regionalna premijera

BMW Motorrad predstavio novi BMW CE 02: Ni e-skuter, niti e-motocikl, već urbano e-vozilo

04.04.2024 u 11:01

Bionic
Reading

Ovaj eParkourer je još jedno e-vozilo za urbana naselja čime BMW Motorrad dosljedno slijedi svoju strategiju električne mobilnosti. Zahvaljujući električnom pogonu, dizajnu koji postavlja trendove i inovativnim rješenjima, CE 02 je dinamičan partner za novu vrstu mobilnosti

U sklopu prošlotjednog BMW Arena 2024 eventa na Bledu smo imali i regionalnu premijeru BMW CE 02, eParkourera na dva kotača za gradove i urbana područja. Zanimljivo, sam proizvođač BMW Motorrad kaže za novi CE 02 da to nije ni e-skuter niti e-motocikl, već predstavlja još jedno e-vozilo za urbane konurbacije dvije godine nakon modela CE 04.

Zahvaljujući svom električnom pogonu, dizajnu koji postavlja trendove i inovativnim rješenjima, eParkourer je dinamičan partner za novu vrstu mobilnosti i pruža izvrsnu zabavu u vožnji u urbanom okruženju.

Progresivni dizajn s novim proporcijama i puno prostora za individualizaciju

Novi privlači posebno mlade ljude BMW CE 02, stvoren za grad i urbanu sredinu. Okretan, praktičan, robustan i sveden na ono bitno u smislu dizajna. Veliki kotači zadovoljavaju zahtjeve za robusnošću i istovremeno osiguravaju zabavu u vožnji na mnogim terenima.

Crna kao osnovna boja za okvir, kotače, prednji blatobran i trostruku obujmicu na vrhu, te granitno siva metalik mat boja za poklopac motora nude jednako uzbudljiv kontrast kao i igra mat i visokosjajnih površina. U posebnoj verziji HIGHLINE, novi CE 02 daje ekstrovertiran i šaren izgled. Vilice anodizirane u zlatnoj boji i trakasti dizajn u kombinaciji s Petrol bojom kao kontrastnom bojom čine da CE 02 izgleda dinamično i okrenuto budućnosti čak i kada stoji.

BMW CE 02 - eParkourer za gradove i urbana područja Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW Motorrad

Snažan pogon, mala težina i praktičan raspon

Vozači od 16 godina mogu voziti novi CE 02 s maksimalnom izlaznom snagom od 11 kW (15 KS). U verziji od 4 kW (5 KS) (nazivna snaga 3,2 kW (4 KS)) ograničenoj na 45 km/h, novi CE 02 također ispunjava zahtjeve AM klase vozačke dozvole i može se voziti u Njemačkoj, na primjer, od 15 godina i vozači koji imaju prometnu dozvolu. Osim toga, postoje daljnji propisi specifični za pojedinu zemlju.

Snažan pogon omogućuje novi CE 02 u verziji od 11 kW za brzo ubrzanje na semaforima i nudi dinamično iskustvo vožnje. S najvećom brzinom od 95 km/h, napredovanje je brzo na brzim cestama, a domet od više od 90 km (verzija od 11 kW prema WMTC-u) omogućuje produljene urbane avanture.

BMW CE 02 - u vožnji Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW Motorrad

Zahvaljujući maloj težini od samo 132 kg (verzija od 11 kW) ili 119 kg (verzija od 4 kW) i niskoj visini sjedala od samo 750 mm, novi CE 02 karakteriziraju i razigrane karakteristike upravljanja.

Dva načina vožnje 'Flow' i 'Surf' kao standard i 'Flash' kao dodatna oprema i originalni BMW Motorrad dodatak

Novi CE 02 standardno dolazi s načinima vožnje 'Flow' i 'Surf'. 'Flow' nudi optimalnu postavku za krstarenje u gradskom prometu, dok 'Surf' pruža dinamično iskustvo vožnje izvan užurbanog gradskog prometa. Način vožnje 'Flash' također je dostupan kao sportski i dinamički dodatak kao dio dodatne opreme HIGHLINE i kao originalni BMW Motorrad dodatak.

Eksterni punjač kao standard i brzi punjač kao dodatna oprema i kao originalni BMW Motorrad dodatak

Novi BMW CE 02 standardno dolazi s vanjskim punjačem snage punjenja od 0,9 kW, koji omogućuje brzu i praktičnu provedbu procesa punjenja na standardnim kućanskim utičnicama. Još je brži s brzim punjačem sa snagom punjenja od 1,5 kW, koji je dostupan u opcijskoj opremi HIGHLINE i kao originalni BMW Motorrad dodatak (samo verzija od 11 kW).

Šasija s dvostrukim cijevnim okvirom, teleskopskim vilicama, jednostranom njihajućom rukom i kotačima od lijevane lake legure.

Što se tiče šasije, novi BMW CE 02 oslanja se na torzijski kruti okvir s dvostrukom petljom izrađen od cjevastog čelika. Hidraulički prigušene teleskopske vilice rade sprijeda, dok se jednostrana njihajuća ruka i izravno zakretni amortizer koriste straga. Široke gume postavljene su na kotače od lijevane lake legure u dizajnu diska, a disk kočnice osiguravaju sigurno usporavanje sprijeda i straga. BMW Motorrad ABS nalazi se sprijeda.

  • +44
BMW CE 02 Izvor: Promo fotografije / Autor: Joerg Kuenstle

TFT zaslon, USB-C priključak za punjenje i rješenja za povezivanje

U kokpitu, lako čitljiv 3,5-inčni mikro TFT zaslon obavještava vozača o brzini vožnje, statusu napunjenosti baterije i mnogo više. USB-C utičnica za punjenje također vam omogućuje napajanje pametnog telefona. Korištenjem aplikacije BMW Motorrad Connected vaš pametni telefon prikazuje vam predviđeni kraj punjenja zahvaljujući umrežavanju putem Bluetootha, kao na BMW-u CE 04.

U varijanti HIGHLINE, način rada postolja omogućuje aplikaciju BMW Motorrad u pametnom telefonu (drži se u držaču za pametni telefon ) za sigurno upravljanje kao dodatni zaslon pomoću tipkovnice na upravljaču. Također je moguće bilježiti svoja putovanja pomoću aplikacije.

Uz BMW Motorrad Connected Services (također uključen u paket HIGHLINE) status punjenja i druge CE 02 informacije o vozilu mogu se vidjeti u bilo koje vrijeme s bilo kojeg mjesta putem aplikacije.

Za kraj, cijene za hrvatsko tržište nisu poznate, no znamo da u Sloveniji CE 02 kreće od 8700 eura.