VASIĆEV SKALPEL

Zver je izručena

  • Autor: Miloš Vasić
  • Zadnja izmjena 14.08.2010 09:26
  • Objavljeno 14.08.2010 u 08:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Izvanraspravno vijeće Županijskoga suda u Zagrebu odlučilo je da se Sretka Kalinića može izručiti srbijanskome pravosuđu. To se i očekivalo. Kalinić ima pravo priziva Vrhovnome sudu Hrvatske, ali ni tu nema mnogo nade: on u žalbi tvrdi da mu u Srbiji neće biti pravedno suđeno

Tamo je u odsutnosti već osuđen na ukupno 40 godina zbog učešća u uroti za ubojstvo premijera Đinđića i za niz drugih umorstava u okviru zločinačke skupine Zemunski klan. Dokazi su bili jaki i teško da će uvjeriti Vrhovni sud da je u svemu tome bio nevin. Kada i ako Vrhovni sud potvrdi rješenje o izručenju, ostaje samo još potpis ministra pravosuđa, što bi trebalo biti formalnost – i eto Sretka Kalinića u Beogradu. Tamo ima pravo na ponovljeno suđenje i sva je prilika da će se njime i poslužiti; ako ništa drugo, ono da skrati dosadu koja ga čeka narednih 40 godina.

U neskladu s pravnom argumentacijom svojih odvjetnika, Sretko je Kalinić navodno je policiji i istražnom sucu ispričao gomilu horor-legendi o tome koga je sve i kako pobio dok je bio u bijegu. Te ubio svog drugara Milana 'Juru' Jurišića, samljeo ga u Boschovoj fleisch-mašini i ispustio ga u slivnik, te ubio Ninoslava 'Ninu' Konstantinovića i zakopao ga 'negdje na autocesti za Zagreb' (a to je nekih 400 kilometara) i još sličnoga. Motiv za ovakovo hvalisanje – osim hvalisavosti koju kod te vrste zlikovaca ne treba podcijeniti! – mogao bi biti banalan. Sretko bi, naime, najradije zbunio policiju i naveo je na lažne tragove, da bi kasnije mogao ustvrditi da ga, jadnoga, nevina optužuju. Policija pak mora provjeravati svaku bedastoću koju on izgovori, ako ni zbog čega drugog, onda zbog puke teorijske mogućnosti da je možda, svemu usprkos, govorio istinu. Tako se dobiva na vremenu i na zabavi. Već ga vidim kako pod stražom i u lisičinama voda policiju po autocesti Zagreb - Beograd i prisjeća se da gdje je zapravo zakopao svog poslovnog partnera Ninu: Ovdje? Ne, tamo; sve to slično izgleda, bila je noć, tko bi se sjetio. Bio sam uzrujan, razumijete me...

Pravosudni cirkus

Policajci s kojima sam o tome razgovarao ne vjeruju mu ni riječ, ali provjeravati moraju. Možda iz svega toga nešto i ispadne na kraju, ali to će se vidjeti na ponovljenom suđenju. Optuženi se može braniti pred sudom kako god misli da treba. Za razliku od svjedoka, on ne mora govoriti istinu i zato je posao tužilaca tako težak. Pesimisti među njima već predviđaju da će Kalinić na ponovljenom suđenju iznositi razne fantastične priče i optužbe protiv uglavnom mrtvih poslovnih partnera, ne bi li sebi olakšao položaj i oprao se od ovoga ili od onoga. Bitno je pustiti dimnu zavjesu poput sipe ili hobotnice. Uz sebe će imati provjerenu skupinu odvjetnika, mafijaških consiglierea Zemunaca i Legije Ulemeka, koji će – nema sumnje – od cijele priče napraviti politički triler uz pomoć smrdljivih beogradskih tabloida ekstremne šovinističke desnice; drugo i ne znaju. Sva je prilika, dakle, da će ponovljena suđenja Kaliniću i Simoviću skupa (jer su zajedno na dvije optužnice: atentat na Đinđića i Zemunski klan) biti još jedan pravosudni cirkus i zabava – bez ikakve krivnje pravosuđa.

Tomislav Miletić

Tomislav Miletić

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletić

Uoči dolaska Sretka Kalinića na Županijski sud u Zagrebu, policija provjerava obližnje kante za smeće, za slučaj postavljene bombe

Postoji tu i udaljena, ali teorijski moguća šansa da netko od njih dvojice stekne status svjedoka-suradnika, ako ponudi protiv svojih bivših poslovnih partnera istinite dokaze koji bi razriješili neka važna i krupna teška kaznena djela. Tako bi mogli zapriječenu kaznu prepoloviti, po novim izmjenama Zakona o krivičnom postupku Srbije (ranije su mogli biti sasvim oslobođeni kaznenog progona, što se nekim svjedocima-suradnicima i dogodilo). Treba i tu mogućnost trezveno razmotriti, koliko god daleka bila.

Što Zver zna o ubojstvima?

Naime, teško da bi Kalinić i Simović mogli reći nešto novo kad je o ovim optužnicama po kojima su u odsutnosti osuđeni riječ: ti su predmeti bili odrađeni temeljito i savjesno i jedva da bi se mogla naći koja nejasnoća. Ima, međutim, važnih, a nerasvijetljenih slučajeva u srbijanskoj političkoj povijesti koje bi neki novi trag mogao povesti prema razrješenju. To su, prije svega, kao politički i psihološki najbolniji slučajevi umorstva novinara i novinskog izdavača Slavka Ćuruvije (11. travnja 1999) i bivšeg udbaša Momira 'Gavre' Gavrilovića (3. kolovoza 2001). Za Ćuruviju je cijela Srbija uvjerena da ga je tajna policija ubila po naređenju Slobodana Miloševića i njegove lady MacbethMire Marković, ali to valja i dokazati izvan razumne sumnje. Gavrilovićevo umorstvo ključni je trenutak za politički sukob između Koštunice i ostatka prevratničke koalicije DOS na čelu sa Đinđićem; od tog vrelog dana u kolovozu sve i počinje, pak bi rasvjetljavanje tog događaja unijelo nešto svjetla u mračnu balkansku krčmu srbijanske novije politike.

Obojica naših pacijenata, Kalinić i Simović, u to su vrijeme već bila uvelike umiješana u mračna posla Udbe i njezinih pratećih nevladinih organizacija, Surčinaca, kasnije Zemunaca. Vična oružju i taktici, hladnokrvne ubojice, obojica su 'odradila' (kako se to lijepo danas kaže na oba jezika) mnoge operacije i ostavila za sobom veoma krvav trag. Ne dade se, dakle, isključiti mogućnost da o spomenutim, ali i nekim drugim poslovima znaju više nego što se inače mislilo. Policija te mogućnosti uzima ozbiljno i sada joj se valja probiti kroz dimne zavjese i maglu koju umjetnici pokušavaju prodati. Možda tu nečega i ima; riječ je o razlici između 40 i 20 godina zatvora, a to je razlika 'drastična', što bi rekli u Bosni. Pravosuđe nije nesklono nagodbi – pogotovo ako nagodba dovede do razrješenja bolnih hipoteka iz mračne prošlosti.

Konačno, treba s punom mjerom ozbiljnosti pozdraviti primjenu sporazuma o uzajamnome izručenju krivaca za organizirani kriminal i korupciju između Hrvatske i Srbije (i drugih država u regiji). To u praksi znači jedno ili više utočišta manje za zločince koji su se dosad uzdali u politička neprijateljstva i igrali na njih.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi