Svi se trude pomoći

Autoindustrija se uključuje u proizvodnju medicinske opreme; Napredna tehnologija u službi zdravlja

23.03.2020 u 13:57

Bionic
Reading

Izvršni direktor VW-a dr.Herbert Diess rekao je u subotu da je proizvođač automobila započeo izgradnju proizvodnih kapaciteta zaštitnih maski u Kini, te podržava njemačke vlasti uređajima za mjerenje temperature, maskama, dezinfekcijskim sredstvima i dijagnostičkom opremom

Nakon što smo pisali o nastojanju talijanske vlade da angažira mnoge tehnološke tvrtke pomognu u proizvodnji medicinske opreme dok traje kriza s epidemijom COVID-19 virusa, i njhemačka vlada je to isto zatražila od svojih tvrtki.

Naravno, neke od takvih tvrtki su i proizvođači automobila, koji bi se privremeno i u relativno kratkom roku mogli prebaciti na proizvodnju medicinske opreme poput maski ili respiratora.

Zahtjev predstavlja dio širih napora vlasti za iskorištavanje inženjerskih i proizvodnih resursa i rješavanje teških uskih grla nabave kritične medicinske opreme. 'Ovo je odluka tvrtke. Tvrtke moraju same donijeti odluku', rekao je glasnogovornik njemačkog državnog ministarstva gospodarstva.

Volkswagen je u petak priopćio kako je okupio radnu skupinu kako bi utvrdio kako se pomoću trodimenzionalnog ispisa može pooći u proizvodnji bolničkih respiratora i druga oprema koja spašava život. Iako je medicinska oprema novi pothvat za tvrtku, ona bi mogla započeti s proizvodnjom čim dobije potrebne informacije, rekao je glasnogovornik VW-a.

VW ima više od 125 industrijskih 3-D pisača koji su se do sada uglavnom koristili za izradu komponenti za prototipove vozila, dodao je glasnogovornik.

Izvršni direktor VW-a Herbert Diess rekao je u subotu da je proizvođač automobila započeo izgradnju proizvodnih kapaciteta zaštitnih maski u Kini, te podržava njemačke vlasti uređajima za mjerenje temperature, maskama, dezinfekcijskim sredstvima i dijagnostičkom opremom.

Daimler je primio zahtjev od vlasti i trenutno istražuje mogućnosti, izjavio je glasnogovornik u nedjelju.

VW i Daimler također su se dogovorili da doniraju više od 300.000 zaštitnih maski iz svojih postojećih resursa zdravstvenim organizacijama.

Politički čelnici u Sjedinjenim Američkim Državama i Europi pojačali su razgovore o uključivanju privatnih tvrtki iz svih industrija u borbu protiv koronavirusa, budući da se zdravstveni sustavi bore sa sve većim brojem infekcija i smrtnih slučajeva. U nekim španjolskim bolnicama liječnici i medicinske sestre pribjegavaju čak i stavljanju vreća za smeće na ruke kako bi se zaštitile nakon što im je ponestalo zaštitnih odijela za jednokratnu upotrebu.

U Velikoj Britaniji, inženjerski konzorcij koji uključuje McLaren i Nissan razvio je prototip respiratora za nuždu, koji bi mogao biti odobren za upotrebu u bolnicama do kraja sljedećeg tjedna.

Prošli tjedan su u Italiji, Ferrari i Fiat Chrysler Automobiles počeli pregovore sa Siare Engineeringom, najvećim proizvođačem respiratora u zemlji, kako bi se ubrzala proizvodnja opreme.

General Motors surađuje s tvrtkom Ventec Life Systems kako bi proizvođaču medicinskih proizvoda omogućio korištenje logistike i stručnosti američkog proizvođača automobila da proizvede više respiratora. GM je rekao da bi mogao upotrijebiti višak tvorničkog prostora za izgradnju bolničkih respiratora.

Teslin izvršni direktor Elon Musk, koji je u početku umanjio rizike koje predstavlja virus COVID-19, u subotu je napisao na Twitteru kako je razgovarao s Medtronic-om o proizvodnji respiratora.

Medtronic je rekao ranije tijekom tjedna da će više nego udvostručiti svoj kapacitet izrade i opskrbe respiratora za borbu protiv globalne pandemije, pri čemu će ova medicinska oprema igrati kritičnu ulogu u pružanju pomoći pacijentima s respiratornim funkcijama.