku kamere. Preduvjet je kuka za prikolicu s ESP® stabilizacijom prikolice u kombinaciji s paketom za parkiranje s kamerom od 360 stupnjeva.

Kod Meredes-AMG GLA modela mini igre pomoći će vam da popunite vrijeme čekanja prilikom parkiranja. Apple Car Play i Android Auto mogu se bežično povezati s vozilom. Povezivost je poboljšana boljim USB punjenjem i dodatnim USB-C priključkom. Modeli također imaju nekoliko sustava pomoći vozaču kao što je Active Lane Keeping Assist koji poboljšava udobnost intervenirajući blagim guranjem umjesto aktiviranja ESP® sustava. Sljedeća generacija paketa za parkiranje podržava paralelno parkiranje i nudi vizualizaciju od 360° u parkiranju potpomognutom kamerom pomoću 3D slika.

Prošireni raspon opcija elektrificiranog pogona

Kako bi se dodatno smanjila potrošnja i emisija, benzinski motori u novom GLA su elektrificirani u cijelosti. Asortiman uključuje četverocilindrične jedinice obujma 1332 cm³ GLA 180 (136 KS), GLA 200 (163 KS) te modeli obujma 1991 cm³ s pogonom na sva četiri kotača GLA 220 4MATIC (190 KS) i GLA 250 4MATIC (224 KS).

Kao standardna oprema dolaze DCT mjenjači s dvostrukom spojkom sa sedam ili osam stupnjeva prijenosa. Blagi hibridi opremljeni su dodatnim ugrađenim napajanjem od 48 volti za starter-generator s remenskim pogonom. Njegova kratko dostupna dodatna snaga od 10 kW (13,6 KS) podržava agilnost pri pokretanju ili se koristi za brzo pojačanje. Starter-generator također povećava udobnost: osim pokretanja motora s niskim vibracijama i tihim paljenjem, on također omogućuje vožnju u praznom hodu s isključenim motorom s unutarnjim izgaranjem. Osim toga, obnavlja se tijekom procesa kočenja i ubrzavanja – i tako opskrbljuje električnom energijom 12-voltnu mrežu u vozilu, kao i bateriju od 48 volti.

Više snage i dometa za plug-in hibrid

Dodatno razvijen plug-in hibridni pogon GLA 250 e obujma 1332 cm³ i snage 163 KS daje rezultate iznad svih s povećanom izvedbom. Veći sadržaj korisne energije poboljšane visokonaponske baterije također dovodi do duljeg električnog dometa. Snaga elektromotora je povećana za 5 kW (6,8 KS) na 80 kW (108,8 KS) dok je snaga sustava od 218 KS ostala ista. Što se tiče punjenja, i dalje su dostupne tri opcije: osim standardnih 3,7 kW, baterija se sada može dodatno puniti izmjeničnom strujom i do 11 kW. Nadalje, moguće je puniti bateriju istosmjernom strujom i do 22 kW. Ovo dodatno skraćuje vrijeme punjenja. Mercedes-Benz je također ažurirao vizualizaciju hibridnih funkcija u glavnoj jedinici.

Osvježeni GLA ima i četiri dizelska modela: GLA 180 d (116 KS), GLA 200 d (150 KS), GLA 200 d 4MATIC (150 KS) te GLA 220 d 4MATIC (190 KS). Svi modeli imaju 2,0-litreni (1950 cm³) četverocilindrični dizelski motor, koji kombinira gladak rad i vrhunsku isporuku snage sa suvremenom učinkovitošću. Dostupan je u tri razine snage i okretnog momenta. Njegove značajke uključuju jednostupanjsko turbo punjenje s promjenjivom geometrijom turbine. Glava cilindra i kućište radilice izrađeni su od laganog aluminija. Nanoslide® premaz koji je razvio Mercedes-Benz smanjuje trenje između stijenke cilindra i čeličnog klipa. Time se smanjuju potrošnja i emisije.

AMG motor elektrificiran s hibridnim funkcijama

Što se tiče motora, amg GLA 35 4MATIC sada će biti standardno opremljen starter-generatorom s remenom (RSG) i dodatnim ugrađenim napajanjem od 48 volti. RSG druge generacije funkcionira kao blagi hibrid. Osim privremenog povećanja snage od 10 kW (13,6 KS), dopušta funkcije kao što su vožnja i rekuperacija za veću učinkovitost. Tehnologija od 48 volti također poboljšava udobnost, s jedva primjetnim prijelazima funkcije start/stop i vožnje u praznom hodu.

Izlazna snaga od 306 KS (225 kW) agilnog 2,0-litrenog 4-cilindričnog turbo motora s velikim okretnim momentom raspoređuje se na sva četiri kotača preko AMG SPEEDSHIFT DCT 8G mjenjača i AMG Performance 4MATIC pogona na sve kotače. Sportske vozne performanse kombiniraju se sa širokim rasponom načina vožnje, od vrlo dinamičnog do glatkog putovanja. Ubrzanje od 0 do 100 km/h je 5,2 s, a krajnja brzina elektronski ograničena na 250 km/h.