'sve drugo - netočno'

Zvizdić: Na sirijsko-iračkom ratištu je 120 državljana BiH

22.03.2017 u 15:55

Bionic
Reading

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić izjavio je u srijedu u Sarajevu kako su netočne i preuveličane tvrdnje o tome da se na tisuće osoba iz njegove zemlje bore na strani islamističkih ekstremista u inozemstvu, ističući kako raspoložive obavještajne informacije govore da je trenutačno u pitanju tek nešto više od stotinu takvih osoba

'Prema zvaničnim podacima, razmijenjenim sa svim obavještajnim i sigurnosnim agencijama s kojima surađujemo u BiH, nema više od 120 naših državljana na sirijsko-iračkom ratištu', kazao je Zvizdić sudjelujući na Rose-Roth seminaru kojega je u Sarajevu organizirala Parlamentarna skupština NATO-a. 

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH inzistirao je na tvrdnji kako su to jedine točne i provjerene informacije pri čemu je očevidno aludirao i na opetovane tvrdnje hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja je upozoravala na opasnost od tisuća radikaliziranih osoba koje se vraćaju u BiH.

'Od tih 120 osoba je 69 muškaraca i 59 žena, a ne nekoliko tisuća kako ste imali priliku čuti od nekih dužnosnika iz regije. Od ovog broja 29 su osobe koje su prije odlaska u Siriju živjele u dijaspori, a ne u BiH. Do sada se (u BiH) vratilo 46 osoba, a prema važećim zakonima procesuirano je i presuđeno 20 osoba. To su pravi i istinski podaci za sve one koji ih trebaju znati u BiH, regiji i Europskoj uniji', kazao je Zvizdić.

On je također pozvao države-članice NATO-a da podupru nastojanja BiH da se što prije približi članstvu u Alijansi.

Temeljna zapreka za to trenutačno je činjenica da u BiH postoje politički prijepori hoće li nepokretna vojna imovina službeno biti vlasništvo države ili pak entiteta, na čemu inzistiraju vlasti Republike Srpske.

Uknjižba vojarni, vježbališta, skladišta i sličnih objekata na ime Ministarstva obrane BiH preduvjet je kojega je NATO postavio za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP) BiH.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić u utorak je pred sudionicima Rose-Roth seminara u Sarajevu sugerirao kako bi NATO trebao razmisliti o ublažavanju tog kriterija za aktiviranje MAP-a, jer je procjena kako će rješavanje tog problema potrajati i do osam godina, a Zvizdić se toj sugestiji pridružio u srijedu.

'Očekujemo ispravno razumijevanje situacije u BiH i na Balkanu i značajno ubrzanje procesa vezanih za europske integracije, a posebno za aktivaciju MAP-a, kao jedan od najvažnijih pozitivnih signala koji bi u ovom trenutku mogao biti upućen BiH', kazao je Zvizdić.