SURADNJA proizvođača automobila

Daimler i Volvo razmišljaju o zajedničkoj suradnji: Istraživanje i razvoj motora s unutarnjim izgaranjem za početak

  • Autor: Z.M.
  • Zadnja izmjena 07.01.2020 09:53
  • Objavljeno 07.01.2020 u 09:53
Daimler i Volvo razmišljaju o zajedničkoj suradnji, a Daimler i Geely već surađuju na Smartu

Daimler i Volvo razmišljaju o zajedničkoj suradnji, a Daimler i Geely već surađuju na Smartu

Izvor: Ostale fotografije / Autor: Volvo Cars/Focke Strangmann EPA/Grafička obrada: Z.M.

Ovo bi mogla biti polazišna točka za suradnju Volva s Daimlerom, dok bi daljnji korak moglo biti partnerstvo u razvoju električnih pogona

Daimler i Volvo Cars, u vlasništvu kineskog Geelyja, razmatraju suradnju kako bi smanjili troškove razvoja motora s unutarnjim izgaranjem, izvijestio je u nedjelju inače dobro upućeni njemački magazin Automobilwoche, podružnica Automotive News Europe pozivajući se na neimenovane izvore tvrtke.

Navode izjavu mandžera tvrtke Volvo koji kaže da je bilo početnih razgovora s Daimlerom, ali da nema konkretnih planova, dok je glasnogovornik iste tvrtke rekao kako je prerano razgovarati o konkretnim projektima, iako nije bio isključiv po pitanju moguće suradnje.

Volvo - trenutna paleta modela

Volvo - trenutna paleta modela

Izvor: Promo fotografije / Autor: Volvo Cars

Glasnogovornik Daimlera rekao je da se suradnja tvrtke s Geelyjem, koji posjeduje udio od 10 posto u njemačkom proizvođaču automobila, razvija pozitivno, ali je odbio daljnje komentare.

Globalne tarife, ubrzane trgovinskim ratom između Kine i Sjedinjenih Država, kao i viši zahtjevi za ulaganjima u električna i autonomna vozila, prisiljavaju proizvođače automobila da traže nove načine smanjenja i podjele troškova.

Mercedes-Benz C 300 de

Mercedes-Benz C 300 de

Izvor: Promo fotografije / Autor: DaimlerAG

U listopadu 2019. godine Volvo je rekao kako će spojiti svoj razvoj motora i proizvodne kapacitete s onima Geelyja, stvarajući odjel za opskrbu vlastitih brendova, kao i za potencijalne druge proizvođače automobila s novom generacijom motora s unutarnjim izgaranjem i hibridnim motorima.

Automobilwoche je rekao kako će ovo novi odjel započeti s radom do kraja ožujka, što bi mogla biti polazišna točka za suradnju s Daimlerom, dok bi daljnji korak moglo biti partnerstvo u razvoju električnih pogona.

Smart EQ fortwo cabrio, forfour i fortwo coupé

Smart EQ fortwo cabrio, forfour i fortwo coupé

Izvor: Promo fotografije / Autor: Daimler AG

Geely i Daimler rekli su da planiraju izgraditi novu generaciju Smart električnih automobila u Kini kroz zajedničko ulaganje, a dvije tvrtke također surađuju na 'StarRides' premium usluzi vožnje (ride-hailing) u Kini. Odabrali su grad Hangzhou jer se u njemu nalaze sjedišta nekih vodećih kineskih tvrtki, uključujući Geely Holding i druge vodeće tehnološke tvrtke, a on ima preko 10 milijuna stanovnika. U okviru zajedničkog joint-venture pothvata u kojem imaju podjednake omere, usluge će se pokrenuti u s flotom od 100 vozila, uključujući vozila Mercedes-Benz S-klase, E-klase i V-klase. 'StarRides' se planira proširiti na ostale velike gradove u Kini od 2020. godine.

'StarRides' premium usluga vožnje (ride-hailing) u Kini

'StarRides' premium usluga vožnje (ride-hailing) u Kini

Izvor: Promo fotografije / Autor: Daimler AG

Geely je Volvo Cars kupio 2010. od Ford Motor-a, što je omogućilo švedskoj marki da uspješno posluje, a posljednjih godina suradnja dviju marki se dodatno produbila.

Volvo već isporučuje motore za neka vozila marke Geely, dijeleći tehnologiju putem Geelyjeve marke Lynk&Co. Obje tvrtke dijele i razvijaju zajedničke platforme za vozila.

Lynk&Co 01

Lynk&Co 01

Izvor: Promo fotografije / Autor: Lynk&Co

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!