TRAGIČAN kraj

Dok je postavljala novi rekord poginula Jessi Combs, najbrža žena na četiri kotača

Jessi Combs ispred vozila na mlazni pogon North American Eagle (2013.)

Jessi Combs ispred vozila na mlazni pogon North American Eagle (2013.)

Izvor: Promo fotografije / Autor: North American Eagle

Smrt Jessi Combs je šokirala svijet automobilskih utrka, u kojem je bila dobro poznata kao vozačica utrka, poduzetnica i TV osoba

Profesionalna vozačica trkaćih automobila i TV osoba Jessi Combs poginula je u dobi od 39 godina dok je pokušavala srušiti vlastiti rekord u brzini na tlu u mlaznom vozilu, izjavili su iz njezine trkaće momčadi. Combs je u utorak stradala u fatalnoj nesreći u svom vozilu North American Eagle u pustinji Alvord na jugoistoku Oregona u Sjedinjenim Američkim Državama, izjavio je šerif ureda okruga Harney.

Jessi Combs (2013.)

Jessi Combs (2013.)

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Član njezinog tima Terry Madden, u srijedu je na video Instagramu objavio njezinu smrt. 'Jučer smo ju izgubili u stravičnoj nesreći', napisao je Madden u postu na Instagramu. 'Ja sam bila prvi tamo, i vjerujte mi, učinili smo sve što je bilo moguće da ju spasimo!'

Jessi Combs je zaradila titulu 'najbrže žene na četiri kotača' nakon što je 9. listopada 2013. postavila brzinski rekord od 623 km/h (398,954 milja/h) vozeći North American Eagle (NaE) Supersonic Speed Challenger u pustinji Alvord. Najveća brzina koju je postavila prilikom rušenja ovog rekorda u jednom trenutku je bila čak 709 km/h (440,709 milja/h).

North American Eagle

Izvor: Promo fotografije / Autor: North American Eagle

Tada je srušila 48 godina star ženski rekord u brzini na tlu, koji je još 1965. godine postavila Lee Breedlove u vozilu Spirit of America - Sonic 1 kada je postigla prosječnu brzinu od 496,492 km/h (308,506 milja na sat). Tri godine kasnije, 7. rujna 2016. Combs je postavilanovu najveću brzinu od 768,61 km/h (477,59 milja/h) vozeći drugu American Eagle.

Inače, North American Eagle Project je automobil na mlazni pogon koji je trebao srušiti rekordnu brzinu vozila na tlu od 1228 km/h (763 milja/h) ili Mach 1,02 postavljenu od strane ThrustSSC-a 1997. godine. Machov broj je omjer između brzine zrakoplova i brzine zvuka. Tako na primjer zrakoplov ima Machov broj 1 ako može postići brzinu zvuka, a Machov broj 2 ako može postići dvaput veću brzinu od brzine zvuka. Ovisno o temperaturi brzina zvuka iznosi od 1 152 do 1 224 km/h. Nadali su se da će dostići 1287 km/h (800 milja/h), odnosno Mach 1,085.

North American Eagle u pustinji Alvord na jugoistoku Oregona u Sjedinjenim Američkim Državama

North American Eagle u pustinji Alvord na jugoistoku Oregona u Sjedinjenim Američkim Državama

Izvor: Promo fotografije / Autor: North American Eagle

Samo vozilo dugo 17 metara se temeljilo na trupu mlaznog borbenog aviona Lockheed F-104A-10 Starfighter. Zrakoplov je izgrađen za zrakoplovne snage Sjedinjenih Država i dodijeljen je Centru za testiranje leta Ratnog zrakoplovstva u zrakoplovnoj bazi u Edwardsu od 1957. do 1970. kada je umirovljen. Motor je bio General Electric LM1500 turbojet (civilna varijacija prvobitnog J79 zrakoplova). Akcijski motor za testiranje na maloj brzini procjenjuje se na 42.500 KS (31,7 MW). Vozilo je imalo poboljšani motor za pokušaje rušenja brzinskih rekorda i procjenjuje se da je imao 52.000 KS (52.700 metričkih konjskih snaga).

Jessi Combs govori na 'Overhaulin' događaju 2012. u hotelu Beverly Hilton u Los Angelesu, Kalifornija

Jessi Combs govori na 'Overhaulin' događaju 2012. u hotelu Beverly Hilton u Los Angelesu, Kalifornija

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Smrt Jessi Combs je šokirala svijet automobilskih utrka, u kojem je bila dobro poznata kao vozačica utrka i TV osoba. Combs se pojavila u nekoliko televizijskih serija, uključujući MythBusters, Xtreme 4 × 4 i All Girls Garage.

Njezin je životopis prepun je pridjeva 'prva': prva žena koja se prijavila na neku Ultra4 utrku; prva žena koja se natjecala u utrci The Race of Gentlemen.

Značajna je bila i njezina predanost ženskom osnaživanju u automobilskoj industriji. Bila je vlasnica linije ženske opreme za zavarivanje Lincoln Electric, a bila je pokretačica i internetske online suradnje posvećene osnaživanju i obrazovanju žena putem industrijskih vještina, zvanu RealDeal.

Godspeed, Jessi Combs!

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!