vijeće za tisak

BiH: Zabrinjavajuća eskalacija govora mržnje u medijima

13.03.2017 u 13:57

Bionic
Reading

Govor mržnje u medijima u Bosni i Hercegovini dosegnuo je kritične razmjere i opasno doprinosi podizanju napetosti u toj zemlji, upozorilo je u ponedjeljak Vijeće za tisak BiH, samostalno tijelo koje ima zadaću nadzirati rad tiskanih i internetskih medija u BiH kako bi se osiguralo njihovo djelovanje sukladno profesionalnim i zakonskim standardima

Prizivno povjerenstvo koje djeluje pri tom vijeću oglasilo je pozivom javnosti u kojemu upućuje 'najozbiljnije upozorenje' o tome kako je došlo do naglog porasta širenja govora mržnje u medijima, ali i pozivanja na izvršenja kaznenih djela poput ubojstava.

'Zabilježena je učestala praksa brutalnog širenja govora mržnje, prijetnji ubojstvima i likvidacijom i stvaranja međuetničkih i ukupnih društvenih napetosti putem medija u BiH', upozorava se u apelu.

Iz Vijeća za tisak BiH ističu kako se sve brojniji ispadi takve vrste nikako ne mogu promatrati kao dio slobode govora.

'Govor mržnje nije sloboda govora. To je kazneno djelo i kao takvo podliježe kaznenoj odgovornosti', stoji u izjavi, u kojoj se posebice upozorava na komentare koji se pojavljuju na internetskim portalima.

Svima koji na taj način iskazuju netrpeljivost i pozivaju na nasilje prema neistomišljenicima iz Vijeća za tisak poslali su upozorenje kako moraju biti svjesni da postavkama govora mržnje, prijetnji i huškanja u komentarima na mrežnim portalima sami sebe izlažu kaznenoj odgovornosti.

Iz Vijeća za tisak BiH pozvali su sigurnosne agencije i pravosuđe da poduzmu odlučnije mjere kako bi se sankcioniralo otvoreno širenje govora mržnje u medijima, osobe koje upućuju prijetnje uključujući i one kojima se poziva na ubojstvo izvrgnu kaznenom progonu sukladno zakonima u BiH.

Uredništvima tiskanih i online medija upućen je apel da suze prostor za širenje govora mržnje,što se posebice odnosi na iznošenje komentara na mrežnim portalima.