uoči premijere

[FOTO] I Turska ima svoje električne adute: Upoznajte TOGG C-SUV koncept kojem je nepoznato samo još njegovo komercijalno ime

TOGG C-SUV koncept

TOGG C-SUV koncept

Izvor: Promo fotografije / Autor: TOGG

Lansiranje C-SUV-a je predviđeno 2022., a dostupne će biti dvije mogućnosti pogona: pogon na stražnje kotače (RWD) s jednim e-motorom od 200 KS ili sustav pogona na sve kotače (AWD) s drugim e-motorom postavljenim sprijeda, koji nudi kombiniranu snagu od 400 KS

Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG), osnovan kako bi ostvario 60-godišnji san Turske i postao prvi svjetski brend mobilnosti u Turskoj vodeći transformaciju turske automobilske industrije. TOGG je još krajem 2019. godine predstavio svoj prototip C-SUV-a u ranoj fazi koji još nema službeno komercijalno ime, kao i koncept limuzine na javnom događaju održanom u IT Valleyu u Gebzeu u Turskoj.

TOGG C-SUV koncept i Gürcan Karakas

TOGG C-SUV koncept i Gürcan Karakas

Izvor: Promo fotografije / Autor: TOGG

Bivši menadžer Boscha Gürcan Karakas ima velike planove za turski e-automobil, a Togg također planira uskoro prodavati automobile i u Njemačkoj.

Lansiranje C-SUV-a 2022. će prema riječima proizvođača pozicionirat TOGG kao prvog europskog proizvođača nekonvencionalnih električnih SUV-ova na baterije. Osim što će biti 'rođeni' električni BEV s nultom emisijom, C-SUV će biti i 'pametan automobil s najboljim karakteristikama u klasi', kao što su najduži međuosovinski razmak, najprostraniji interijer, najbolje performanse ubrzanja i najniža ukupna vrijednost troška vlasništva.

TOGG C-SUV koncept

TOGG C-SUV koncept

Izvor: Promo fotografije / Autor: TOGG

Dizajn nastao na osnovu turskih potrošača

Turski automobil razvija se na izvornoj, električnoj platformi koju su izgradili TOGG-ovi inženjeri i dizajneri, s pravima intelektualnog vlasništva u 100-postotnom vlasništvu Turske.

Kao dio procesa projektiranja; ukupno 18 dizajnerskih kuća iz Turske i inozemstva objektivno je ocijenjeno u skladu sa 6 različitih kriterija koje je postavio TOGG. TOGG Design Team, uključujući iskusnog turskog dizajnera Murata Günaka, ušao je u uži izbor 3 dizajnerske kuće s najvišim ocjenama. Dizajnerske kuće koje su ušle u uži izbor, a koje su upoznate s uvidima u opsežnu tursku anketu o potrošačima, dale su alternative 2D dizajna za natjecanje.

TOGG C-SUV koncept

TOGG C-SUV koncept

Izvor: Promo fotografije / Autor: TOGG

Natječaj za dizajn dovršen je u 4 faze i trajao je 6 mjeseci. U tom je razdoblju ocijenjeno više od 100 različitih tema, a dizajnerskim kućama je kao povratna informacija dostavljen daljnji uvid potrošača. Po jedan vanjski i jedan unutarnji dizajn iz svake kuće koja je ušla u uži izbor testirani su kod potencijalnih kupaca automobila u Turskoj. Rezultate je također ocijenio TOGG Design Team o inženjerskoj kompatibilnosti. Nakon ovih faza, talijanska dizajnerska kuća Pininfarina, među najboljima na svijetu, izabrana je za strateškog partnera i započela je faza 3D dizajna.

TOGG C-SUV koncept

TOGG C-SUV koncept

Izvor: Promo fotografije / Autor: TOGG

Autentičan i moderan vanjski dizajn

Potaknuti uvidom potrošača u Tursku, zajednički rad dizajnerskog tima TOGG -a i Pininfarine konvergirao se u autentičan jezik dizajna privlačan turskom i svjetskom ukusu.

Prepoznatljive i oštre linije koje oblikuju modele C-SUV i konceptne limuzine izražavaju robustan i snažan karakter automobila, dok tvore dizajnersku DNK asortimana koji će se proširiti u narednim godinama.

Prepoznatljive crte karaktera SUV -a; izražavaju tečan kontinuitet koji turskim automobilima daje autentičan i moderan izgled. Dizajn i položaj prednjih svjetala daju vozilu prodoran izgled, dok kromirani detalji koji oblikuju prednju masku naglašavaju prestižni izgled svojim kontinuitetom uz bočni i stražnji dizajn.

  • +14
  • +11

TOGG C-SUV koncept

Izvor: Promo fotografije / Autor: TOGG

Nadahnut anadolskom kulturom

Osim što ga oblikuju uvidi turskih potrošača, dizajn je inspiriran i turskom kulturom. Tulipan, koji ima jake korijene u anadolskoj kulturi, postao je inspiracija. Elegantna interpretacija dizajna tulipana utisnuta je na prednju rešetku i naplatke, kako bi automobilu dao njegov prepoznatljiv izgled, istodobno naglašavajući duboku vezu s bogatom turskom kulturnom baštinom.

Jednostavan, elegantan i tehnološki interijer

Interijer nudi budućim kupcima dobrodošlicu s pažljivo odabranim stilskim i visokokvalitetnim materijalima i najsuvremenijom tehnologijom. Širok digitalni infotainment zaslon naglašava naprednu tehnologiju automobila. Zaslon usmjeren na korisnika podržava pretvaranje automobila u pametan životni prostor obuhvaćajući sve putnike, kao i vozača.

TOGG C-SUV koncept

TOGG C-SUV koncept

Izvor: Promo fotografije / Autor: TOGG

Jedinstvena središnja konzola ističe se kao jedna od najvažnijih stilskih i funkcionalnih značajki interijera. Oblik, koji podsjeća na kokpit zrakoplova, također pomaže u kontroli zaslona osjetljivog na dodir putem ergonomije konzole, koja sadrži funkcije mjenjača i elektroničke parkirne kočnice. Dizajn sučelja usmjeren na korisnika podržava pojednostavljeni i minimalistički dizajn interijera, smanjujući što je više moguće prekidača za fizičku kontrolu uz pomoć tehnologije glasovnih naredbi.

TOGG C-SUV koncept

TOGG C-SUV koncept

Izvor: Promo fotografije / Autor: TOGG

Prostran životni prostor

Ovi turski automobili pretvaraju se u novi životni prostor koji će udobno ugostiti peteročlanu obitelj zahvaljujući najboljem međuosovinskom razmaku u klasi. S visokim prostorom za glavu u kabini i najdužim u klasi prostorom za noge straga, prostrani interijer pruža vrhunsku udobnost cijeloj obitelji tijekom dugih putovanja.

TOGG C-SUV koncept

TOGG C-SUV koncept

Izvor: Promo fotografije / Autor: TOGG

Potpuno nova, izvorna električna modularna platforma

Tri glavna stupa koji definiraju potpuno novu, izvornu električnu modularnu platformu koja će osigurati infrastrukturu za sve modele TOGG asortimana su sljedeći:

  1. Originalna potpuno nova, najsuvremenija, izvorna električna i povezana platforma, potpuno je razvijena od strane inženjera TOGG-a, s pravima intelektualnog vlasništva u 100-postotnom vlasništvu TOGG-a.
  2. Modularno po duljini i širini za podršku svim varijantama vozila s maksimalnom učinkovitošću, udobnošću i izdržljivošću i sigurnost.
  3. Vrhunska infrastruktura koja maksimizira širinu, prostranost i udobnost životnog prostora u automobilu nudeći najduži međuosovinski razmak u svojoj klasi.
TOGG C-SUV koncept

TOGG C-SUV koncept

Izvor: Promo fotografije / Autor: TOGG

Električno vozačko iskustvo

Niski ukupni troškovi vlasništva, tiha, ugodna i čista vožnja bez emisija ispušnih plinova: to su glavne prednosti električnog automobila na baterije u odnosu na automobile s motorom s unutarnjim izgaranjem. Turski će se automobili puniti u kućama, uredima i na punjačima na putu zahvaljujući široko rasprostranjenoj infrastrukturi za punjenje koja će biti spremna do 2022. Korisnici će, dok upravljaju povezanim i pametnim automobilom, lako planirati i upravljati punjenjem putem povezanih usluga.

TOGG C-SUV koncept

TOGG C-SUV koncept

Izvor: Promo fotografije / Autor: TOGG

Domet preko 500 kilometara

Korisnici će moći birati između dvije različite ponude koje nudi visokoenergetska tehnologija Li-ion baterija. Turski automobili ponudit će dvije baterije koje pružaju domet od 300+ km ili 500+ km i omogućit će korisnicima da konfiguriraju svoje automobile odabirom najprikladnijeg dometa na temelju svojih potreba.

Turski automobili dostići će stanje napunjenosti od 80 posto u kratkom vremenskom razdoblju od manje od 30 minuta. Stoga bi automobil bio napunjen dovoljno za ostatak putovanja tijekom kratke stanke za kavu na dugim rutama.

Dugotrajna baterija s najsuvremenijim sustavima upravljanja baterijama i sustavima za upravljanje toplinskom tekućinom nudi 8 godina jamstva.

TOGG C-SUV koncept

TOGG C-SUV koncept

Izvor: Promo fotografije / Autor: TOGG

Ekonomija i svijest o okolišu

Električni i povezani automobili s baterijama koji imaju slabije sustave u usporedbi s automobilima s motorom s unutarnjim izgaranjem, minimizirat će potrebu za tehničkim servisom/održavanjem uz pomoć značajki poput bežičnog ažuriranja i upozorenja za preventivno održavanje za vozače. Osim toga, cijena 'goriva' po kilometru bit će znatno niža u usporedbi s automobilom s motorom s unutarnjim izgaranjem, zbog nižih potreba za energijom za istu udaljenost. Turski automobili imat će važnu prednost u ukupnim troškovima vlasništva s obzirom na kombinaciju ovih osnovnih elemenata. Istodobno će zauzeti svoje mjesto među ekološki osviještenim automobilima s nultom emisijom.

TOGG C-SUV koncept

TOGG C-SUV koncept

Izvor: Promo fotografije / Autor: TOGG

Jedinstvena dinamika vožnje

Turski proizvođač kaže kako će tehnologija elektromotora (e-motor) redefinirat standarde vožnje s iskustvom iznad očekivanja. Dostupne su dvije mogućnosti pogona, pogon na stražnje kotače (RWD) s jednim e-motorom od 200 KS ili sustav pogona na sve kotače (AWD) s drugim e-motorom postavljenim sprijeda, koji nudi kombiniranu snagu 400 KS. Sustav pogona na sve kotače (AWD) s dva e-motora visoke učinkovitosti na prednjoj i stražnjoj osovini pružit će bolje upravljanje cestom i performanse u teškim vremenskim uvjetima i uvjetima na cesti.

Nezavisni MacPhersonov ovjes na prednjoj osovini optimizira udobnost i performanse; dok multi-link sustav ovjesa sa straga nudi sportski osjećaj i osjetljivu vožnju uz precizno upravljanje.

TOGG C-SUV koncept

TOGG C-SUV koncept

Izvor: Promo fotografije / Autor: TOGG

Uzbudljivo iskustvo ubrzanja s oba pogonska sustava. Automobil će ubrzati 0-100 km/h za 7,6 sekundi s opcijom RWD od 200 KS i tek za 4,8 sekundi s opcijom AWD s 400 KS, pružajući neusporedivo ubrzanje uz nultu emisiju i u tišini.

Napredna sigurnost

Najveća sigurnost zahvaljujući novoj strukturi sudara s baterijom pričvršćenom za platformu karoserije koja poboljšava torzijsku krutost za više od 30 posto i opsežnim pasivnim i aktivnim mjerama sigurnosti uključujući 7 standardnih zračnih jastuka i najbolje kočenje u klasi sa snažnim prednjim dijelom i stražnje ventilirane disk kočnice. Sa svim tim sigurnosnim elementima i optimiziranim konstrukcijskim dizajnom, turski automobil bit će kompatibilan s EuroNCAP-om s 5 zvjezdica kada će biti lansiran 2022. godine.

TOGG C-SUV koncept

TOGG C-SUV koncept

Izvor: Promo fotografije / Autor: TOGG

Sustavi za podršku upravljačkim programima ažurirani na Internetu

Napredni sustavi pomoći vozaču, uključujući 'Slow Traffic Pilot', turski automobil imat će sposobnost autonomne vožnje 'razine 2+' i olakšat će opterećenje na vozačima, stvarajući vrijeme za korištenje pametnih značajki u automobilu. Svojom fleksibilnom topologijom arhitekture turski će automobil učinit besprijekornu transformaciju u autonomnu vožnju 'razine 3 i dalje'. Povezana arhitektura automobila omogućit će bežično ažuriranje, a automobil će se kontinuirano razvijati najnaprednijom tehnologijom.

TOGG C-SUV koncept

TOGG C-SUV koncept

Izvor: Promo fotografije / Autor: TOGG

S ponuđenim pametnim tehnologijama, turski automobili postat će treći životni prostor nakon kuća i ureda. Zahvaljujući povezanoj arhitekturi, turski automobili bit će trajno povezani s internetom bez podrške vanjskih uređaja. Automobil će biti u komunikaciji sa svim pametnim uređajima, kućama, zgradama, infrastrukturom, uključujući električnu mrežu i cijeli pametni grad. Povezani automobil postat će bitna komponenta ekosustava mobilnosti. Nakon napretka 5G tehnologije, nove usluge koje će dodati vrijednost životu korisnika pojavit će se unutar ekosustava.

TOGG C-SUV koncept

TOGG C-SUV koncept

Izvor: Promo fotografije / Autor: TOGG

Jedinstveno korisničko iskustvo

Turski automobil će poboljšati korisničko iskustvo, pionirski primjer ovog 'ometajućeg' pristupa je 'holografski asistent'. Ovaj inovativni pomoćnik će imati koristi od naprednih algoritama za praćenje oka i holografskih trodimenzionalnih tehnologija snimanja za pružanje korisničkog iskustva daleko izvan uobičajenog virtualnog zaslona. Tehnologija "Holographic Assistant" potpuno će promijeniti iskustvo u automobilu zamjenom tehnologija dvodimenzionalnog prikaza koje se trenutno koriste u automobilima s 3D tehnologijama i proširene stvarnosti.

TOGG koncept električne limuzine

TOGG koncept električne limuzine

Izvor: Promo fotografije / Autor: TOGG

Zahvaljujući ovoj tehnologiji, vozač ne samo da će vidjeti informacije na zaslonu vozila bez skidanja pogleda s ceste, već će imati pristup i svim ostalim podacima o cesti i okolišu. Uz proširenu stvarnost i 3D poboljšanu sliku, vozač će moći lakše koristiti navigaciju i druge sustave pomoći vozaču te imati sigurnije, udobnije i interaktivno iskustvo u vožnji. TOGG ima za cilj biti prva tvrtka u automobilskoj industriji koja će svojim korisnicima ponuditi ovo jedinstveno iskustvo vožnje putem ove revolucionarne tehnologije.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!