OTKAZUJU SE ROČIŠTA

Počeo štrajk na sudovima u Hrvatskoj

05.06.2023 u 07:30

Bionic
Reading

U 7 sati počeo je štrajk službenika i namještenika na sudovima i u državnim odvjetništvima, što među ostalim znači da se otkazuju sva ročišta i usluge na sudovima. Županijski sud u Zagrebu odlučivat će o zakonitosti štrajka. Budući da je sve više sindikalnih zahtjeva za veće plaće, najavljeno je nekoliko sastanaka. Predstavnici pravosudnih policajaca sastat će se s resornim ministrom Ivanom Malenicom, premijer Andrej Plenković s predstavnicima sindikata javnih i državnih službi, a sazvana je i sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća

Štrajk, kako su rekli u sindikatu državnih i lokalnih službenika (SDLSN) i namještenika Republike Hrvatske, pokrenuli su 'radi zaštite i promicanja gospodarskih i socijalnih interesa svojih članova, državnih službenika i namještenika zaposlenih u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu'.

Štrajk se organizira u svim tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu u kojima SDLSN ima svoje članove, a uz članove SDLSN u štrajku sudjeluju i ostali službenici i namještenici koji će se dobrovoljno pridružiti, navodi se. SDLSN podsjeća kako traži povećanje plaće za 400 eura i reguliranje pregovaranja za službenike i namještenike u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu, piše HRT.

Počeo štrajk u pravosuđu Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavić

Županijski sud u Zagrebu u petak je donio privremeno rješenje kojim se odbija prijedlog Vlade o izricanju privremene mjera zabrane organiziranja štrajka službenika sudova.

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavić

'Sve proizlazi upravo iz dosadašnjeg prakse, za koju imamo primjer i liječničkog sindikata koji je stupio u isti takav štrajk zbog gospodarskih i socijalnih interesa, a isto tako i sindikate u školstvu koji su gotovo dva mjeseca štrajkali zbog povećanja koeficijenata, a tada su imali potpisani kolektivni ugovor', rekla je predsjednica SDLSN-a Iva Šušković.

  • +4
Štrajk na sudovima Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletić

Dodala je kako se za štrajk sindikata u školstvu nije propitivala zakonitost tog štrajka, niti se postavljalo pitanje tko će to platiti, već da je Vlada rekla da su oni prijatelji učitelja te da će sve dane provedene u štrajku i platiti. 'Naši članovi se pitaju zašto se ljude dijeli na one bitne, manje bitne i gotovo nebitne', ustvrdila je Šušković.