MISA ZA ZVONKA BUŠIĆA

Župnik Kujundžić: Nešto se opasno u pozadini valja

05.09.2013 u 22:17

Bionic
Reading

U crkvi sv. Josipa na Mertojaku u Splitu u četvrtak navečer služena je misa zadušnica za nedavno tragično preminulog Zvonka Bušića. Misno slavlje je predvodio župnik don Vjenceslav Kujundžić

Na početku propovijedi župnik don Vjenceslav Kujundžić je prisutne vjernike podsjetio na životni put Zvonka Bušića s posebnim naglaskom na posljednjem razdoblju prije suicida. 'Kada je davne 1976. godine Zvonko Bušić bio osuđen na doživotnu robiju, imao je tisuću razloga za nadu i život, a prošle nedjelje nijedan razlog', rekao je Kujundžić.

On je u nastavku naglasio da se cijela suvremena Europa i svijet odriču svih totalitarizama, ali da se hrvatski komunisti i dalje ne odriču svojih simbola. 'I prije deset dana, oni su slavili svoju totalitarističku ideologiju i to je Zvonka jako pogađalo', nastavio je župnik s Mertojaka te upozorio na opasnost komunističkog totalitarizma.

'Dok mi nijemo promatramo, nešto se opasno u pozadini valja i mi moramo toga postati svjesni', upozorio je vjernike u punoj crkvi sv. Josipa na Mertojaku župnik don Vjeneceslav Kujundžić koji je javnosti poznat po misi koju je održao u prosincu 2011. godine u istoj crkvi za ustaškog poglavnika Antu Pavelića.

'Nakon subote u Udbini, Bušić je u nedjelju, na sveti dan koji koristimo za duhovnu okrepu, ostao bez razloga za život, ostavivši tek pisma vjernoj supruzi koja ga je ustrajno čekala 30 godina i svojim prijateljima', tužno je završio prvi dio propovijedi župnik.

U cjelini, misa zadušnica za Zvonka Bušića koji je opisan kao hrvatski domoljub i mučenik je protekla dostojanstveno, bez suvišnog politiziranja i demagogije. Nisu u crkvi u mnoštvu zapaženi lokalni političari ili predvodnici desnice, tek Luka Podrug i poneki član vodstva županijskog HDZ-a.