može se nastaviti

Županijski sud odlučio: Štrajk u pravosuđu je zakonit!

05.06.2023 u 10:42

Bionic
Reading

Županijski sud u Zagrebu odlučio je u ponedjeljak ujutro da je štrajk službenika i namještenika na sudovima i u državnim odvjetništvima zakonit

U petak je Županijski sud u Zagrebu donio privremeno rješenje kojim se odbija prijedlog Vlade o izricanju privremene mjera zabrane organiziranja štrajka sudskih službenika. Vladin argument za zahtjev bio je taj da je Sindikat državnih i lokalnih službenika (SDLSN) izgubio reprezentativnost jer je dio članstva prešao u policijske sindikate, pa su time policijskih sindikati postali reprezentativni za sve državne službenike i namještenike.

Podsjetimo, u 7 sati počeo je štrajk službenika i namještenika na sudovima i u državnim odvjetništvima, što među ostalim znači da se otkazuju sva ročišta i usluge na sudovima.U štrajku, prema procjenama, sudjeluju službenici s 80-ak sudova, 27 općinskih i 14 županijskih državnih odvjetništava. Budući da je sve više sindikalnih zahtjeva za veće plaće, za ponedjeljak je najavljeno nekoliko sastanaka. Predstavnici pravosudnih policajaca sastat će se s resornim ministrom Ivanom Malenicom, premijer Andrej Plenković s predstavnicima sindikata javnih i državnih službi, a sazvana je i sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća.

Počeo štrajk u pravosuđu Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavić

'Kako sada stvari stoje, idu svi. Nigdje nema problema u smislu da im se ne dopušta. Mi kontinuirano ukazujemo i na problem nedostatka ljudi. Upravo zbog tih malih plaća sve je veći odljev. Sve je manji priljev u službu - opet zbog malih plaća, na preopterećenost sustava onih koji u njemu ostaju, ali nije bilo sluha', rekla je Hini predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Iva Šušković, a prenosi Dnevnik.hr. Sindikati traže 400 eura veće plaće za najniže rangirane službenike u pravosuđu.

  • +4
Štrajk na sudovima Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletić

Štrajk, kako su rekli u sindikatu državnih i lokalnih službenika (SDLSN) i namještenika Republike Hrvatske, pokrenuli su 'radi zaštite i promicanja gospodarskih i socijalnih interesa svojih članova, državnih službenika i namještenika zaposlenih u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu', piše HRT.

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavić